reklam

20 Mayıs 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Marko Polo iskelesi restore ediliyor

Adana’nın Yumurtalık İlçesi’ndeki tarihi Ayas Kenti’nde ünlü gezgin Marko Polo’nun adıyla anılan iskelenin yanısıra Atlas ve Yumurtalık kaleleri onarılacak.

Onarımın tamamlanmasıyla Yumurtalık’ın, doğal güzellikleri ve sahilinin yanı sıra, tarihiyle de turizmin cazibe merkezlerinden biri olacağına inanılıyor.

Romalılar döneminde önemli bir merkez olan ve ünlü gezgin Marko Polo’nun, İpek Yolu seyahatine başladığı tarihi Ayas Kenti’ndeki “Marko Polo İskelesi” önemli bir kültürel değer olarak gösteriliyor.

Her geçen yıl biraz daha yok olan iskele, zengin tarihi potansiyeli olan Ayas kenti ile Dünya kültür mirasının önemli bir parçasını oluşturuyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, yaptığı açıklamada, yüzlerce yıl dalgalara direnmesine rağmen halen ayakta alan 4-5 metre uzunluğundaki iskelenin, ilçedeki Atlas ve Yumurtalık kaleleri ile birlikte restore edilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.

Yumurtalık’ta kurulan Turizm Derneği’nin üstlendiği restorasyonun proje çalışmalarına başlandığını belirten Yılmaz, projeye İSKEN Sugözü Termik Santrali’nin de destek verdiğini kaydetti.

Yılmaz, söz konusu çalışmanın tamamlanmasıyla Yumurtalık’ın, doğal güzellikleri ve sahilinin yanı sıra tarihi zenginliğiyle de turizmin cazibe merkezlerinden biri olabileceğini söyledi.

Yumurtalık'ın Tarihi
Ünlü gezgin Marko Polo ve arkadaşlarının, 1271 yılında geldikleri Yumurtalık’ta birkaç gün kalıp, burada, kendilerine rehberlik yapacak kervana katılarak, Kilikya Ovası’nın Toros Dağları kıyısındaki Sis şehrine ulaştıkları, daha sonra buradan Feke (Vahga), Haçin, Komana (Şar) şehirlerini izleyerek, Kayseri’ye ve oradan da Sivas’a geçtikleri belirtiliyor.

Polo ve arkadaşlarının bundan sonra ise 3,5 yıl sürecek olan İran, Afganistan, Doğu Türkistan ve Çin’i kapsayan maceralı yolculuklarına başladıkları kaydediliyor.

Önemli Bir Ticaret Merkezi
Marko Polo’nun Yumurtalık’a geldiği yıllarda, bu yörede Hindistan ve Çin’den gelen malların pazarlandığı, bu mallar arasında çeşitli baharatlar, Hint Okyanusu’ndan getirilen inciler, Dehkan elmasları, santal adı verilen kokulu kökler, ipekli ve altın işlemeli pamuklu kumaşlar bulunduğu ifade ediliyor.
Ayas Limanı’nın o yıllarda Doğu Akdeniz’in önemli bir ticaret merkezi olduğu ve gümrük vergileri yoluyla burada çok büyük paralar kazanıldığı vurgulanıyor.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz