reklam

20 Mayıs 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yabancılara mülk satışına kısıtlama

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra, yabancılara mülk satışına belirli konularda sınırlamalar geliyor. Yabancıların Türkiye'de mülk edinebilmelerini kolaylaştıran yasa maddesinin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesinin ardından, yeni düzenleme için oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Tapu Kanunu'nun ilgili maddesini değiştirecek olan taslakta, yabancıların Türkiye'de mülk edinebilmeleri biraz daha kısıtlanıyor. Yabancıların sadece belediye ve mücavir alan sınırları içinde arsa ve arazi alabileceği hükme bağlanırken, köylerde edinilecek bina ve bağımsız yapılara da sınır getiriliyor. Aynı şekilde Bakanlar Kurulu'na da sulama, enerji, tarım, maden, SİT alanı gibi bölgeleri kapsam dışı bırakma konusunda yetki veriliyor.

10 dekarı aşamayacak
Edinilebilecek taşınmaz miktarı, ülke genelinde toplam 10 dekarı geçemeyecek. Yabancılar, belediye ve mücavir alan sınırı dışındaki alanlarda arsa veya arazi edinemeyecek. Bu alanlarda alınabilecek müstakilen inşa edilmiş bina ve yapılar ile bağımsız bölümlerin büyüklüğü de 1 dekarı aşamayacak. Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin belediye ve mücavir alan sınırı içinde 10 dekardan, mücavir alan sınırı dışında da 1 dekardan fazla taşınmaz edinebilmesi Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi olacak. Kanuni miras yoluyla intikal eden taşınmazlar için bu hüküm uygulanmayacak. Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen maddede, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketlere, Türkiye'de mal edinme hakkı veriliyordu. Belediye ve mücavir alan sınırlaması bulunmayan bu düzenlemede, yabancıların 30 dekardan fazla mal edinebilmesi, Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi tutuluyordu.

Satışta neler değişecek?
Yabancılar sadece belediye ve mücavir alan sınırları içinde arsa ve arazi alabilecek

Edinilebilecek taşınmaz miktarı, ülke genelinde toplam 10 dekarı geçemeyecek.

Bakanlar Kurulu, sulama, enerji, tarım, maden, SİT alanı gibi bölgeleri kapsamdışı bırakma konusunda yetkili olacak

Kimler alıyor
Yabancılara mülk satışına imkan sağlayan yasanın çıkmasının ardından 1.5 yılda 4 milyon 420 bin metrekare taşınmaz satıldı. Türkiye'de en çok gayrimülk alanların başında ise Avrupa Birliği vatandaşları geliyor. Taşınmaz satın alan yabancılar arasında 1 milyon 748 bin 721 metrekare mülk edinen Almanya vatandaşları ilk sırada yer alıyor. Almanları, 1 milyon 260 bin 361 metrekare ile İngilizler, 255 bin 544 metrekarelik taşınmaz alımı ile de Hollandalılar izliyor.
Akşam

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kelime manası ipotek anlamına gelen "mortgage", bir çeşit gayrimenkul finansman sistemini ifade ediyor. Mortgage Sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Arkitera.com/gündem

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz