reklam

20 Mayıs 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Noterde yabancı kuyruğu

Mülk satışına imkân tanıyan yasanın iptal edilmesi, yabancıların Türkiye aşkını engelleyemedi. Şimdi de 'noterden satış' yöntemiyle emlak alıyorlar.

Yabancıların mülk edinmesine ilişkin yasada değişiklik yapılacak olması dolayısıyla, yeni yasanın ne getireceğini beklemeden yabancılar, Ege ve Akdeniz koylarında yazlık almaya devam ediyor. Yabancı satışlarının en yoğun yaşandığı Bodrum, Fethiye ve Alanya'da satışlar geçen yılın neredeyse iki katına ulaştı.
Yabancıların satın alacakları gayrimenkuller dolayısıyla Ege Ordu Komutanlığı'ndan izinin şart olması nedeniyle yabancılar, satın aldıktan sonra onay gelinceye kadarki sürede işlemleri takip etmeleri için yerli inşaat, emlak ve acenta şirketlerine noterden vekalet veriyor. İzin gelinceye kadar konutu satan şirket ile satış vaadi sözleşmesi yapıyor. Vekalet verilen kişi tüm hukuksal işlemleri takip ediyor. İzin geldiğinde tapu yabancının üzerine geçiriliyor. Bir diğer yöntem olarak da satan şirket ile alıcı arasında noterden satış mukavelesi yapılıyor.

'Türk usulü' satış
Yabancıların, Türkiye'de mülk edinebilmek için noterden satış ya da vekalet gibi formüllere yönelmesi, "Onlar da Türk usulü hareket etmeye başladı" yorumlarına neden oluyor. Uzmanlar bu yöntemi sakıncalı buluyor ve Türkiye'nin imajına zarar vereceğini belirtiyorlar.

'Suiistimale açık'
Bununla birlikte satışlara devam ettiklerini bildiren TURYAP Fethiye sorumlusu Hasan Sertel, "Bürokratik engellere ve zorluklara rağmen yabancılardan yoğun talep var. İşlemlerin uzun sürmesi suiistimale açık bir işin yaygınlaşmasına neden oluyor. Şu an Fethiye'den emlak satın alan bir çok İngiliz'in başı dertte" diyor.

Bodrum 1. Noteri Feyzi Ünal ise mülk almak için vekalet veren yabancı sayısında geçen yıla göre iki kata varan artış olduğunu dile getiriyor. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin, gayrimenkulü satın alma yönünde bir hak vermediğini hatırlatan Avukat Yücel Ergün de şöyle devam ediyor:
"Fakat bir gayrimenkul için para ödendiği anlamına geliyor. Diyelim ki 100 bin euroya bir konut satın aldı. 50 bin euroyu peşin veriyor. Ama işlemler 6 ay sonra bittiğinde dairenin fiyatı 150 bin euro olursa satan vazgeçebilir. Bu da bir dizi hukuki problemler oluşmasına neden olur."

10 dekar sınırı geliyor
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra, yabancılara mülk satışına belirli konularda sınırlamalar geliyor. Yabancıların Türkiye'de mülk edinebilmeleri konusunda yeni düzenleme için oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğündeki çalışmalarda, bir taslak hazırlandı. Taslakta, yabancıların Türkiye'de mülk edinebilmeleri biraz daha kısıtlanıyor. Belediye ve mücavir alan sınırlaması bulunmayan eski düzenlemede, yabancıların 30 dekardan fazla mal edinebilmesi, Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi tutuluyordu. Bu maddede, "Kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından, bu maddenin uygulanmayacağı yerleri belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir" deniyordu. Taslakta, bir yandan mülk edinmede belediye ve mücavir alan sınırlamasına gidilirken, bir yandan da 30 dekar sınırı 10 dekara, köylerde ise binalar için 1 dekara düşürülüyor.
Milliyet - Tebernüş Kireçci

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kelime manası ipotek anlamına gelen "mortgage", bir çeşit gayrimenkul finansman sistemini ifade ediyor. Mortgage Sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Arkitera.com/gündem

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz