reklam

23 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Beyoğlu şantiyeye dönecek

İstanbul'un gözbebeği Beyoğlu'nun kalbinin attığı İstiklal Caddesi'nde başlatılacak yenileme projesi nedeniyle İstanbulluları yine zor günler bekliyor. Yaz süresince şantiyeye dönüşecek cadde ve sokaklarla ilgili projede, ağaçlar da ''yürümeye engel oldukları'' gerekçesiyle sökülecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Caddesi için ''uzun vadeli çözüm yaratacak'' yeni bir proje hazırladı. İhalesi Gürsoy İnşaat tarafından 4 trilyon 650 milyon liraya alınan İstiklal Caddesi düzenleme işleri haziran ayında başlayacak. Cadde zemininin de yeniden yapılandırılacağı çalışmalarda kaplama için gerektiği zaman kaldırılarak altyapıya müdahale olanağı tanıyan granit taşlar kullanılacak.

Beyoğlu'nu yenileme çalışmaları kapsamında İstiklal Caddesi'ni Tarlabaşı Bulvarı ve Sıraselviler Caddesi'ne bağlayan tüm sokaklar da yeniden düzenlenecek. Projede iki noktadan araç geçişine izin verilecek ve bölge yayalaştırılarak aktivite merkezleri yaratılacak. Galata Kulesi ve Perşembe Pazarı bölgesinde de yapılacak yenileme çalışmaları ile Beyoğlu'nda bir bütünlük sağlanacak. Ayrıca Taksim Meydanı'nda bulunan metro çıkış noktalarının da değiştirilerek meydan özelliğinin ön plana çıkarılması hedefleniyor.

Esnaf sıkıntılı
Yaklaşık 3 ay sürmesi beklenen proje boyunca İstiklal Caddesi'nin şantiyeye dönüşecek olması esnafı kara kara düşündürüyor. Yıllardır cadde üzerinde yapılan çalışmalar ve geçen yıl meydana gelen terör saldırıları nedeniyle darbe üstüne darbe yiyen bölge esnafı, ''uzun vadeli çözüm projesine'' sıcak bakmıyor. İşlerinin aksayacağının ve inşaat süresince Beyoğlu'na gelen yerli ve yabancı turist sayısında önemli düşüş olacağını ifade eden işyeri sahipleri, çalışma saatlerinin dikkatlice planlanmasını ve projenin bir an önce tamamlanmasını istediler.

Projenin hazırlanma aşamasında Şehir Plancıları Odası'na hiçbir bilgi verilmediği ortaya çıktı. Odanın İstanbul Şube Sekreteri Ali Rıza Nurhan basın kanalıyla aldıkları bilgilerden proje ile ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi.

Nurhan İstiklal Caddesi'ndeki ağaçların sökülmesine ilişkin olarak da ''Ağaçların yalnızca yeşillik değil, tramvay yolunun sınırlarını belirleme gibi bir misyonu da vardı. Ağaçların sökülmesi sırasında buna da dikkat edilmeli'' dedi.

Dernek: Altyapı eksik
Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Baybars Altuntaş çalışmaları temel prensipte olumlu bulduklarını ancak İstiklal Caddesi'nin var olan altyapısı üzerinde yapılacak değişikliklerin beklenen uzun vadeli çözümü sağlayamayacağını belirtti. Altyapının Osmanlı döneminden kalma olduğunu vurgulayan Altuntaş ''Caddede birçok restoran bulunuyor ve sabaha karşı bölge farelerin akınına uğruyor. Bu da altyapının yetersizliğini gözler önüne seriyor'' diye konuştu.

Baybars Altuntaş özetle şu görüşlere yer verdi: ''Bize 1.5 ay içinde çalışmaların tamamlanacağı söyleniyor. Ancak deneyimlerimiz bunun 3-4 ayı bulabileceğini gösteriyor. Tam bölge esnafının işlerinin açılacağı bir dönemde caddeyi yenilemeye kalkışmak doğru değil.''
Cumhuriyet - Alper İzbul

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz