reklam

23 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Fatih sevgisi bu mu?

Kadıköy mendireğine Fatih Sultan Mehmet heykeli yapılıyor. Bugüne kadar kimse böyle bir projenin bakanlık düzeyinde ele alınacağına ve gerçekleşeceğine ihtimal vermediği için üzerinde bile durmadı.

Tıpkı daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ortaya attığı Hayırsız Ada'ya 'semazen heykeli' gibi 'bir süre tartışılır sonra da vazgeçilir' gözüyle bakıldı.

Ancak iş ciddi, bakanlık da kararlı görünüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kadıköy Belediye Başkanlığı'na yazdığı bir yazıda şöyle diyor: "Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'da eksikliği büyük ölçüde hissedilen, büyük hükümdarın kişiliğini ve İstanbul'un fethini yansıtan bir anıt ve rölyeflerden oluşan kompozisyonun, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğiyle uygulaması yapılacaktır."

Görünen o ki, Ankara kararını vermiş, İstanbul yönetmininin iki önemli ayağının da 'işbirliği' ile uygulamaya hazırlanıyor. Ve Kadıköy mendireğine yüksekliği 30 metre devasa Fatih Sultan Mehmet heykeli dikilecek. Bu şehirde yaşayanların, sivil toplum örgütlerinin yerel belediyelerin hiç mi söz hakkı yok?

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, heykel yapılacağını kendilerine gönderilen bir yazıdan öğrendiklerini belirterek şunları söylüyor: "Bırakın Fatih Sultan Mehmet heykelini, kimin heykeli olursa olsun böyle bir yere bu büyüklükte heykel yapılması doğru değil. Ayrıca İstanbullu tartışmadan nasıl bu adım atılır doğrusu anlamıyorum."

Önümüzdeki günlerde Kent Konseyi'nde bu konunun ele alınacağını belirten Öztürk, şöyle devam ediyor: "Kadıköy Kent Konseyi'nde alınacak kararlarla yetinmeyeceğiz. Konuyu İstanbul'un bütün sivil toplum örgütlerinin biraraya geleceği platforma taşıyacağız. Oradan çıkacak karar doğrultusunda hareket edeceğiz."

İşin bu boyutu bir yana bir de bilim çevresinin tavrı var.

Tarihçilere göre, Kadıköy'le Fatih'in bir ilişkisi yok. 'Bir heykel yapılacaksa en uygun yer Edirnekapı veya Haliç içleri' deniliyor.

Anıtlar Kurulu'nda görevli bir bilim adamı ise şu düşüncede: "Bu toplumun heykele ihtiyacı var mı? Yok. Peki yapılan heykel ne kadar sanat eseri olacak?

O da belli değil. Eğer Fatih anılacaksa ve topluma tanıtılacaksa başka şeylere bakmak gerekiyor. Fatih'in şehirciliği, devlet yönetimi, toplum kalitesine getirdiği yenilikler, insan haklarına kazandırdıkları niçin anlatılmıyor? Eğer heykellerle birşey anlatılmış olsaydı Atatürk anlatılırdı. Daha biz Atatürk'ü anlatamadık. Bunun sadece para kazandırmaktan ve şov yapmaktan başka bir anlamı yok."

Son soru Kültür ve Turizm Bakanı'na, tüm bu gerekçeler ortada dururken, sadece 'martılara tünek yapmak' adına hem Fatih'in adını kirletmeye hem de İstanbul'u çirkinleştirmeye hakkınız var mı?
Sabah - Mahmut Övür

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz