reklam

23 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Haliç tasarımın merkezi olacak

Yaz sonunda düzenlenecek Istanbul Design Week 2005 onlarca tasarımcıya ev sahipliği yapacak, Galata Köprüsü'nü ve Haliç'i tasarımlarla dolduracak. Hatta bazıları suda sergilenecek.

Eski Galata Köprüsü'nü ve Haliç'i yaz sonunda bir dizi değişiklik bekliyor. Köprü beyaz çadırlarla kaplanacak, alt ve üst katında tasarım objeleri sergilenecek. Defileler yapılacak, kimi tasarımlar su üzerine yerleştirilecek. Bu değişiminin nedeni ise Istanbul Design Week 2005. Art+Decor dergisi tarafından iki yıldır düzenlenen tasarım fuarı ADesign Fair İstanbul bu yıl genişliyor ve bir tasarım haftasına dönüşüyor. 13-20 Eylül tarihleri arasında yapılacak haftanın konsepti su kenti İstanbul. Bu yüzden hafta eski Galata Köprüsü'nde ve Haliç'te gerçekleştirilecek. Art+Decor dergisi yayın direktörü Ahmet Buğdaycı "İstanbul dünyada trend belirleyici bir kent haline gelmeye başlıyor. Yaratıcı çevrenin aradığı yeni soluk, yeni motifler bu kentte. Bunu tasarım enstrümanıyla buluşturup yurtdışına sunmayı, İstanbul'u sanat ve tasarımın cazibe merkezi haline getirmeyi bu hafta sağlayabilir" diyor.

İki yıldır ADesign Fair İstanbul'u düzenliyordunuz. Bunu bir tasarım haftasına dönüştürmeye nasıl karar verdiniz?
Bu, Türkiye'nin ilk tasarım fuarıydı. Geçen yılkinde konferans ve paneller yapıldı. Beyoğlu'nda ve Sultanahmet'te tasarımla ilgili etkinlikler gerçekleştirildi. Böylece klasik fuar formatı zorlanmaya başladı. Tasarım 21'inci yüzyılın en çabuk gelişen akımı. Tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Biz de sadece sergi veya fuar adını kullanmanın yetersiz olacağını düşündük. Son iki yıldır Türkiye'nin tasarım adına açılan tek kapısı olan ADesign Fair'i böyle bir platforma taşımak istedik. Bunu bir tasarım haftasına dönüştürelim dedik ve adını Istanbul Design Week 2005 koyduk.

"Dünyanın en eski pazar yerlerinden biri olan Haliç'i tekrar canlandıracağız.

"Neleri içeriyor bu hafta?
İçinde geçen yıl olduğu gibi bir fuar olacak ama kapsamı genişleyecek. Uluslararası tasarımcı ve mimarların vereceği konferanslar, paneller, söyleşiler, sergiler ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Defileler ve su etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Mekan olarak neden Haliç seçildi?
Haftanın ve fuarın teması su kenti İstanbul ve Islak Pazar Yeri Haliç. Haliç'i, eski Galata Köprüsü'nü seçmemizin nedeni köprünün de tarihi bir tasarım objesi olması ve suya yakınlığı. İstanbul bir su kenti. İstanbul da en eski yerleşim merkezi Haliç'in kıyısında, suyun yanındaymış. Dünyanın en eski pazar yerlerinden biri orada kurulmuş. Biz de o pazar yerini tekrar bu hafta sayesinde tekrar canlandırmaya çalışacağız. "Tasarım objeleri su üzerinde sergilenecek"

Galata Köprüsü'nde nasıl bir değişiklik yapılacak?
Köprüyü olduğu gibi kullanacağız. Tarihi dokuyu bozacak tek bir çivi çakılmayacak. Köprünün üstü beyaz çadırlarla kaplanacak. Burada onlarca katılımcı firmanın tasarımları sergilenecek, atölye çalışmaları yapılacak. Ayrıca bu kısımda kafeler yer alacak. Köprünün alt kısmında ise bağımsız tasarımlar bulunacak. Haliç'te kuracağımız Islak Pazar Yeri'nde tasarım objeleri suyun üzerinde sergilenecek. Hasköy tarafında ise moda etkinlikleri, defileler ve görsel şovlar yapılacak. Ziyaretçilerin bir bölümü Haliç'i teknelerle gezecek. Köprüyü tekneden de görecekler.

Istanbul Design Week 2005'in ne gibi bir getirisi olacak İstanbul'a?
Tasarım festivali haline dönüşebilecek bir etkinlik olacak Istanbul Design Week 2005. Haftanın amacı yurtdışına Türk tasarımını göstermek ve kültürel mirasımızı tasarımla buluşturmak. İstanbul'un tasarım nesnesi olmasını öne çıkarmak istiyoruz. Bu kente dışarıdan bakıldığında yüksek bir marka değeri var. Dünyadaki moda, sanat ve tasarım çevrelerinde İstanbul'a karşı bir hayranlık var. Trend belirleyici bir kent haline gelmeye başlıyor İstanbul. Yaratıcı çevrenin aradığı yeni soluk, yeni motifler bu kentte. Bunu tasarım enstrümanıyla buluşturup yurtdışına sunmanın bir cazibesi var. İstanbul'u sanat ve tasarımını cazibe merkezi haline getirmek için önemli bir adım bu hafta. Tasarım fuarları şehre ekonomik güç ve turist getiriyor. İstanbul Milano, Berlin ve Londra'dan sonra tasarım fuarlarının düzenlendiği en önemli kent haline gelebilir.
Milliyet - Elif Berköz

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz