reklam

23 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Donald'ın kulelerini dikmek

Üzerinden dört sene geçmiş olmasına rağmen hala travmayı atlatamayan New Yorklular, 9/11'de boşalan iki gökdelenin yerine ne koyacaklarına da hala karar veremediler. Hakikaten çok korkunç ve çirkin ötesi birkaç teklifin ve kazandığı açıklanan bir projeye rağmen tek bir çivi dahi çakılmış değil. 'Güvenlik sebebiyle' kazanan gökdelen projesinin de gerçekleşmeyeceği konuşuluyor. Böyle durumlarda ne olur? Türkiye'de olsa Sakıp Sabancı'nın adı belediye başkanlığı için geçerdi, burada Donald Trump'tan başkasının borusu ötmüyor.

Geçen gün yaptığı basın toplantısında Trump'ı dünyanın pek çok yerinden büyük bir gazeteci topluluğu takip etti. Konuşması sırasında sık sık televizyondaki 'The Apprentice' programının da reklamını yapan, araya programın adını sıkıştıran Trump'ın New York'un geleceğini belirleyecek projesi için nefesler tutulmuştu ki, perdenin altından İkiz Kuleler'in ikizi iki küçük maket çıktı. 'Verin bana projeyi, bitireyim, yeni kule yaparsak teröristler kazanmış gibi olur, aynısının daha modernini yapalım' deyip işin içinden çıktı. Yeni İkiz Kuleler'in daha yüksek olmasını öngörmüş Bay Emlak Kralı.

New York gazetelerinde de hemen anketler: 'Binalar yapılsa çalışır mısınız?' Kimisi evet diyor, kimisi de 'Orada yatan ölülerin ruhuna saygısızlık etmem' diye yanıt veriyor.

Manhattan, saldırının dördüncü yılında epey toparlanmış, epey kendine gelmiş görünüyor. Olayıın birinci yıl dönümünde Beşinci Cadde'deki pek çok mağaza kapanmış, fiyatlar yükselmiş, ekonomik hayat gerilemişti. Barnes and Noble kitapçısı da Cadde'yi terk edenlerdendi. Şimdi geri dönüyor.

Ama İkiz Kuleler'in de bulunduğu Aşağı Manhattan'ı kalkındırmak için herkes seferber. Şehrin bu bölgesinin ortasında koskoca bir çukur duruyor. Şaşırtıcı olan bir simgeyse, Amerikan bayraklarının hala bu sokaklarda asılı oluşu. ABD, 9/11'in ardından bir bayrak çılgınlığına girişmiş, her eve, her sokağa, her arabaya bayrak koymuştu. New York'un geri kalanı bayrakları bayramdan bayrama çıkarmak için dolaba saklarken, Aşağı Manhattan -belki her gün çukura bakmanın hatırlatmasıyla- bayraklarını dalgalandırıyor.

O halde, eski siluete yeniden kavuşmak, geçerliliği kalmayan New York posterlerini yeniden dolaşıma sokmak için Donald'ın projesini destekleyelim. Sahiden, oraya yapılacak bir çirkinlik abidesindese, aynısı olsun.

Ben de burada kala kala New Yorklu köşe yazarı gibi hissetmeye başladım galiba kendimi, baksanıza içişlerle ilgili yorum yapıyorum. Zira, New York köşe yazarlarının birincil konusu 'Donald' ve projesi. Adıyla bahsediyorlar ve 'My friend' diye ekliyorlar.

Bizde olsa Mehmet Barlas falan yazardı, 'Sakıp Bey bizim evdeydi gene' diye...
Akşam - Oray Eğin

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz