reklam

23 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlar 'Biz varız' diyor

Serhan Ada'nın ortaya attığı '50 mahalleye 50 mimar apartmanı' projesine mimarlar sahip çıktı. Aralarında Han Tümertekin, Emre Arolat, Can Çinici'nin de olduğu birçok mimar gönüllü olmaya hazır.

"Son 50-60 yıl, mimarların konutlardan dışlandığını düşündürüyor. AMV Genç Mimar Yarışması'nda ödül alan işlere bakınca bu düşünce pekişiyor. Genç mimarların tasarladıkları konutların neredeyse tamamı gelir pramidinin en tepede yer alanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik 'müstakil' yapılar. Oysa Avrupa'nın en küçük metropolünde bile mimar elinden çıkma apartman örneklerine rastlamak zor değil. Mimarlar, oralarda toplu olarak yaşanılan yerin tam ortasında yer alıyor."

Bu tespitler Radikal gazetesi yazarı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Serhan Ada'ya ait. Ada, yaklaşık sekiz ay önce Arkitera Mimarlık Merkezi'nin sitesinde ( www.arkitera.com )yayımlanan yazısında, bu tespitlerinden yola çıkarak bir 'poli-topya' (çoklu ütopya) ortaya attı. 'Mimar Apartmanları' diye adladırılan bu poli-topya, İstanbul'un 50 mahallesine 50 mimar apartmanı yapılmasını öngörüyordu.

Nasıl? Bunun için önce mimari bir eser olarak apartman tasarlamaya gönüllü 50 mimar ve Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonuyla ilçe belediyeleri tarafından saptanacak 50 gönüllü mahalle gerekiyordu. Sonrasında ise o mahallelerde yap-sat apartman işine girecek müteahhitlerle gönüllü mimarların bir araya gelerek mahallelerin dokusuyla bağdaşacak ama aynı zamanda da komşu yapılardan ayrışacak 'mimar apartmanlarının' projeleri oluşturulmalıydı.

Serhan Ada, yazısının 'arkitera.com'da yayımlanmasından yaklaşık altı ay sonra konuyu Radikal'deki 'İnce/Uzun' sütunlarına taşıdı ve mimarlara sitem etti: "Yazı yayımlanalı altı ay oldu ama hiçbir şey olmadı. Arkitera'cılar konuyu belediyeye iletmeye çalıştılar. Bazı mimarlar bu konu hakkında konuştu. Bir tek mimar bile 'varım' demedi."

İşte yazının Radikal'de yayımlanmasının ardından 'biz varız' diyen mimarlar birer ikişer ortaya çıkmaya başladı. İlk mesaj Nevzat Sayın'dan geldi: "Ben varım" diyordu Sayın ve apartman projesini bedelsiz tasarlamaya hazır olduğunu belirtiyordu. Sonra Mert Eyiler, Ankara'dan Şerif Süveydan (Paralaks Mimarlık) ve Cem İlhan 'Varız' dediler. Arkitera Mimarlık merkezi yöneticilerinden Ömer Yılmaz ise '50 mahalleyi' 32 ilçe olarak değiştirip 'Biz varız' diyebilecek 40 mimarın listesiyle Büyükşehir Belediyesi'ne ilettiler. Net bir yanıt çıkmadı henüz. Tüm bu gelişmelerden sonra biz de küçük bir soruşturma yaptık. Ve gördük ki pek çok tanınmış mimar, 'mimar apartmanları' politopya'sını gerçeğe dönüştürmek için gönüllü olmaya, hatta bedelsiz olarak apartman tasarlamaya hazır. Mimarlar gönüllü olduğuna göre şimdi iş, Büyükşehir Belediyesi'nin projeyle ilgili üzerine düşeni yapmasına, belediyenin koordinasyonuyla 50 gönüllü mahallenin bulunmasına kalıyor.

Serhan Ada, fikrini ortaya attığında en azından apartmanların bir kısmı İstanbul'da yapılacak Dünya Mimarlık Kongresi'ne yetişir umudu vardı. Gelinen noktada kongreye yetişmesi imkânsız gibi görünüyor ama proje kongrede yerini alacak. Arkitera, Serhan Ada'nın poli-topya'sını proje olarak kongre kapsamında belediyeler, mimarlar ve yatırımcılara tanıtacak. Ayrıca sonbaharda ikincisini düzenleyecekleri Mimarlık Festivali'nde de bir sergi açacaklar.

Proje için gönüllü 10 mimar
Atilla Yücel:
Prensip olarak bu tip bir projeye 'Evet' derim.
Haydar Karabey: Büromuz aracılığıyla verebileceğimiz böyle bir hizmeti kabul ederiz.
Ahmet Alataş: Elbette gönüllü olurum.
Tuncer Çakmaklı: Geçmişte belediyeler ve basın aracılığıyla seçilen bölgelere örnek teşkil edebilecek binalar yapılmıştır. Bu tip projelerin de her zaman yararı görülmüştür. Ben de yer alırım.
Hasan Çalışlar: Ben aynı zamanda Serbest Mimarlar Derneği'nin yönetim kurulu üyesiyim. Hem kendi adıma destek veririm. Hem de dernek adına aynı şeyi söyleyebilirim. Zaten bir dolu konuda belediyeye destek vermeye çalışıyoruz.
Mutlu Çilingiroğlu: Bu ciddi iddialı bir proje. Benim mesleğim bu. Böyle bir olanak çıkarsa bana da bir yer düşerse hayır demek için
hiçbir neden yok.
Can Çinici: Bu çok başarılı bir proje. Ben de kendi adıma içten destekliyorum ve içinde yer almaktan son derece mutlu olurum.
Han Tümertekin: 'Mimar Apartmanları' projesinden haberim var. Çok iyi bir proje olduğunu düşünüyorum ve seve seve katılırım.
Emre Arolat: Söz konusu projede yer alabilirim. Böyle bir teklif gelerse cevabım evet olur.
Bünyamin Derman: 'Mimar Apartmanları' kapsamında gönüllü olurum. Projenin gerçekleşmesi ihtimalinde kabul ederim.
Radikal - Efnan Atmaca

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz