reklam

23 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Sakarya’da konut almadan önce üniversitenin broşürünü okuyun

Sakarya’da 7 bin hasarlı binanın bulunması ve çok katlı hasarsız binaların da risk oluşturması Sakarya Üniversitesi’ni (SAÜ) harekete geçirdi.

SAÜ, Türkiye’de ilk kez deprem bölgesindeki binaların güvenliğiyle ilgili vatandaşların kulaktan dolma bilgiler yerine bilimsel verilere dayalı bilgilerle hareket etmesi için broşür hazırlayarak dağıtmaya başladı. Bir profesör, bir doçent ve bir yardımcı doçent tarafından hazırlanarak 500 bin adet basılan broşürün 100 bin adedi Sakarya’da, geriye kalanlar ise diğer deprem bölgelerinde dağıtılıyor. Broşürde, binaların güvenliği ile ilgili birçok bilgi, fotoğraflar yardımıyla detaylı bir şekilde sunuluyor. SAÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Akın Önalp, Doç. Dr. Sinan M. Şener ve Yard. Doç. Dr. Şevket Özden’in İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Dairesi’nin katkılarıyla hazırladığı broşürde, deprem bölgesinde bina yaptıracaklara, yeni mülk alacaklara, bir binaya kiracı olacaklara ve mevcut binalarda oturanlara yönelik bina güvenliği ile binaların zemininden temel durumuna kadar nelere dikkat edilmesi gerektiği bilgileri yer alıyor. Uygun olmayan zeminde yapılmış binaların taşıyıcı sistemlerinin ne kadar iyi olursa olsun depremde hasar göreceğine işaret edilen broşürde şu konulara dikkat çekiliyor: “Unutulmamalıdır ki binalar depremde sadece üst yapının yıkılması değil, zemine batma, yan yatma gibi can ve mal kaybına sebep olabilecek tehlikelere de maruz kalabilir. Bu sebeple mevcut ya da yeni inşa edilecek binalar için zemin etüdü dikkatli bir şekilde yapılmalı. Zemin etüdü çalışması sondaj yolu ile yapılmalı. Yeraltı suyu tespit edilmeli. Yeraltı su seviyesi 3 metreden yakınsa mutlaka tedbir alınmalı.”

SAÜ’nün çalışmasında ayrıca mevcut hasar görmüş, ya da görmemiş binaların projelerinin, fizikî yapısının mutlaka araştırılıp incelenmesi gerektiği kaydediliyor. Bu bakımdan binaların mutlaka inşaat mühendisine inceletilmesi tavsiye edilirken, kiracı olacakların binaların önceki durumlarıyla ilgili olarak yetkili merciler ya da çevreden bilgi almaları önerildi. Binaların kirişleri ve kolonları delinerek pis su, kalorifer, su ve gaz boruları geçirilmiş ise bunun çok tehlikeli olduğu belirtilen broşürde, bu tür müdahalelerin taşıyıcı sistemi etkilediği dile getirildi. Broşürde, bitişik nizam binalarda komşu binalar arasında kat adedi veya bina kat hizalarının birbirinden farklı olmasının da tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi.
Zaman - Duran Savaş

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz