reklam

26 Mayıs 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Tiflis’in yeni hava alanını Çelebi Holding inşa ediyor

Çelebi Holding'in liderliğini yaptığı konsorsiyumun inşaat ve işletmesini kazandığı Uluslararası Tiflis Havaalanı'nın temeli, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin katıldığı törenle atıldı.

Yurtdışında bir Türk şirketinin havaalanı işletmeciliğini kazandığı ilk yap-işlet-devret ihalesi olan Uluslararası Tiflis Havaalanı projesinin bedeli 62 milyon dolar. İnşaatın ise 11 ay gibi bir sürede tamamlanması planlanıyor. Çelebi Holding'in 10,5 yıl boyunca işleteceği, kule ve hava trafiği yönetimi dışında tüm havaalanı hizmetlerini sunacağı projede, konsorsiyumun ortakları Amerikan A&J Business Development Cooperation ile Belçika merkezli Gestion en Technique Speciale (GTS) şirketleri finansman ile inşaat ve güvenlik ekipmanları tedarik sorumluluğunu üstlendi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Uluslararası Tiflis Havaalanı ihalesine katılan şirketlerin çok lobi yaptığını belirterek, "Ama lobisiz şirket kazandı. Bu şirket, bence en güzel şirket. Havaalanını inşa edecek şirketlere, Çelebi Holding'e teşekkür ederim." dedi. Havaalanının Gürcistan'a önemli ekonomik katkılar sağlayacağına dair inancını dile getiren Saakaşvili, "Birlikte yeni Gürcistan'ı inşa etmeye başladık. Bu, Gürcistan'ın ekonomisine çok büyük bir yatırımdır." ifadelerini kullandı. Saakaşvili'ye göre Artvin ile Türkiye'ye komşu olan Gürcistan gelecekte yatırım cenneti haline gelecek.

Temel atma töreni, beklentilerin aksine küçük bir greyder kepçe ile alışılanın dışında gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Saakaşvili, temele kürekle harç atmak yerine greyderin üzerine çıkarak, kepçeyi toprağa daldırdı ve yukarı doğru kaldırdı. Daha sonra, kepçedeki toprağı yere bıraktı ve tören sona erdi. Konsorsiyumun törene böylesine hazırlıksız yakalanmasında, terminal binasının 26 Mayıs 2006'ya yetiştirilmek istenmesi sebep oldu. 26 Mayıs'ın Gürcistan'ın kurtuluş yıldönümü olarak kutlanıyor olması dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Saakaşvili, inşaatın bu tarihte yetiştirilmesini istedi. Hiç beklenmedik bu talep karşısında tören bir ay erkene çekildi.

Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, düzenlediği basın toplantısında, yeni havaalanında trafik kontrolü dışındaki bütün işletmeyi gerçekleştireceklerini anlattı. Tokgöz, 10,5 yıllık projenin sonunda 120 milyon doların üzerinde bir ciro beklediklerini belirterek, Batum Havaalanı ile ilgilendiklerini de bildirdi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tokgöz, İstanbul Dış Hatlar Terminali ihalesine girmek için dosya aldıklarını, bu amaç için de Alman Fraport grubu ile bir işbirliğine girdiklerini belirtti.
Zaman - İbrahim Türkmen - Selim Kuvel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz