reklam

26 Mayıs 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Zollverein Okulu - Essen, Almanya

“Tasarım bir klasik müzik bestesinin tam ortasında bir caz patlamasına benziyor.”
Glenn D. Lowry
Yönetici, MoMA

Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa kurulu SANAA’nın 2002 yılında düzenlenen uluslararası yarışmayı kazandıktan yapmaya başladığı Zollverein Tasarım ve Yönetim Okulu, UNESCO tarafından 2001 yılında Dünya Mirası ilan edilen tarihi kömür madenlerinin bulunduğu Zollverien bölgesindeki ilk yeni bina olacak. Bölgenin yeniden düzenlenmesinde büyük isimler çalışıyor: Bölgenin imarı için nazım planı Rem Koolhaas, bütün altyapı ve endüstriyel peyzajın tasarımı ise Agence Ter Ofisi tarafından yapılıyor.

Zollverein Okulu’nun küp şeklindeki strüktürel kabuk tasarımı orjinal Zollverein mimarları Schupp ve Kremmer’in kullandığı fonksiyonel ve etkili fikirlerden gelişmiş. 35 metre yüksekliğinde 35 m.x35 m.lik büyük küp Zollverien madenlerinin boyutunu yansıtıyor.

Bina boyutları değişen tavanlarıyla dört kattan oluşuyor: Kamuya açık sunum salonu, sergi ve fuaye alanları ve kafe zemin katta konumlanıyor. İkinci kattaki Tasarım Stüdyosu bir üretim katı olaraka tasarlanmış, bu kat yaratıcı işlere ev sahipliği yapacak. Üçüncü kattaki kütüphane kuzey doğu cephesindeki sessiz çalışma mekanlarında olduğu gibi açık ve camlı seminer odalarıyla birlikte tasarlanmış. Dördüncü kat ise cam duvarlarla bölünmüş ve çeşitli büyüklükteki çalışma mekanlarından oluşan bir ofis katı.

Dış duvarlardaki pencereler ve uygun şekilde dağıtılan aydınlatma ile günışığı en iyi şekilde içeri alınırken çalışma mekanlarının dışarıyla bağlantısı da sağlanıyor. 3 farklı pencere boyutuyla boşlukların tesadüfi gözüken organizasyonu aslında iç mekanla binanın çevresi arasında çok da alışık olunmayan bir etkileşim yaratıyor. Terasta bulunan bahçeyse Zollverein Dünya Mirası’nın manzarasını seyretmek için çok iyi bir platform.

Zollverein bölgesi bir tasarım lokasyonu olarak gelişme gösterip büyürken Zollverein Okul’u öğretme, araştırma ve pratik uygulamalar arasında bir köprü görevi görüyor.

İnşaatına 2005 Mart ayında başlanan 5000 m²’lik Zollverein Okulu ile ilgili not edilmesi gereken en önemli bilgilerden biri ise Zollverein’ın topraklarının derinliklerinden pompalanan termal suyun kullanılarak enerjiden tasarruf edilmiş olması.

Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomi Birliği üyesi ülkelerinden katılıma açık olan bu yarışmada amaçlanan hedefe tam anlamı ile ulaşmak için yarışmaya katılan takımların disiplinlerarası oluşturulması isteniyor.

Son katılım tarihi 07.07.2005 olan ve jürin başkanlığını MVRDV’den Winy Maas yaptığı yarışma hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Arcspace – Çevren: Gülin Şenol - Arkitera

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz