reklam

01 Haziran 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kent merkezi nefes alacak

Haliç'teki askeri bölge, Bayrampaşa Cezaevi ve İstanbul Adliyesi, kent dışına taşınacak. Askeri bölge yerine spor merkezi, cezaevi yerine toplu konut, adliye yerine de kültür ve sanat merkezi yapılacak.

Kent merkezinde kalan askeri bölge ve bakanlık binalarının, takas yöntemiyle büyükşehir belediyesine devredilmesiyle İstanbul'daki eski 'yasak bölge'ler halka açılıyor. Haliç'ten taşınacak askeri bölgede 16 kulübün bulunacağı spor merkezi, Bayrampaşa Cezaevi arazinde kentsel dönüşüm için toplu konut alanı, Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nin yerinde kültür-sanat merkezi yapılması planlanıyor.

Takas olacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Milli Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasında yapılan protokollerle, şehir merkezindeki askeri bölge ve resmi yapılar, belediye arazisi ve yapılarıyla takas edilecek. Belediye devraldığı bölgedeki yapıların değeri kadar kent merkezi dışında yeni arazi ve binalar yaparak Milli Savunma ve Adalet bakanlıklarına teslim ederken, boşalan yerlere de toplu konuttan sosyal tesise, yeşil alandan su sporları merkezine kadar çeşitli projeleri hayata geçirmeyi planlıyor.

Haliç'te, Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan 550 yıllık tarihi Taşkızak Tersanesi ve çevresindeki 12 askeri bina, belediyenin Pendik ve Tuzla'da yapacağı yeni binalara taşınacak. Haliç'teki 292 bin metrekarelik askeri araziden, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, subay orduevi ve dikimevinin de içinde bulunduğu 42 bin 517 metrekarelik alan, üç yıl içinde belediyeye devredilecek. Belediye karşılığında Milli Savunma Bakanlığı'na 115 milyon YTL'lik tesis yapacak. Belediye, Haliç'te boşalacak bölgeyi su sporları merkezi yapacak. Buradan, spor kulüpleri ve Milli Takım yararlanacak. Maslak ve Pendik'teki askeri arazilerin bir kısmı altyapı hizmetleri için belediyeye devredilecek. Takasa göre, belediye, devraldığı arazi karşılığında, askeri tesisler için Milli Savunma Bakanlığı'nın istediği yerde bina yapacak.

Cezaevi Arnavutköy'e
Hizmete girdiği 1965'ten beri tartışma konusu olan Bayrampaşa Cezaevi ve İstanbul Adliyesi de yer değiştirecek. Bayrampaşa Cezaevi, Arnavutköy'deki 66. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın içindeki 250 dönüme yapılacak yeni yapıya taşınacak.

İstanbul Adliyesi de, daha önce belediye sarayı yapılması düşünülen Çağlayan'daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi arazisinde inşa edilecek yeni binalarda hizmet verecek. Tarihi Sultanahmet Meydanı'nı cezaevi ve Emniyet araçlarından kurtaracak olan taşınma sonrasında İstanbul Adliyesi binası belediye tarafından bölgenin dokusuna uygun olarak kültür ve sanat amaçlı kullanılacak.

Bayrampaşa Cezaevi'nin boşaltacağı 120 bin metrekarelik alanda ise, ilçenin kentsel dönüşümü için toplu konut projesi uygulanacak.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz