reklam

01 Haziran 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Mermerde milliyetçilik olur mu?

Son yıllarda doğal taştan elde edilen malzemeler mimar ve dekoratörler tarafından daha fazla tercih edilmeye başladı. Dünyanın her yerinde, gelişen ve büyüyen yapı sektöründeki bu yeni anlayış, mermer tüketimini önemli ölçüde arttırdı.

Dünya mermer rezervlerinin % 40'ına sahip olan Türkiye, üretimde % 3.1'lik bir payla dokuzuncu, ihracatta ise % 2.3'lük payla, sekizinci sırada bulunuyor. Zengin rezerv kapasitesi, 400 çeşit renk ve doku kalitesi ile oldukça önemli avantajlara sahip.

Ancak sektör politikalarındaki yanlışlık ve yetersizlikler, bu alandaki avantajlarımızı gerektiği gibi kullanmamıza engel oluyor.

Sektörün önündeki en büyük tehlike, ucuz ve düşük kaliteli Çin graniti.

Dünyanın en kaliteli ve en zengin doğal taşlarına sahip olan Türkiye, kendi yapılarında Çin granitini kullanıyor. Denizli Adliye Sarayı'nda, Pamukkale Üniversitesi Kampusü'nde, Atatürk Havalimanı'nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Bağdat Caddesi'nde yaptığı düzenlemede Çin graniti kullanılmış. İzmir Adliye Sarayı'nda ise İspanyol graniti tercih edilmiş.

Mermerimiz, yedi yıldızlı Burj Al Arab Oteli'nde, Gloria Estefan'ın evinde, Fransa Parlamentosu'nda, ABD temsilciler Meclisi'nde kullanılıyor ama ne acıdır ki, Türk kamu binalarında tercih edilmiyor.

Bu çelişkinin temel nedeni, acımasız rekabet koşulları. Çinliler, granitin metrekaresini 4 dolara yerine teslim ederken, Türk mermerinin fiyatı 5-20 dolar arasında değişiyor (Türkiye' ye ithal edilen mermerlerin radyoaktiviteye sahip olması nedeniyle kanserojen olduğu iddia ediliyor ve Avrupa ve ABD'de yasaklandığı söyleniyor).

Aradaki birkaç dolarlık fark nedeniyle Çin granitinin tercih edilmesi yerli üreticiyi isyan ettirmiş. Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı ucuz ürünlerle rekabet edemeyen yerli mermerciler feryat ediyor. Esenboğa Havalimanı'nın ihalesini alan müteahhit firmanın Çin graniti kullanacağının duyulması ise bardağı taşıran son damla olmuş.

Konunun uzmanlarına, Ankara'nın dışarıya açılan bu yeni çehresinde Çin granitinin kullanılmasının ne anlama geldiğini sordum.

130.000 metrekare alanda kullanılacak granit için Çin'e ödeyeceğimiz paranın dışında, bize maliyetinin yaklaşık 4 granit fabrikası ve ocaklarda çalışacak 1000 işçinin 1 yıl istihdamı olacağını söylediler. Dünyanın her yerinden gelecek yabancılara hazırladığımız ücretsiz teşhir alanlarının Çin'e sağladığı gizli reklam avantajı ise bir başka handikap.

Buna derhal bir çözüm bulmak şart.

İtalyanlar kendi sanayicisini korumak için belli oranda yerli taş kullanımını zorunlu hale getirmiş.

Bizde de hiç olmazsa devlet ihalelerinde şartnamelere konacak özel maddelerle yerli malzeme kullanımı zorunlu hale getirilmeli ve sektör korunmalı.

Bu küçük tedbir, sadece milyonlarca dolarlık ithalat tasarrufu sağlamakla kalmayacak aynı zamanda, yerli mermer sektörümüze yeni istihdam ve yatırım olanakları da hazırlayacak.
Akşam - Turhan Çömez

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Gökhan Altuğ & Tatsuya Yamamoto 2 Haziran 2005 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Gökhan Altuğ & Tatsuya Yamamoto hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, kendisine soru sormak, tartışmaya katılmak için buraya tıklayın...

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz