reklam

06 Haziran 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

GAP tehdit altında

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yayımladığı ‘Türk Rüyası: GAP’ raporunda, projenin ağır aksak ilerlediği belirtildi.

Raporda bölgenin tuzlanma, erozyon ve kanalizasyon tehdidi altında olduğu da vurgulandı.

Raporda, 75 bin kilometrekarelik bir alanı ve 9 ili kapsayan bölgesel kalkınma projesi GAP'ın, 35 yılda tamamlanamadığı hatırlatılarak, bugüne kadar proje için 16 milyar dolar harcama yapıldığı belirtildi. ATO raporunda projenin tamamlanması için 16 milyar dolara daha ihtiyaç bulunduğu da ifade edildi.

Rapora göre, projenin tamamlanma tarihi olarak 2010 yılı öngörülmesine karşın, her yıl 30 bin hektar alanın sulamaya açıldığı dikkate alındığında, sulama yatırımlarının 2040 gibi çok uzak bir gelecekte tamamlanması ancak mümkün olabilecek.

Projede, 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve 1.7 milyon hektarlık sulama sistemleri yapımı öngörülmekteydi. Bugün nakdi gerçekleşme yüzde 52 oranına ulaşmasına karşın, sektörel bazda incelendiğinde, enerji sektöründe yüzde 80, ulaştırmada yüzde 38, diğer kamu hizmetlerinde yüzde 76, gerçekleşme oldu.

13 baraj yapıldı
Aradan geçen 35 yılda sadece 13 baraj, 7 hidroelektrik santrali tamamlandı. Proje tamamlandığında 1.7 milyon hektarlık alanın sulanması planlanırken, sulama projelerinin sadece yüzde 13'ü gerçekleştirilerek 222 bin hektar alan sulamaya açıldı.

Sulama projelerinin yüzde 7'si inşa halinde, yüzde 25'i ihale aşamasında, yüzde 55'i ise planlama aşamasında bulunuyor.

Ankara Ticaret Odası’nın raporuna göre, GAP'taki gecikme büyük yatırımları aksatırken, bunun diğer alanlara da olumsuz yansımaları olduğu vurgulandı. Örneğin GAP Uluslararası Kargo Havaalanı'nın bitirilmemesi, tarımda ciddi bir sorun yaşanmasına neden oluyor. Havaalanı gibi otoyol yapımı da henüz tamamlanmadı.

Mersin-Gaziantep otoyolu açıldı ancak, Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa'yı Mardin üzerinden Habur'a bağlayacak otoyol inşaatı bitirilemedi. Yine demiryolu gibi hiç başlanmamış yatırımlar da mevcut. GAP'taki gecikme, tarımın yanı sıra, hayvancılık, sanayi ve istihdamda da istenen hedeflere ulaşılmasını engelledi.

Çölleşme tehlikesi var
ATO’nun raporuna göre, gerçekleştirilen sulama projeleri de tarımda umulan gelişmeyi sağlayamadı. Uzun yıllar sulu tarım yapılmamış alanlarda drenaj sistemi büyük önem taşıdığı halde yeterli drenaj kanalının olmaması bölgeyi çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Bugüne kadar altı bin hektarlık alanda drenaj çalışması tamamlanabildi. Yapılan çalışmanın yavaşlığı ve taban suyunun etkilediği arazilerin artması göz önüne alındığında, tuzlanma sorununun kısa sürede çözümü mümkün görünmüyor.

GAP Master Planı'nda Harran Ovası'nda pamuğun en fazla ekilebilir oranı yüzde 20 olarak belirlenmişti. Karlı olması nedeniyle bölgede pamuk ekimi oranı yüzde 85'lere yükseldi.

Pamuğun üretiminde aşırı suya ihtiyaç duyulması, tuzlanma sorununu da beraberinde getirdi.

Tuzlanmanın yanında bölgenin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan biri de erozyon. Orman kaynağı zayıf olan Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki bölgede, 7 milyon hektarlık alan erozyon tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Bölge illerinden Adıyaman'ın kanalizasyon ve atık suyu, büyük bir dere halinde göle akıtılıyor. Adıyaman gibi havzadaki il, ilçe ve köylerin kanalizasyon ve atık sularının boşaltılması nedeniyle Atatürk Barajı gölü ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya bulunuyor. Göl havzası hızla kirleniyor.

GAP’a rağmen göç durmadı
Ankara Ticaret Odası’nın raporuna göre, GAPgeciktikçe başka illere göçün de önü alınamadı. Bölgenin aldığı göç sayısı 9 bin 449 iken göç verdiği insan sayısı 219 bin 339'u buldu. Bu rakam Sinop, Bilecik büyüklüğünde bir ilin nüfusu kadar bölgeden nüfus kayması olduğuna işaret ediyor.

9 milyona ulaşacağı tahmin edilen bölge nüfusu 6.4 milyonda kaldı. Toprak reformu yapılamaması nedeniyle bölgedeki çiftçi ailelerinin yüzde 8'i, bölge toprağının yarısını kontrol ederken, yüzde 41'i ancak geçinme imkanı sağlayacak 5 hektarlık ya da daha az toprağa sahip durumda. Bölge halkının yüzde 38 'i ise toprak sahibi değil.

GAP dağılma tehlikesi
Raporda, TBMM gündeminde bulunan Kalkınma Ajansları, Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı ile GAP İdaresi'nin lağvedilerek, yerine kamu kuruluşu niteliğinde olmayan Bölge Kalkınma Ajanslarının kurulması hedefleniyor.

Türkiye genelinde kurulması hedeflenen 26 Bölgesel Kalkınma Ajansı ile Güneydoğu Anadolu Projesi'nin, üç farklı bölgeye ayrılarak ele alınacak olmasının, GAP'ın bir bütün olarak bölgesel kalkınma projesi olma niteliğini bozacağı vurgulanıyor.

Şimdiki haliyle finansman yetersizliği nedeniyle tamamlanamayan projenin yeni düzenlemeyle tamamlanma şansının azalacağı da eleştiriler arasında yer alıyor.

Enerji projelerinde başarı
ATO’nun raporuna göre, GAP kapsamında en başarılı sektör enerji sektörü oldu. Enerji projelerinin yüzde 73'ü üretime geçmiş durumda. Projelerin yüzde 0.6'sı inşa halinde iken, yüzde 19'u ihaleye hazır durumda bekliyor. Enerji projelerinin yüzde 7'si ise planlama aşamasında bulunuyor.

GAP kapsamında bulunan Karakaya, Atatürk, Dicle, Kralkızı, Birecik, Karkamış ve Batman Hidroelektrik Santrallerinden Türkiye hidroelektrik enerji üretiminin önemli bir bölümü sağlanıyor.

Tesislerin açılışından 2004 yılı sonuna kadar toplam 234 milyar kilovat saat hidroelektrik üretimi gerçekleştirildi. Bunun parasal değerinin 14 milyar dolar olduğu belirtildi.

Türkiye'de 2004 yılında üretilen 46 milyar kilovat saatlik hidrolik enerji içinde GAP 22.4 milyar kilovat saatlik hidroelektrik üretimiyle yüzde 49'luk bir paya sahip. Parasal olarak ifade edilirse, GAP'ta 2004 yılında üretilen enerjinin karşılığı 1.3 milyar dolar olduğu belirtildi.
CNN Türk

 

Haziran 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz