reklam

06 Haziran 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yıldırım: Belediye–hükümet el ele verip İzmir’in kaybettiği zamanı kapatacağız

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in temel altyapı projelerindeki gecikmesini telafi etmesi gerektiğini söyledi.

Metronun ikinci etabının temel atma töreninde konuşan Bakan Binali Yıldırım, “Bunun için belediyeyle hükümet el ele vererek bu gecikmeyi telefi etmek azminde ve kararlığındadır. Yapılan her şey İzmirliler için, ülke insanımızın teknolojinin konforundan ve rahatlığından yararlanması için.” dedi. Metronun doğu batı aksını oluşturan 17 kilometrelik kısmının tamamlanmasıyla şehiriçi ulaşımda önemli bir problemin daha çözülmüş olacağını dile getiren Bakan Yıldırım, metronun Aliağa–Menderes hattı için Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demiryolları arasında yapılan protokole ilişkin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının da çıktığını kaydetti. İzmir’in Ege Bölgesi’nin en önemli transfer merkezi haline getirilmesini sağlayacak Adnan Menderes Havalimanı’ndaki dış hatlar terminalinin 120 milyon Euro’luk projeyle yap–işlet–devret modeliyle başlatılacağı müjdesini veren Yıldırım, terminalin 2007’de tamamlanacağını ve İzmir’den dünyanın her yönüne uçuşların artacağını ifade etti. Bandırma–İzmir arasındaki 300 kilometrelik demiryolu hattının tamamen yenilendiğini ve altyapısının yapıldığını belirten Yıldırım, bir ay sonra seferlerin başlayacağını aktardı. Bakan Yıldırım, İstanbul–Bandırma arasında hızlı feribot ve kombine taşımacılığın da başlayacağını duyurarak, “Kombine taşımacılıkla İstanbul–İzmir arası 5.5 saat olacak. Otoyolun raylı sistemle entegresi sağlanacak.” diye konuştu.

İzmir’de valilik, belediyeler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşlarıyla sorunların üstesinden gelinmesi için büyük bir birliktelik sağlandığını belirten İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ise şehrin hizmetlerin en güzeline layık olduğunu söyledi. Sırada İzmir’i Ankara ve diğer önemli merkezlere bağlayan demiryolunun yenilenmesi projesinin olduğunu bildiren Vali Göksu, metro projesinin Selçuk’a kadar uzatılmasını istedi.

1990 yılında temeli atılan projenin geliştirilmeye çalışıldığını, projeye emeği geçen herkese İzmir halkı adına teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bugün temeli atılan 5.5 kilometrelik ve altı tane istasyondan oluşan hattın da tamamlanmasıyla Bornova–Üçkuyular arası 17 kilometrelik hafif raylı sistemle 27 dakikada alınabileceğini kaydetti. Bu sürenin otobüsle 1,5 saat olduğunu aktaran Kocaoğlu, projenin toplam maliyetinin 91 trilyon lira olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi öz kaynaklarıyla karşılanacağını ifade etti. Üçkuyular–Üçyol hattının devreye girmesiyle taşınacak yolcu sayısının ilk altı ayda 160, ikinci altı ayda 180 bine ulaşmasının hedeflendiğini belirten Kocaoğlu, “Bu projenin önemi, İzmir’in doğusuyla batısını birleştirmesidir.” şeklinde konuştu.
Zaman - Özdemir Özkan

 

Haziran 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz