reklam

09 Haziran 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

2005 Avrupa Gayrimenkul Zirvesi İstanbul’da yapıldı

Urban Land Institute’un (ULI) düzenlediği “Orta ve Doğu Avrupa’da Gelişmekte Olan Pazarlar” konferansı 2 Haziran 2005 tarihinde İstanbul Swissotel’de yapıldı. Financial Times gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Baş Ekonomisti Martin Wolf’ün de aralarında bulunduğu çoğunluğu yabancı yatırımcılardan oluşan 40 konuşmacının yer aldığı zirvede gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de piyasalar ve yatırımların yönü tartışıldı. Konferansın İstanbul’da yapılıyor olmasının oldukça önemli olduğunun altını çizen ULI Türkiye Başkanı ve Yapı Kredi Koray Genel Müdürü Hakan Kodal, “Bu zirve, İstanbul’un dünya gayrimenkul pazarındaki öneminin giderek artmakta olduğunun teyididir. Otoritelerin 2005 yılında gayrimenkul pazarının gelişeceği şehir olarak tanımladığı İstanbul’da yapılan bu konferans, AB yolunda hızla ilerleyen, uyum yasalarını ve ilgili disiplinleri de uygulamaya çalışan Türkiye’de, tüketiciye dönük yeni açılımları da destekliyor” açıklamasında bulundu.

ULI’ın her yıl gerçekleştirdiği ve sektörde oldukça büyük önem ve prestije sahip olan “Avrupa Proje Ödülleri” ise Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ev sahipliğinde Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan gala gecesinde sahiplerini buldu.

ULI Mükemmeliyet Ödülleri Avrupa kazananları:
Cezanne Saint-Honore, Paris, Fransa (Societe Fronciere Lyonnaise; ve Predica) Cezanne Saint-Honore yeniden gün ışığında açık alanda birbirini gören iki bina ile bağlantılı olarak ve 3 gidişli yaya yolu ile birlikte yapılanana dek Rue Paul Cezanne Paris ‘in tarihi iş mekanlarının bulunduğu yer idi. Eski kullanışsız alanlar 28,420 metrekarelik pazarın yeni ana ofis alanları olarak oluşturuldu.

Danube evi, Prag, Çek Cumhuriyeti (Europolis Real Asset Management s.r.o.) Prag ın doğu tarihsel bölümü ve Vltava nehir banklarında, genel olarak depoların ve demiryollarınca kullanılan alanda, Danube Evi 19,800 m2 ofis alanıve 1,200m2 bakım alanları olarak kahverengi topraklı alanların transformasyonu ile yenilendi. Kırmızı kumtaşları ve kenar kesimli cam bina enerji tasarrufu tasarımlı olarak yeni nehir kenarı yerleşimi girişinde yer alır

Government Offices Great Street, Londra, İngiltere (The Excheuer Partnership) bir kamu/özel işbirliği , parlemento binasının karşısında II-sınıf olarak işaretli binayı yeniledi. Bu bina Westminister komşularıyla Victorian dönemi özellikleri içerir. Tüm 93,903 m2 ofis alanı devlete geri verildi ve kamu kuruluşları GOGGS yerleştiler ve yeni geliştirilmiş ofis alanlarından memnun kaldılar.

De Hoftoren, The Hauge, Hollanda (RGD-Government Building Department; ING Real Estate Department) The Hauge yoğun merkezinde, yatırımcı 48 katlık bir ofis binası inşaatına başladı, ve kendi adıyla anılan kule ile çevrelendi. Bina tamamlandığında Hollanda eğitim, bilim ve kültür bakanlığı binanın 55,000 m2 lik ofis alanını yeni merkez binası olarak kullanmak üzere satın aldı.

Menader, Amsterdam, Hollanda (Het Oosten Kristal; Latei) kanal boyunca bir çok ailenin yerleşmiş olduğu 1,7 hektarlık alan, orta gelirli vatandaşların ortak kullanabileceği şekilde geliştirildi ve 276 adedi kiraya verildi. Bir ilkokul, halk kütüphanesi, bir restoran, ve 455 m2 lik sanatçılar için toplumdaki yeni dönüşümleri başlatmak için stüdyo.

ULI Avrupa ödüllerinin seçim jürisi alan kullanımı ve tasarım uzmanlarından oluştu; Juri eş-başkanı Michael Spies, baş yönetici Tishman Speyer Properties-Londra, eş başkan Jan de Krej, şef Corio NV, Utrecht-Hollanda, Timothy Cyr, grup genel direktörü France Tere, Paris-Fransa, Francis Duffy, DEGW kurucusu, Londra-İngiltere, Ayşe Hasol Ertekin Has Mimarlık ortağı, İstanbul-Türkiye, John Gomez Hall, direktör, Hines, Madrid-İspanya, ve Gilberto Jordan,direktör, Planbelas SA Lizbon-Portekiz.

Konferansın açılışını Martin Wolf yaptı
Konferansın açılış konuşmasını yapan Financial Times Genel Yayın Yönetmeni ve Baş Ekonomisti Martin Wolf, “Türkiye: Avrupa’nın Yeni Yıldızı” başlıklı bir sunuş yaptı. Türkiye ekonomisini mercek altına alarak, Orta ve Doğu Avrupa'daki diğer pazarlarla ilgisini inceleyen Martin Wolf, Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. ULI ve PricewaterhouseCoopers'in Avrupa Gayrimenkul Sektöründe Gelişen Trendler 2005 anketine göre gelişim beklenen pazarlar arasında İstanbul’un ilk sırada olduğuna atıfta bulunan Martin Wolf, Avrupa Birliği’ne katılım görüşmelerinin başlamasının Türkiye'nin geleceğine, Türkiye'ye yatırım ve geliştirme ilgisine güvenoyu olduğunu vurguladı. ‘Türkiye'nin yükselişi bölgesel fırsatın bir ilk örneği mi?’ sorusuna yanıt arayan Wolf, Avrupa'nın geri kalanı üzerindeki etkilerinin yanı sıra Türkiye ve bölge için anahtar konuları ve gerçekleri anlattı.

Martin Wolf ayrıca, küreselleşmenin nasıl işleyebileceğini, özellikle Türkiye ekonomisi üzerindeki başarı şansını kendi perspektifinden aktardı.

Konferansın öğleden sonraki bölümünde ise Hollanda Maastricht Üniversitesi’nde Gayrimenkul Finansmanı Profesörü olan Piet M.A. Eichholtz da, “Değişen Müşteri/Nüfus Dinamikleri ve Gelişmekte olan Avrupa'daki Etkileri”ni anlattı. Gayrimenkul talebinin temel belirleyicilerinin “nüfus ve göç” olduğunu vurgulayan Eichholtz, Batı Avrupa’daki giderek yaşlanan nüfus ile Türkiye’deki genç nüfusun belirgin bir farklılık gösterdiğinin altını çizdi. Orta ve Doğu Avrupa’nın dikkat çekici demografik farklılık ve göç akımlarıyla mücadele ettiğini ifade eden Eichholtz, yakın zamanda tamamlanan bir çalışma sonucuna atıfta bulunarak; Avrupa gayrimenkul pazarlarında önemli yapısal değişim yaşanacağına dikkat çekti. Konut Sektörü ULI Yetkili Uzmanı John K McIlwain ise yaşlanan nüfusun Avrupa'daki gayrimenkul pazarını nasıl etkileyeceği konusunda görüşünü aktardı.

Konferansta ele alınan bir diğer konu ise “Gelişmekte Olan Avrupa Ülkelerinde Fırsatlar” oldu. Konuşmada, söz konusu ülkelerdeki ofis, konut, turizm ve alışveriş merkezlerindeki trendler ve fırsatlar ele alındı.
Arkitera

 

Haziran 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz