reklam

10 Haziran 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yeni havaalanı kime lazım?

Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'a üçüncü bir havalimanının gerekliliğini açıklamasını kuşkuyla karşılayan şehir plancıları ve mimarlar, mevcut havaalanlarının tam kapasiteyle çalışıp çalışmadığının açıklanmasını istedi. Uzmanlar, sadece birilerine rant sağlamak amacıyla böyle bir yatırım yapılacağı endişesi taşıyorlar.

İstanbul'un gündemine 3. köprü tartışmalarınsonra bu kez de 3. bir havaalanı konusu oturdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın İstanbul'a üçüncü bir havalimanı yapılmasının gerekliliğini açıklamasını kuşkuyla karşılayan şehir plancıları ve mimarlar, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın tam kapasiteyle çalışıp çalışmadığının açıklanmasını ve konunun uzmanlarca değerlendirilerek kamuoyuna açıklanmasını istediler.

Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'ın bir süre önce İstanbul'a yeni bir havaalanı yapılacağını, bunun için de Kemerburgaz'ın düşünüldüğünü açıklaması, tartışmaları da beraberinde getirdi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Meftun Gürdallar , 3. havaalanı açıklamalarının istatistiksel verilere dayandırılarak yapılıp yapılmadığının önemli olduğunu söyledi. Gürdallar, ''Havaalanı isteyenlerin ellerinde, mevcut havalimanları ile ilgili rakamlar var mı? Bunları kamuoyuna açıklamalılar'' dedi. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın zamanında talep olmadığı halde bazı takım çevrelere iş açmak için yapıldığını vurgulayan Gürdallar, yeni havaalanı için İstanbul Nâzım Planı'nın iyice incelenerek karar verilmesinin gerekli olduğunun altını çizerek ''Sadece birilerine rant sağlamak için böyle bir karar alınmamalı" ifadesini kullandı.

Havacılık Karnesi Kötü
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Turgut da Sabi ha Gökçen Havalimanı'nın yapımında yanlış yer seçildiğini anımsatarak Türkiye'nin havacılık sektörü açısından pek de başarılı bir geçmişe sahip olmadığını dile getirdi. Turgut, ''Siyasi gerekçelerle yapılan hatalı yatarımlara çok fazla kaynak ayrıldı. Şimdi konuşulan 3. havaalanı konusunda bu nedenle çok dikkatli olunmalı. Eğer gerçekten bir ihtiyaç varsa, Avrupa yakasında su havzası ya da yeşil alan gibi olmayan bir yer tercih edilmeli'' diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, son 1-1.5 yıl içinde şehirde hava trafiğinin dış hatlarda yüzde 25, iç hatlarda yüzde 63 oranında arttığını, Atatürk Havalimanı'nın saatte 30 uçağa hizmete verebilecek kapasitesi bulunduğunu belirterek ''Öyle günler oluyor ki sayı 48'e kadar çıkıyor. Hele Avrupa Şampiyonlar Ligi final karşılaşmasında bu sayı 60'ları buldu. O yüzden bu trend devam ederse havaalanının yetmeyeceği aşikâr gibi görünüyor. Sabiha Gökçen Havaalanı'nı devreye soktuk, orada da bir trafik artışı var. Yine de yeterli değil. Bu nedenle Avrupa yakasına ikinci bir havaalanı zorunluluk olarak gözüküyor'' demişti.

Büyükçekmece Önerisi
Bakan Yıldırım'ın açıklamalarını destekleyen Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Şahabettin Bolukçu , kentin yeni bir havalimanına gereksinimi olduğunu belirterek bunun için de Büyükçekmece civarını önermişti. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Tuna Gürel de Sabiha Gökçen Havalimanı'nın kullanıma geç açıldığını savunarak, yolcu sayısı, kargo ve hava trafiğindeki artış dikkate alındığında üçüncü bir hava meydanının gerekliliğini ifade etmişti.
Cumhuriyet - Gökçe Uygun

 

Haziran 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz