reklam

10 Haziran 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul yerinde sayıyor

3. İstanbul ve Deprem Sempozyumu'nda 1999 depremlerinin ardından yapılan çalışmaların durum tespitinden ibaret olduğuna dikkat çekilerek deprem zararlarının azaltılmasında yol haritası olarak nitelenen ''Deprem Master Planı'' nın da uygulamaya konulamadan arşivlerdeki yerini aldığı belirtildi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 2 günlük sempozyum dün İTÜ Maçka Kampusu'nda başladı. Sempozyumun açılışında konuşan İMO İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe , ilk sempozyumun düzenlendiği 1991 yılında söylenenlerle o dönemde ortaya konan deprem senaryoları arasında hiçbir fark bulunmadığını dile getirerek ''Demek ki bazı sorunlar çözülmüyor, yerimizde sayıyoruz. İnşaatlar, yapım aşamasından itibaren yetkin kişilerce denetlenmediği sürece aynı sorunları yaşamaya devam ederiz'' dedi. Yapı Denetim Yasası'nın sadece bir kâğıt, bir belge olmaktan çıkarılması gerektiğinin altını çizen Gökçe, yasa çıktıktan sonra odaya gelen projelerin yüzde 92'sinin hatalı bulunduğunu söyledi.

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da 4-5 büyüklüğündeki depremlerde bile beklenmedik kayıplarla karşılaşıldığını vurgulayarak ''Bunun nedeni afet güvenli yerleşim kavramının en üst yönetimden bireye kadar olan yelpazede yerleşememesi, yaptırımların sulandırılması" dedi.

İMO 2. Başkanı Ülkü Özer de Deprem Master Planı'nın tamamlandıktan sonra arşive kaldırıldığının altını çizerek hükümetlerin İstanbul'da depremle ilgili yapılan çalışmalara gereken desteği sağlamadığını söyledi. TMMOB 2. Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, binaları güçlendirme çalışmalarının hâlâ bir kuralı olmadığına dikkat çekerek, "Bu riski daha da arttırıyor. Doğanın verdiği tehlike işaretleri var, elimizi çabuk tutmalıyız'' dedi. Afetten Sorumlu Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu ise asıl önemli konunun arama kurtarma yapmaktan çok zemin etüdü yapılmış depreme dayanıklı güvenli binalarda yaşamak olduğunu söylemesine karşın konuşmasında enkaz kaldırma çalışmaları, deprem sonrası ulaşım, sivil savunma hakkında bilgi vermesi dikkat çekti.
Cumhuriyet

 

 

Haziran 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz