reklam

Toprak Kaynaklı Isı Pompaları
Malzeme Dosyası > Isıtma-Soğutma Sistemleri > Ürünler > Form

Climate Master - Türkiye'de toprak kaynaklı ısı pompaları
50 yıllık denenmiş teknoloji ile villalarda kullanıma yönelik ısı pompalarıyla ısıtma soğutma sistemleri.

Yaşadığımız hava 4 mevsim boyunca - derecelerden + derecelere kadar büyük bir değişim yaşar.Bu İstanbul'da 36 °C (-3 ten + 33 e) Ankara da 43°C (-12 den + 31 e ) Antalya da 36°C (+3 ten +39 a) olarak ortaya çıkar.Oysa tüm bu şehirlerde toprağın 5 metre altı ölçüldüğünde yaz-kış arasındaki değişim sadece 3-5 derece farklılık gösterir ve hep 10-15 ° C civarındadır. Bu sabit ve orta değerdeki sıcaklık Heat Pump bir cihazın yaz-kış çalışarak ısıtma ve soğutma elde etmesi için ideal noktadır.

Cihaz ısıtmada 4 soğutmada 5 COP ile çalışma verimi sağlar.(Yani ısıtmada 1 kw elektrik enerjisi ile topraktan 3 kw enerji alıp içeriye 4 kw ısıtma yapar.Ya da yazın 1 kw elektrik enerjisi ile topraktan 4 kw enerji alıp içeriye 5 kw soğutma yapar.

1- Isıtma ve soğutmayı eve aktaran bölüm(Radyatör-Fan coil-Kanal-Yerden ısıtma vs.)

2- Isı pompası cihazı

3- Toprak .içine gömülen borulama (Bu boruların içinde kapalı devre su dolaşır)

 

Sistemin avantajları:
1-)Tek bir cihaz ve yatırım ile ısıtma-soğutma ve sıcak su elde etme imkanı
2-)Bilinen en verimli ısıtma-soğutma sistemi
3-)Isıtmada LPG ye göre % 70,motorin e göre % 75 ekonomik kullanım.Soğutmada split klimadan % 40 ekonomik kullanım.
4-)Baca,yakıt tankı,dış ünite kullanımı yok
5-)Minimum bakım ihtiyacı

Boru uygulamaları:
1-)Yatay borulama
Kepçe yada kazı ile yapılan hafriyat sonucunda açılacak toprakta 1 metreden daha derin bir yerleşimle borular yatay olarak döşenir.Iıstma öncelikli sistemlerde tercih edilir. Bu uygulama diğer borulama tiplerine oranla daha fazla alana gereksinim duyduğundan arazinin müsait olduğu yerlerde uygulanır.

2-)Dikey borulama
Sondaj makineleri ile açılan kuyulara borular dikey olarak sarkıtılır.Arazinin yatay borulamaya müsait olmadığı yerlerde uygulanır.Soğutma öncelikli sistemlerde tercih edilir.Ortalama sondaj çapı 10-15 cm,derinliği ise 50-100 metre arasındadır.

3-)Göl-Nehir-Deniz Uygulaması
Kuyu veya göle borular helezonik şekilde yerleştirilir. 2 metre derinliğe ihtiyaç vardır.Isı transferinin en verimli ve en ekonomik sağlandığı borulama sistemidir.Ayrıca plaka eşenjörle göl ve nehir suyu kullanılabilir,bu durumda borulamaya ihtiyaç yoktur.

4-)Açık Sistem
Yeraltındaki su kaynağından alınan su,ısı pompası tarafından kullanılarak yer altı kaynağına veya başka bir su kaynağına gönderilir.Yüksek verimli sistemdir.

 

Diğer Sistemlere göre karşılaştırma tabloları:

Sistemler arası ısıtma karşılaştırması

Sistemler arası soğutma karşılaştırması

Climate Master Cihazları ve sistemi hakkında en çok sorulan sorular
- Yer kaynaklı ısı pompası ile Toprak kaynaklı ısı pompası arasındaki fark nedir ?
Yer kaynaklı, enerjinin Toprak - Kuyu suyu - Nehir - Deniz veya farklı bir doğal enerjiden yararlanılarak yapılabileceğini anlatan genel tanımdır. Toprak kaynaklı ise Yer kaynaklı sistemlerin en çok tercih edilen Toprak kullanımlı uygulamasıdır.

- Yer kaynaklı ısı pompası yeni bir teknolojimidir ?
Hayır, dünyada 50 yıldır kullanılmakta olan, Amerika ve Avrupada enerji tasarrufu nedeniyle, devlet tarafından direk teşvik verilen, milyonların üzerinde kullanımda olan bir sistemdir. Türkiyedede 5 yıldır kullanılmaktadır.

- Yer kaynaklı ısı pompaları sadece ısıtmamı yapar ?
Isı pompalarının en büyük özelliği aynı cihaz ile hem ısıtma hemde soğutma yapabilmesidir. Bu cihazların standart bir özelliğidir.

- Yer kaynaklı ısı pompası ideal konfor şartları sağlar mı ?
Evet, tüm ısıtma ve soğutma sistemlerinde olduğu gibi ev içinde istenilen konfor sıcaklık değerlerini sağlar .

- Isı pompası cihazları için büyük bir mekanik odaya ihtiyaç var mı ?
Hayır, cihazlar binada normal kazanın konulacağı, bodrum, garaj veya uygun olan boş mahale yerleştirilebilir, ayrıca baca yada dış ünite gerektirmezler.

- Isı pompasının dış ünitesi var mı ?
Hayır, bina dışında hiçbir dış ünite yoktur, dolayısıyla saklanması gereken yada gürültü çıkaran bir unsur yoktur.

- Yer kaynaklı ısı pompası cihazı nasıl çalışır ?
Isı pompası cihazı ısıtma ve soğutmayı kompresör ile gerçekleştirir. Bunu yaparken doğal bir kaynaktan yararlanarak ürettiği enerjiyi o miktarda arttırır. Bu doğal kaynak toprak, kuyu suyu, göl, nehir, deniz olabilir.
Isı pompası kullandığı 1 birim elektrik enerjisine karşılık doğal kaynaklardan 3 birim enerji çekerek, binaya 4 birim ısıtma yada soğutma yapabilir. Bu sayede çok az bir enerji harcaması ile maksimum ısıtıp soğutur.

- Isı pompalı (Heat Pump) split klimadan ne farkı vardır ?
Asıl çalışma şekli olarak aynıdır. Ancak klasik split klima dış ünite ile dış havayı kullanarak çalışır. Dış havanın yazın çok sıcak ve kışın çok soğuk olması ısı pompasının çok verimsiz çalışması, hatta çalışamamasına sebep olur. Toprak, nehir gibi kaynakların ısısı ise yaz - kış çok az değişim gösterdiğinden ısı pompasının çok daha verimli çalışmasını sağlarlar.

- Toprak, nehir gibi doğal kaynakları nasıl kullanır ?
Toprak içine yatay yada dikey döşenecek boruların içerisinden dolaştırılan su, toprağın sıcaklığını alarak cihaza iletir, yani toprak dış ünite vazifesi görür. Nehir, kuyu, göl yada deniz suyu ise direk boru kullanılmadan su cihaza iletilir, yani gene dış ünite hava yerine nehir, göl, deniz suyu sayesinde çalışmış olur.

- Toprak devresinde dolaşan su evi nasıl ısıtıp yada soğutur?
Toprak devresi cihaz ile toprak arasında olan kapalı bir devredir ve cihazın dış ünitesi konumundadır. Toprak devresi suyu bina içinde dolaşmaz. Binaya ısıtma yada soğutma yapan su cihaz bünyesinde ki ikinci ve farklı bir devredir. Bu devre radyatör, döşemeden ısıtma, fan coil veya hava kanalları ile bağlantılıdır. Topraktan yada nehirden gelen su ile bina içinde dolaşan su birbirinden tamamen farklı ve karışmayan iki devredir.

- Toprak kaynaklı sistemde dış hava sıcaklığı -15 °C iken ısıtma , +40°C iken soğutma verimli yapılabilirmi?
Evet ,zaten sistemin en büyük özelliği dış hava koşullarına bağımlı kalmadan çok düşük enerji harcayarak ısıtma yada soğutma yapmasıdır. Atmosfer sıcaklığı hangi değerlerde olursa olsun toprak yüzeyinden belli bir mesafe (ortalama 3 m) aşağı inildiğinde toprak sıcaklığı 14-19 °C arasındadır. Buda ısı pompası cihazının 365 gün devamlı çalışabilmesi için ideal sıcaklıktır.

- Tercih edilen toprak borulama şekli hangisidir ? .
Yatay borulama daha düşük maliyet ve kolay uygulama getirir ancak daha fazla bahçe alanı gerektirir, dikey borulama ise daha az alan gerektirmekle birlikte daha zor ve maliyetli bir uygulamadır.

- Yatay yada dikey borulama için ne kadar alan gerekli ?
Ortalama 200 m2 bir ev için yatay borulama 350 - 500 m2 bahçe gerektirir, dikey borulama ise sadece 5 m2 alan gerektirir. Ancak her ikisindede bu alanların kepçe veya sondaj makinasının girebileceği bir noktada olması gereklidir.

- Borulama yapılan alan üzerine bahçe yapılabilir mi ?
Dikey borulamada üzerine istenilen garaj, ev dahil her şey yapılabilir. Yatay borulamada ise beton ile kapanmayacak şekilde her tip bahçe yapılabilir.

- Toprak borularının kullanım ömrü ne kadardır ?
Kullanılan boru Polietilen esaslıdır ve minimum 50 yıl ömrü vardır.

- Toprak altına döşenen boru boyu neye göre hesap ediliyor?
Boru hesabı detaylı ve çok önemli bir kriterdir. Arazinin yapısı ve toprak cinsine (nemli ,killi, kuru toprak sert veya orta kaya) göre büyük değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle Climate Master firmasının özel "Geo Designer" programı tarafından her uygulama için ayrı ayrı hesaplanmaktadır.

- Evimde mevcut olan radyatör sistemine Isı Pompası uygulanabilir mi ?
Sadece ısıtma istendiği taktirde yapılabilir. Binada ki mevcut tesisatın durumuna bakılarak gerekli tadilatlar uygulanabilir.( Radyatör kapasiteleri, boru çapları, pompa gibi ) Soğutmada istendiği taktirde radyatörlerin fan coil ile değişimi ve tüm boruların izolasyonu gereklidir.

- Banyo ve mutfakta kullanım sıcak suyu elde nasıl elde edilir, kaç derecedir.?
Kullanım sıcak suyu 45 °C dir ve ısıtma -soğutma yapan cihaza takılan aksesuar ile yada bağımsız bir cihaz ile elde edilir.

- Isı Pompası sistemine Güneş enerjisi sistemi adapte edilebilir mi ?
Isı pompası sistemi doğru uygulama ile güneş enerji sistemi ile birlikte çalışabilir.

- Diğer ısıtma ve soğutma sistemlerine göre avantajı nedir.?
Tek bir cihaz ile hem ısıtma hem soğutma yapabilmesi ve düşük kullanım maliyeti en önemli avantajlarıdır. Aynı zamanda ideal konfor ve temiz çevre sağlar.

- Yer kaynaklı ısı pompası neye dikkat edilmelidir ?
Konunun özelliği, detaylı teknik bilgi ve deneyim gerektirmesinden dolayı en önemli kriter, yapacak olan firmanın bu konudaki deneyimi ve uygulama referanslarıdır.

 

Isıtma-Soğutma Sistemleri

Platform

"Yapı Malzemesi Üretimi ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 29 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Yıldız Sey
Konuşmacılar:
Zeynep Bodur Okyay, Doğan Hasol, Erdal Özyurt, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz