reklam

Haberler
Kasım 2001 

İstanbul'dan insan manzaraları

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin (İFSAK) 1-30 Kasım tarihleri arasında düzenlediği 17. İstanbul Fotoğraf Günleri kapsamında Ömer Orhun fotoğraflarını izleme olanağı bulacağız. 2-14 Kasım tarihleri arasında, Taksim Sanat Galerisi'nde sergilenecek olan fotoğraflar Orhun'un üç yıllık çalışmasının sonuçları.

Bu yılki Fotoğraf Günleri'nin ana teması ''Kent'' olarak belirlendiğinden, tüm etkinlikler de bu temaya göre hazırlandı. Etkinliklerde Türk fotoğrafçıların yanı sıra yabancı fotoğrafçıların çalışmaları da yer alıyor.

Etkinliklere İsveç'ten katılan Kent Klich, Danimarka'da yaşayan eroinman bir hayat kadınının hayatından kesitler sunarken Yunanistan'dan Sophia Markantonaki ''Metroda Yolculuk'' , Makedonya'dan Boro Rudic ise ''Beth'' başlıklı çalışmalarıyla katılıyor.

Orhun da ana teması ''Kent'' olarak düzenlenen fotoğraf günlerinde ''Ömer Orhun Sergisi'' başlığı altında bize sunduğu fotoğrafların çekimleri için İstanbul'u seçmiş.

Özellikle de, İstanbul'un, insanların yoğun olarak bulunduğu, hayatın karmaşasına, kimi zaman neşesine, kimi zaman korkusuna sahne olan Beyoğlu'nun ve Eminönü'nün sokaklarında görüntülediği insan manzaralarını bize sunuyor. Fotoğraflarında yer alan görüntüler ise çok iç içe olduğumuz davranışların, objektiften bize aktarılması. 3. kişisel sergisini açan sanatçı, Yıldız Üniversitesi Tasarım ve Sanat Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü'nde eğitmenlik yapıyor.

Aynı zamanda Hint müziği ile de ilgilenen sanatçı, aslında hayatın çarpıklığı içinde müzikte yakaladığı ritmi fotoğrafta da yakalamış.

20 yıllık bir fotoğraf geçmişi olan Orhun, yaşamın içindeki espriyi 40x60 ve 60x100 ölçülerinde 30 siyah-beyaz fotoğrafla fotoğrafseverlere aktarıyor.

Orhun'un fotoğrafları belli bir ekole bağlı değil. Bundan dolayı Orhun, ''Fotoğraflara bakarken fotoğrafların içeriğinden çok fotoğrafçının aklını görmek beni heyecanlandırıyor, bu fotoğraflarda herhangi bir mesajım yok, makineyi başka bir tarafa tutuyorum, gene de aklımın fotoğrafını çekiyorum. Bu sergi benim otoportrem diyebilirim'' diyor.

''Fotoğrafı öğrenirken önce akademik kompozisyonu öğreniyoruz ve öğretiyoruz. İyice öğrendiysek artık çekerken benim için 'akademik kompozisyon' neyi yapacağımı değil, neyi yapmayacağımı gösteren bir bilgi. Fotoğraf çekerken rahat olmak yeterli oluyor.''

01 Kasım 2001 Cumhuriyet 
Cumhuriyet Gazetesine burayı tıklıyarak abone olabilirsiniz.

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz