reklam

Haberler
Kasım 2001 

Sanat Uzmanları "Bu Orjinal" diyemedi

Türkiye’de ünlü ressama ait olduğu iddia edilen 12 tablo bulundu ancak, hiçbir sanat uzmanımız "Bu orijinal" diyemedi.  Mardin’in Kızıltepe ilçesinde önceki gün, ünlü ressam Pablo Picasso’ya ait olduğu ileri sürülen ‘nü’ bir tablonun daha ele geçirilmesi "Orijinal mi, değil mi?" tartışmasını alevlendirdi. Ancak Türkiye’deki hiçbir sanat uzmanı tablolara bakıp kesin bir görüş bildiremedi.

Dalga mı geçti?
Bunun üzerine tabloları, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde saklayan Kültür Bakanlığı, ünlü ressamın oğlu Claude Ruiz Picasso ile irtibata geçti. Ancak oğul Picasso, ‘çok sık seyahat ettiği’ gerekçesiyle, eserleri incelemek için Türkiye’ye gelemeyeceğini belirtip "Fotoğraflarını gönderin" dedi. Bakanlık, 12 tablonun 15 x 20 santimetrelik renkli fotoğraflarını gönderdi. Ancak fotoğrafları isteyen Fransa’dan, bugüne kadar yanıt gelmedi.

İmzalar farklı
Pablo Picasso’ya ait olabileceği düşüncesiyle saklanan tablolardaki bazı imzalar da, ‘sahte’ tartışmasına farklı bir boyut getirdi. Birbirinin aynı olan ‘Palyaço’ adlı tablolardaki imza ‘Picassio’yken, diğer tabloda ‘Picassa’ imzası bulunması, taklit savını güçlendirdi.

‘Fotoğraftan olmaz’
Tabloların incelemesine katılan Prof. Dr. Kaya Özsezgin ise şu görüşü dile getirdi: "Bir fotoğraftan, ressamın tuval üzerine yansıttığı teknik ayrıntıların, ailesinden bir kişi bile incelese anlaşılması mümkün değildir. Picasso tabloları, Türkiye’de ortaya çıkalı uzun süre oldu. Mutlaka oğul Picasso’dan tatmin edici bir yanıt gelmeliydi. Şahsi görüşüme göre, özellikle ilk 4 tablo için konuyla ilgili bir uzman davet edilmeli."
Milliyet 

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz