reklam

Haberler
Aralık 2001 

'Boğaz' Paris'te satılıyor

Paris'te bugün ''Doğusalcı (Orientalist) ve İslam Sanatı'' yapıtlarının açık arttırımında İstanbul'un, 18-19. yy. görünümünü yansıtan resimler, İznik tabak ve sürahileri ile tuğralı gümüş ibrikler satılacak. ''Boğaz'da Pazar'' ve ''Fransız Elçisi Saray'da'' adlı tabloların 70-200 milyar lira arasında değişecek değerlere alıcı bulması bekleniyor.

''Gros&Delettrez'' kuruluşunun iki gün sürecek açık oturumunda çoğunluğu Arap dünyasıyla ilgili 628 parça sanat yapıtı alıcı arayacak. Son yıllarda ''Doğusalcı ve İslam Sanatı'' nın en önemli alıcıları olan Türk toplayıcıların bu açık arttırıma bu kez eskisi kadar güçlü katılamayacakları anlaşılıyor.

Buna neden olarak ekonomik bunalım ve ocak ayı sonuna doğru İstanbul'da düzenlenecek bir açık arttırımda Türkiye İktisat Bankası'nın görkemli resim birikiminin satışa çıkacak olması gösteriliyor. Bu koşullar altında bugünkü Paris açık arttırımının bazı toplayıcılar için iyi bir fırsat olacağı anlaşılıyor.

Açık arttırımın en pahalı eseri, ünlü Fransız ressam Eugene Delacroix 'in 1925 yılında 37x47 cm. gibi küçük bir boyuta yaptığı ve çeşitli sergilere de katılmış olan ''Doğulu At Terbiyecisi'' adlı resmidir. Bu yapıtın satışının 7 milyar FF (yaklaşık 1.4 trilyon lira) gibi bir rakam olacağı sanılıyor.

Türk alıcıları ilgilendiren resimlerin başında ise 19. yy'ın sonunda yaşamış İtalyan ressam Herman David Salomon Corrodi 'nin ''Boğazda Pazar'' adlı resmi için 1 milyon FF (yaklaşık 200 milyar TL) bekleniyor.

Ancak, bir belge özelliğinde ressam Jean-Baptiste Van Mour 'un, Fransız Büyükelçisi de Bonnac 'ı, Sultan 3. Ahmet 'e güven mektubunu sunarken, Sadrazam Damat İbrahim Paşa 'nın da bulunduğu 90x122 boyutundaki tablo için 700 bin FF'lik (yaklaşık 140 milyar lira) bir değer öngörülüyor. Ressamın, Fransız elçisinin eşini İstanbul doğası içinde betimleyen yapıtı için 250 bin FF'lik satış öngörülüyor.

Bu arada 19. yy. sonlarında İstanbul'u yansıtan ressam Fabius Brest 'in ''Boğaz Kıyısında'' (800 bin FF), ''Aya Sofya'nın Çevresinde'' (250 bin FF), ''İstanbul'da Sokak Satıcısı'' (200 bin FF), Fausto Zonaro 'nun ''Boğaz'da Minareler'' (250 bin FF) adlı resimleri dikkati çeken yapıtların başında geliyor.

İslam Sanatı yapıtları arasında Türk toplayıcılarca 16. yy. ortasında Çin Ming Hanedanı döneminde yapılmış, ancak 17. yy'da İstanbul'da tombak kapak eklenmiş bir seramik ibrik için 600 bin FF'lik değer biçiliyor. Bu arada iki İznik tabağı da 500 biner FF'den satışa çıkıyor. Bunlardan biri 16. yy. ortasında yapılmış üzüm salkımlı, ötekisi ise 16. yy. 3. çeyreğinde Çin ''mavi-beyaz'' seramiği etkisinde yapılmıştır. Bu arada 16. yy. sonu İznik sürahi için 250 bin FF öngörülüyor. Ayrıca Tuğralı üç gümüş ibrik için de tanesi 100 bin FF'ye müşteri çıkacağı sanılıyor.
Cumhuriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz