reklam

Haberler
Nisan 2002 

Behiç Ak, dördüncü oyunu "Tek Kişilik Şehir" ile büyük kent yaşamına ve insanlarına göndermeler yapıyor

Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, sosyal unutkanlığı ve günümüz insanlarının yalnızlığını yansıtıyor bu oyunla. Aynı zamanda, tanışmaya cesaret edemeyip dört yıldır sadece "chat" yaparak arkadaşlıklarını sürdüren bir çiftin, trajikomik öyküsüyle karşı karşıya getiriyor bizleri. Internet’te tanıştığı kadınla sonunda yüzyüze görüşme kararı alan adam, bir gökdelenin en üst katındaki lokantada sanal sevgilisine randevu veriyor. Dizüstü bilgisayarı ve hiç susmayan telefonuyla lokantaya gelip arkadaşını beklerken garsonla koyu bir sohbete başlıyor. Oyun, çok parası ve her şeyi yapacak imkanı olmasına rağmen sanal bir yaşamın kölesi haline gelen bir adamın ikilemlerle dolu dünyasının kapılarını aralıyor izleyicilere.

Oyunda, Köksal Engür, yıllardır samimi bir sohbetin özlemini çeken yalnız bir iş adamı, Cüneyt Türel kaderci bir garson, Tilbe Saran ise Engür’ün "chat" arkadaşı rolündeler. Behiç Ak’ın, büyük kent yaşamının neden olduğu yalnızlığı, sembolist, natüralist ve komik unsurlarla harmanlayarak yazdığı oyunla, Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu oyuncuları ilk kez komedi oynuyor. Gerçek ve mizah arasındaki çizgiyi kaldıran oyun, birey kavramını sorguluyor. Modernite, teknoloji ve konfor gibi kavramların, içsel ve bilinçdışı yaşantımıza girerek onu nasıl şekillendirdiği oyunun vermek istediği mesajlar arasında yer alıyor.

Çağdaş kent yaşamında hızlı değişimin akışına kapılmış ve köşeye sıkıştırılmış, gökdelenlerin yapay ikliminde yaşayan insanlar, kitle iletişim araçlarının sürekli geliştiği günümüz toplumunda hat safhaya varan iletişimsizlik ve iki insan arasındaki ilişkinin imkansızlığı eleştiriliyor oyunda. Metrolarda zamanı kovalayan insanların, geniş caddeleri süsleyen neon tabelalarla ışıltılı bir atmosferde kayboluşlarının mizahı yapılıyor. Fakirin zengine hizmet için var olduğu, tek kişilik hayatların yaşandığı, intiharların sıradanlaştığı bir kent yaşamı... İşlediği konuyla günceli yakalayan oyun, bizleri hemen her gün yaşadığımız handikaplarla yüzyüze getiriyor. Ancak bu yüzleşme, bunu henüz farkedemeyenlerin ya da zaten farkında olanların ne kadar hoşuna gider bilinmez...

Aksanat Akbank Sanat Merkezi’nin tadilata girmesi nedeniyle oyunlarına ara veren Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, 6. oyunları olan "Tek Kişilik Şehir" ile mayıs sonuna kadar Ortaköy Feriye Tiyatrosu’nda sanat severlerle buluşacak. Oyunu her Cuma saat 21.00’de, Cumartesi günleri ise 15.00 ve 21.00’de izleyebilirsiniz.

Tek Kişilik Şehir
• Yazan: Behiç Ak
• Yöneten: Işıl Kasapoğlu
• Dekor: Duygu Sağıroğlu
• Müzik: Joel Simon
• Oyuncular: Cüneyt Türel, Köksal Engür, Tilbe Saran
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz