reklam

Haberler
Temmuz 2002 

Fas'tan Paris'e yansımalar

İstanbul'un alternatif kültür- sanat mekanlarından Karşı Sanat, yaz dönemine çağdaş Fransız sanatçı François Daireaux'nun "Grisaille" adlı sergisi ile başlıyor. Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle düzenenen sergi, 14 Haziran-13 Temmuz 2002 tarihleri arasında sanatseverlere sunulacak.

François Daireaux, 1966'da Boulogne'de doğdu ve Paris'teki Dekoratif Sanatlar Okulu'nu bitirdi. Bunun ardından beş yıl kadar Fas'ta yaşayan sanatçı ilk çalışmaları ile ilk sergilerini burada gerçekleştirdi. Sanatçının ilk yapıtlarından itibaren görülen özgün üslubu Fas'taki bu izole hayata bağlanıyor.
Daireaux'nun mekansallık, kasıtlı denge yitimi, muğlaklık ve güç ilişkileri ile beslenen komplike yapıtları, sanatçının kişisel evrimini, zihninden uzaklaştırdığı kuşkularınının meşruiyet kazanmış halini, içsel uzlaşmazlıklarından çıkardığı önermeleri yansıtan kırılgan ve hassas çok sayıda parçadan oluşuyor genellikle.
Çok parçalı heykel-enstalasyonlarını çoğu zaman geniş bir mekana yayan Daireaux, sürekli olarak farklı malzemeler arayışında olmakla birlikte, bir yandan da kendini demateryalizasyon eğiliminde gördüğünü söylüyor.

Kullandığı malzemelerin organik yapısını örten sanatçının bu sergideki baskıların ilk olarak birlikte sergilendiği enstalasyon hakkındaki düşüncesi ise şöyle: " Gizleme ve gizemi kaldırma arasında bir salınım. Sürekli değişim içinde olan bir dünyaya duyulan kuşkuyu besleyen bir kavram."
Dolayısıyla Daireaux bir yandan organik yapının rahatsız ediciliğini örterken diğer yandan da bunu görme isteği uyandırarak yeni bir süreci –merak etmeyi– başlatıyor.

"Grisaille" ile Daireaux'nun heykelsi figürlerini kağıt üzerine bastırarak kırılgan ve her tür riske açık çalışmalarını ölümsüzleştirdiği de söylenebilir.
1998 tarihli enstalasyonunda kullandığı elemanların her birini yeniden kullanarak heykelin artık desene ve form motifine dönüştüğü bir seri-koleksiyon yaratıyor sanatçı. Böylece yönteminin bütününde benimsediğini belirttiği yeniden dönüştürme, değiştirme, uyarlama, ayırma ve düzenleme yaklaşımı paralelinde enstalasyonunu yeniden dönüştürerek heykel ve resim arasında gidip gelen engeli sorguluyor. Bu seri-koleksiyon ile Daireaux izleyiciyi sergi mekânındaki çalışmalarının sürekliliği ile o auranın içine alıyor.
Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz