reklam

Haberler
Ağustos 2002 

Phill Niblock, İstanbul'da

Sesler kolayca insan sesi olarak tanınabiliyor ve yerden bir iki metre yukarıda dolaşıyor gözükerek düşük frekanslı bir alan halinde yayılıyordu. Tavana yakın bir noktada, herhangi bir hoparlörden 10 metre uzakta, harmonik tonlardan oluşan bir adacık vardı. "Gaipten sesler " duymadığımdan emin olmak için odanın geşitli yerlerini gezdim. Fakat o harmonik adası hep olduğu yerde duruyordu ve bir hoparlörden direkt olarak fırlıyormuş gibi canlıydı. Ancak akustiğin sırlarıyla algıklanabilecek, inanılmaz bir halüsinasyondu belki de içtiğim şarabın sırlarıyla...
Tom Johnson, The Village Voice, 1972.

Müzik dünyasını 1960'lardan ve 70'lerden sonra ele geçiren minimalist akımın devleri bugün iyice tanınıyor: LaMonte Young, Phillip Glass, Terry Riley ve Steve Reich. Young'un 1950'lerde yaptıklarıyla başlayan bu geleneğe Brian Eno gibi pop dünyasının pek çok ismi de yakın görülebilir. İsmi Minimalizm ile anılan müzisyenler bu sözcüğün yalnızca bir pazarlama etiketi olduğunu söyleyip birbirlerinden çok farklı olduklarını, bu kadar büyük bir kategorizasyonun mümkün olmadığını her fırsatta dile getiriyorlar.

Bu ağır topların yanında, onlar kadar popülerleşmemiş olmasına rağmen en az bir Reich ya da Young kadar enteresan işler üretmiş bir isim daha var: Phill Niblock. Niblock, minimalist fikirlerle ilk tanışmasını eğitimini aldığı görsel sanatlar aracılığıyla tanışıyor. Carl Andre, Donald Judd ve Robert Morris gibi görsel sanatçıların arasındayken mikroses deneylerine başlıyor ve 1960'lardan başlayarak kısa sürede New York'taki sanat çevrelerinde tavizsiz ve radikal enstalasyonları ile tanınmaya başlıyor.

Niblock'un müzikleri kayıt edilip daha sonra defalarca dinlenecek yapıtlar değil. İçerisinde gezinilerek deneyim edinilmek üzere kurulan enstalasyonlarını tam kayıt edebilmek olanaksız. Günkü müziği ancak Tom Johnson'un da dediği gibi her noktasında farklı bir ses dokusunu canlı tutan dinamik bir alan olarak tanımlanabilir. Aynı eser, belli bir mekandaki performansta kalmış icracının bile tanıyamayacağı şekilde, ikinci bir mekanda bambaşka bir eser olarak duyuluyor. Niblock bunun için çok yüksek bir ses volümü ile dinleyiciye saldırıyor. Nedeni ise fizyolojik: insan kulağında işitme işlemini gerçekleştiren tüyleri türlü şekillerde uyararak, gerçekte icra edilmemiş frekansların duyulmasını sağlamak.

Niblock bu enstalasyonlarından birini kurmak üzere 15 Ağustos'ta Phill Niblock olacak. Kendi çektiği videolarla beraber, halüsinasyonlarla bezeli, melodisiz ama sonsuz dinamik frekans örgüleriyle dolu performanslarından birini gerçekleştirecek. Ve ancak orada bulunanlarca farkedilecek bir zenginlik yaratacak.

15 Ağustos 2002 Perşembe
saat: 22:00

Loft:
Elmadağ Caddesi, Duvardibi Sokak
Kısmet Han No:61, Kat:4
Harbiye, İstanbul
E mail: [email protected]
Tel: 0212 230 02 80
Fax: 0212 230 02 81
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz