reklam

Haberler
Ağustos 2002 

‘Denizi Pişirdik’ sergisi

Dört seramik sanatçısının sualtındaki dünyayı seramiklerle bütünleştiren sergisi 3 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında Kaş’ta.

 Denizin altındaki dünyayı seramikten yaptıkları eserlerle harmanlayan İnci İyibaş, Alp Çağpar, Sibel Düzel ve Tekin Özkurt’un çalışmaları denizin 5-10 metre altında sanatseverlerle bir kez daha buluşacak.

Seramikten denizatları, anemonlar, deniz kestaneleri, ahtapotlar, deniz anaları ... ve bunların etrafında dolaşan deniz canlıları, balıklar. (Belki seramikten yapılanlara esin kaynağı oldukları için daha da mutlular) Geçen yıl önce karada sonra denizin altında gerçekleştirilen bu ilginç sergi, bir kez daha ve bu kez daha geniş bir sanatsever kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Yer yine Antalya’nın Kaş ilçesi.

İzleyicilerin mayo ve şnorkellerle eserleri görebilecekleri serginin mimarı gençler Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı mezunları. İnci İyibaş, Alp Çağpar, Sibel Düzel ve Tekin Özkurt, insanlara dünyada hala güzel birşeyler olduğunu hatırlatmak ve bu renklerle ruhlarını okşamak için bu ilginç sergiyi gerçekleştiriyorlar. Üçünün dalgıçlık brövesi var. Dördünün ortak noktası ise deniz ve sanat.

Kirlenmeden dolayı giderek derinlere kaçan denizin içindeki renklericanlandırmak isteyen sanatçılar, seramiğe taşıdıkları eserlerinde hoşlarına giden form ve renkleri öne çıkartıyorlar. Örneğin balina, vatoz ya da balon balığının yumuşak formlarını tercih ettikleri renklerde seramiğe dönüştürmüşler.

Eserlerin su altına yerleştirilmeleri, sabit tutulmaları da ayrı bir macera olmuş onlar için. Kumluk yüzeyin eserlerin görülmelerini zorlaştıracağından kayalık bir deniz seçmişler. Suyun hareketinden yerleri oynamasın diye de kurşun ağırlıklar kullanıyorlar.

Geçen yıl gerçekleştirdikleri ilk serginin tahminlerin üzerinde, yerli ve yabancı izleyicilerden büyük ilgi görmesi, sanatçıları daha ilgniç projeler için yüreklendiriyor.

 

Alp Çağpar “Pino”
1988 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun olduktan sonra içmimarlığa yöneldi. 10 yıllık bir dekorasyon serüveninden sonra 2000 yılının başında yeni serüvenler için seramiğe dönüş yaptı. Bunca yılın birikimini, mekan ve fonksiyon kaygılarını da gözeterek seramiğe aktarmaya başladı. Bugüne kadar ürettiği formlar üzerindeki renk ve desenleri tekrarlamamaya özen gösterdi, ürettiklerinin tek olması kaygısını taşıdı. Çalışmalarını halen İstanbul Çukurcuma’daki atölyesinde sürdürürken, seramiği sevenlere de rehberlik ediyor.

İnci İyibaş
1988 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl kendi seramik atölyesini kurup seramik piyasasına hızlı bir giriş yaptı ve dekorasyona yönelik seramik formlara kendi sanat anlayışını katarak bugüne kadar oldukça zengin bir form ve renk çeşitliliğine ulaştı. Halen bu çalışmalarını İstanbul Çukurcuma’daki atölyesinde sürdürürken, seramiği seven insanlara da kapısını açtı.

Sibel Düzel
1990 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Heykel Bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı ve sonrasında seramik formlar üzerine desenler tasarlayıp uygulamaya başladı. Resimsel kaygılarla çok sade birimler üzerine desen çalışmayı tercih etti. Bu sergide desen üslubuna form anlayışını da ekleyerek denizi yorumladı. Çalışmalarını 1999’da İstanbul’dan kaçarak yerleştiği Kaş’ta sürdürmektedir

Tekin Özkurt
1988 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun oldu ve Toprak Seramik Fabrikası’nda tasarımcı olarak çalışmaya başladı. 4 yıl sonra Eczacıbaşı Seramik Fabrikası’na geçerek yeniden İstanbul’a döndü. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlarında fonksiyonel banyo tasarımlarını dünyaya sergiledi. Hala Eczacıbaşı Seramik Fabrikası’nda tasarımcı olarak çalışmaya devam ederken, senelerdir yaptığı tasarımlarının bir bölümünü bu sergide ortaya koydu.

Sponsorlar
Yenilikçi dört seramik sanatçısının ilkini kendi imkanları ile gerçekleştirdikleri bu çok özel sergi sponsorlarca destekleniyor. Ana sponsor İtalya’nın dev kahve üreticisi SEGAFREDO olmuş. Diğer co- sponsorlar ise Anteks, Beko Elektronik,Vitra-Eczacıbaşı, A4 ofset, Beng’s Design, Barakuda Queen, Dan ve Nauı.

“Denizi Pişirdik.” sualtı seramik sergisi bu yıl 3 Ağustos - 1 Eylül 2002 tarihleri arasında Kaş’ta; Güvercinada dalış noktasında yapılacak. Tüplü dalışın yanı sıra maske-snorkel ile de rahatlıkla gezilebilecek sergide, 5 ila 10 mt. derinlik arasında sanatçıların eserleri görülebilir.

Bilgi için:
Şennur Yılmaz Arınç
0216 327 48 02
0532 574 74 38
[email protected]
www.ceramiclub.com/sergi.htm
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz