reklam

Haberler
Eylül 2002 

Kültür - sanat ağırlıklı İzmir Fuarı

71. İzmir Enternasyonal Fuarı 26 Ağustos’ta açılıyor. Fuarda, yalnızca ticari değil aynı zamanda kültür - sanat ve eğlenceyi de içinde barındıran birçok etkinlik yer alıyor.

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 71. kez Ege’ye ve dünyaya merhaba demeye hazırlanıyor. Fuar, 26 Ağustos’ta 7 yıl aradan sonra tekrar Lozan Kapısı önünde açılacak. Fuarın açılışında, ziyaretçiler 1937 yılında düzenlenen İzmir Fuarı Tango Müsabakası’nda birinci seçilen İsmail Hakkı Üser’in bestelediği Fuar Tangosu’nu 65 yıl sonra yeniden dinleme fırsatı bulacaklar.
Gerek Türkiye’nin tanıtımında gerekse Türk ticaretinin gelişiminde önemli işlevler üstlenmiş olan İzmir Enternasyonal Fuarı, yalnızca ticari değil aynı zamanda kültür - sanat ve eğlenceyi de içinde barındıran birçok etkinlik ile 10 Eylül’e dek sürecek. Bu yıl birçok ilkin gerçekleşeceği ve kültür sanat etkinliklerinin de ağırlıklı olarak yer alacağı İEF’de ziyaretçiler hem eski görkemli fuar günlerini anımsayacak hem de yeniliklerle tanışacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, 71. İzmir Enternasyonal Fuarı ve yeni fuar projesiyle ilgili görüşlerini şöyle aktarıyor: "Fuardaki değişim ve buna bağlı olarak yeni fuar projesiyle, Fuar’daki kültür hayatını yoğunlaştırmayı hedefliyoruz. Kültürpark, artık hem Fuar dönemleri boyunca hem de Fuar dışında kültürle bütünleşen; kültür - sanatın gerçek anlamda yoğunlaştığı bir alan olacaktır. Bir bölümü taşınan Tarih ve Sanat Müzesi zaten bu anlayışımızın bir sonucu olarak fuarda yerini alıyor."
Fuarın bu yılki konuk ülkesi Bosna Hersek. Markalaşma yönünde ilerleyen İEF’nin bu yılki ihtisas alanı ise gıda. İzmir Fuarı Genel Müdür Vekili Dilara Sürgü Ersözlü ihtisas alanı olarak neden gıda sektörünü seçtiklerini şöyle anlatıyor: "İzmir Enternasyonal Fuarı markalaşma yönünde ilerleyen bir fuar. Son iki yıldır koyduğu hedef geleceğin marka fuarı olması. Gıda sektörü, sektördeki markalaşmanın önemi nedeniyle seçildi. Şu anda 26 ana sektörde katılım söz konusu. Her yıl bir ihtisas alanı seçerek daha planlı organizasyonlar gerçekleştireceğiz."
İzmir Fuarı Genel Müdür Vekili Dilara Sürgü Ersözlü ise, genel ticaret fuarı dendiğinde yalnızca ticaretin değil, aynı zamanda kültür sanat ve eğlencenin de içinde olması gereken bir yapının anlaşılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: "Biz bir yandan işin ticari boyutunu organize ederken bir yandan da fuarın kültür sanat ve eğlence boyutuyla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaklaşık 900 firmanın yer aldığı ve 3 milyona yakın ziyaretçinin gezdiği fuarda ticaretin olmaması mümkün değil." Ersözlü, her ziyaretçinin kendine ait birşeyler bulabileceği bir organizasyon hedeflediklerini vurguluyor.

Fuardaki değişim
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya koyulan Fuar Projesi hakkında şunları söylüyor Ersözlü: "Kültürpark alanı çok özel ve dünyada benzeri olmayan bir alan. Fuarcılık faaliyeti açısından şehir merkezinde olması ve genişliği önemli bir avantaj. Bu projede Kültürpark alanı ile fuar alanı birbirinden ayrılıyor. Kültürpark alanı daha çok kültür sanat ve sosyal etkinliklerin yer aldığı bir alan olacak. Bu çalışmaların yapılmasıyla birlikte yeşil doku da artacak. Fuar alanı ise dünya standartlarında 30 - 35 bin metrekare civarında kapalı alanı kapsıyor."
71. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Bulgaristan sirki ve İtalya’dan gelen 15 kişilik bir ekibin sunacağı Motor Show, Tekne ve Yat Sergisi izlenebilecek. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Dünya Mutfakları Festivali kapsamında ziyaretçiler farklı ülkelerin yemeklerini tatma fırsatı bulacak.

Sihirli Fuar
Bu yıl birçok ilkin gerçekleştirileceği fuar kapsamında bir de İllüzyon Festivali düzenleniyor. Dünya sıralamasında ilk on arasında yer alan ve büyük çoğunluğu ödüllü olan profesyonel ve amatörlerin yanı sıra, aralarında bir kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 70 illüzyonist 16 gün boyunca 10 ayrı platformda Fuar ziyaretçilerine sihirli geceler yaşatacak. Türkiye’de ve İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında ilk kez böyle bir festival düzenlendiğini belirten Ersözlü "Fuar ziyaretçilerinin kendi alanında bu kadar yetkin illüzyonisti bir arada görmekten büyük keyif alacağını düşünüyoruz. Festivali geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz" diyor.

Söyleşiler
İzmir Sanat’ın bahçesinde açılacak olan Leman Kültür Kahvesi’nde ziyaretçiler Leman yazar ve çizerleriyle bir arada olabilecek. Kitap ve Nota Sokağı’nda imza günleriyle çeşitli yazarlar ağırlanacak. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde NLP, Reiki, Feng Shui, yoga gibi konularda seminer ve söyleşiler yer alacak

8. Uluslararası Sanat Günleri
8. Uluslararası Sanat Günleri kapsamında 10 ülkeden gelen sanatçıların eserleri sergilenecek. İZFAŞ Sanat Galerisi’nde düzenlenecek etkinliğe, Bosna Hersek, İtalya, Avusturya, Almanya, KKTC, Ukrayna, İsrail, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye’den sanatçılar katılıyor. Türkiye’yi Ara Gürel temsil ediyor. Sergide Ara Güler’in 40 siyah beyaz fotoğrafı sergilenecek. 8. Uluslararası Sanat Günleri kapsamında Fuad Arfhodzic (Bosna Hersek), Nike Arrighi Borghese (İtalya), Michael Hedwig (Avusturya), Ayhatun Ateşin (KKTC), Baki Boğaç (KKTC), Hikmet Uluçam (KKTC), Feryal Sükan (KKTC), Mustafa Öztunç (KKTC), Oleg Lunöv (Ukrayna), Oleksandır Levycht (Ukrayna) ve Hukusai’nin (Japonya) yapıtları izlenebilir. Almanya’yı temsilen yapıtlarıyla katılan yazar, heykeltraş, ressam ve politikacı Günter Grass’ın kendi yaptığı kitap kapakları sergilenecek. Sanat Günleri’nde Çin Halk Cumhuriyeti adına özürlülerin ürettikleri desenler ve el işleri yer alıyor. İsrail adına ise Silvyo Ovadyo küratörlüğünde hazırlanan Osmanlı’daki Yahudi Kıyafetleri sergilenecek.
İZFAŞ Sanat Galerisi’de 27 Ağustos 10 Eylül tarihleri arasında ayrıca Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi ve Antika Fotoğraf Makineleri Koleksiyonu sergisi ve PTT’nin İzmir ve Fuar Pulları Arşivi ve Sergisi de görülebilecek.

Sinema Burada Yıldızlar İzmir’de
İlk kez geçen yıl düzenlenen "Sinema Burada" etkinliği, Türk sinemasındaki yeni film ve oyunculara ağırlık verecek.
Geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Sinema Burada’ etkinliği, 5 - 10 Eylül tarihleri arasında İzmir Sanat’ta ‘Sinema Burada: Yıldızlar İzmir’de adı altında gerçekleştirilecek.
Ersözlü, Prof. Dr. Oğuz Makal’ın danışmanlığında düzenlenen etkinlikte film gösterimlerinin yanı sıra Türk Sineması oyuncularının izleyici ve ziyaretçilerle, imza ve söyleşiler aracılığıyla bir arada olacaklarını söyledi.
Türk Sineması’ndaki yeni filmlere ve oyunculara ağırlık verilen bu yılki etkinlikte; Türkan Şoray, Yılmaz Güney ve Erkan Yücel sinemaseverlere daha yakından tanıtılacak. Etkinlik kapsamında Türkan Şoray’ın oynadığı "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve "Berdel" filmleri gösterilecek; ayrıca Türkan Şoray Sergisi açılacak. Türk Sineması’nın bir başka usta oyuncusu Fikret Hakan’a 50. sanat yılı nedeniyle özel bir plaket verilecek.
9 Eylül’de ise ölüm yıldönümleri nedeniyle Yılmaz Güney ve Erkan Yücel’in anısına "Kızılırmak - Karakoyun", "Umut", "Ağıt", "Hakkâri’de Bir Mevsim" filmleri gösterilecek. Ayrıca Ahmet Soner’in Yılmaz Güney’i anlatan kapsamlı belgeseli "Adana Paris", Nebil Özgentürk’ün gerçekleştirdiği Ahmet Işık, Muhterem Nur ve Cüneyt Arkın belgeselleri hafta boyunca izlenebilecek.
Yönetmenliğini Tayfun Pirselimoğlu’nun yaptığı ve Zuhal Olcay’ın başrolünü oynadığı "Hiçbiryerde" adlı filmin Uluslararası İstanbul Film Festivali sonrasındaki ilk gösterimi de yine bu etkinlik kapsamında yer alıyor. Semir Aslanyürek’in "Şellale", Zeki Demirkubuz’un "İtiraf", Barış Pirhasan’ın "O da Beni Seviyor", Çağan Irmak’ın "Bana Şans Dile" adlı filmleri ve gösterim sonrasında da filmlerin oyuncu ve yönetmenleri izleyicilerle buluşacak. Etkinlik kapsamında ayrıca "Türk Sineması’nda Oyuncu Olmak" başlıklı bir de panel düzenleniyor. Atıf Yılmaz, Barış Pirhasan, Semir Aslanyürek, Mehmet Aslantuğ, Fikret Hakan ve Hülya Koçyiğit’in konuşmacı olarak katılacağı panelde oyunculuğun geleceği, oyunculuk etiği ve oyunculuk eğitimi tartışılacak. "Sinemayı Yazanlar’ökonulu ikinci panelin konukları ise Atıf Yılmaz, Arif Keskiner, Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Hüseyin Baradan ve Nebil Özgentürk.

Ah o eski fuar zamanları
Adı İzmir Fuarı’yla özdeşleşmiş, pek çoğunu yıllardır halk konserlerinde izleyemediğimiz sanatçılar 16 gün boyunca ‘Ah o eski fuar zamanları’ adlı etkinlik kapsamında sevenleriyle birlikte olacak. Nebil Özgentürk’ün prodüksiyonu ile hazırlanan etkinlikler aslında ‘Bir Yudum Hayat Öyküleri’. Fuarda ücretsiz olarak sunulacak konserlerin sunucuları Halit Kıvanç ve Erkan Yolaç. Etkinliğin ilk konuğu Muazzez Abacı (26 Ağustos). Diğer konuklara gelince; Erkin Koray (27 Ağustos), Gönül Yazar (28 Ağustos), Moğollar (29 Ağustos), Emel Sayın (1 Eylül), Leman Sam (2 Eylül), Timur Selçuk (4 Eylül), Müslüm Gürses (5 Eylül), Neşe Karaböcek (7 Eylül), Cem Karaca (8 Eylül). Müzeyyen Senar (10 Eylül). Etkinlik kapsamında Anma ve Saygı Geceleri de yer alıyor. İzmir Fuarı dendiğinde ilk akla gelen, her türlü sahne sürprizini orada canlandırmış olan Zeki Müren. Müren, 30 Ağustos tarihinde şarkılarıyla anılacak. Müren’in şarkılarını Gönül Yazar, Hüner Coşkuner, Coşkun Erdem ve ekibi seslendirecek. 3 Eylül’de gerçekleştirilecek Anma Gecesi’nde Âşık Mahzuni’nin şarkılarını Musa Eroğlu, Sabahat Akkiraz, Hüseyin Turan, Leman Sam ve Arif Sağ söyleyecekler. Barış Manço’nun şarkılarını ise Ayşegül Aldinç, Yavuz Bingöl, Cahit Berkay, Kurtalan Ekspres 6 Eylül’de seslendirecek. Konserler öncesinde sanatçıların eski fuar dönemlerinin anlatıldığı belgeseller gösterilecek ve sanatçılara onur plaketi verilecek.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz