reklam

Haberler
Kasım 2002 

40 yıllık serüven

Mehmet Aksoy’un retrospektif sergisi "Çekicin Rüzgârında 40 Yıl" adlı sergi, sanatçının insanı anlattığı yapıtlarını bir arada görebilme olanağı sunuyor.

Mehmet Aksoy’un yarın açılacak retrospektif sergisi, sanatçının yurt içi ve yurt dışındaki heykel çalışmaları arasından seçilen yaklaşık 100 yapıttan oluşuyor. Aksoy’un heykellerinin 1960’lardan günümüze 10’ar yıllık dönemler biçiminde düzenlendiği sergi, sanatçının 1960 - 1970 döneminde gerçekleştirdiği yapıtlarla başlıyor. Bu dönemde, Akademi’de Şadi Çalık’ın öğrencisi olan sanatçı, ilk dönem heykellerinde doğa hayranlığını temel alan yapıtlar üretmiş. 1970 - 1980 yıllarının toplumsal ve siyasal durumunu yansıtan yapıtlar arasında "Nelson Mandela", "Nâzım Hikmet Hapiste", "Türkiye", "El", "Böyle Gelmiş Böyle Gitmez" adlı heykeller yer alıyor. 1980 - 1990 dönemi ise, Mehmet Aksoy’un Almanya yıllarını kapsıyor. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan değişimlerle, sanatçının yapıtlarında barış, sevgi ve beraberlik gibi temalara yer verdiği gözleniyor. Bu dönemde Mehmet Aksoy, Almanya’daki Türk işçileriyle birlikte, yabancı bir ülkede yaşamanın getirdikleri, kültür farklılıklarının yol açtığı sorunlar gibi konular üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırıyor. 1990’dan günümüze gelen süreç içerisinde Mehmet Aksoy’un yapıtlarında, doğaya ve mitoslara dönüş dikkat çekiyor. Aksoy, "Ana Tanrıça Kibele", "İo Bosforus" gibi yapıtlarıyla insanın doğayla binlerce yıldır efsanelerle yaptığı söyleşiyi heykellerine yansıtıyor.

Mehmet Aksoy, retrospektif sergisiyle eş zamanlı olarak, sanatçının yaşamını ve heykel sanatını konu alan iki ayrı kitap hazırlandı. Gazeteci - yazar Aydın Engin’in hazırladığı ve İş Bankası Kültür Yayınları’nın yayımladığı "Heykel Oburu" adlı söyleşi kitabı, Mehmet Aksoy’un Hatay Yayladağ’da geçen çocukluk günlerinden, ilkokul çağında resme yeteneğini keşfeden Nazmiye Öğretmen’e, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi yıllarından, Londra ve Berlin’e uzanan yolculuklara kadar, sanatçının yaşamındaki pek çok önemli dönemi, anılarını, deneyimlerini içeriyor. Diğer kitap ise, sanatçının tüm yapıtlarının yer aldığı, büyük boy bir sanat kitabı olarak hazırlanan "Çekicin Rüzgârında 40 Yıl". Kitap sergide sanatseverlerle buluşacak. Fotoğraf sanatçısı Ali Konyalı, Mehmet Aksoy’un heykellerini fotoğraf karelerinde ustalıkla belgeliyor.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz