reklam

Haberler
Aralık 2002 

Hangardaki sergide Doğu kültürünü tanıtıyor

Ünlü minyatür ve seramik sanatçısı Günseli Kato bir hangarda açtığı "Şin Zen Bi" adlı sergide, İpek Yolu’nun topraklarımızı nasıl etkilediğini anlatıyor.

Eserlerinde Doğu felsefesini işleyen Günseli Kato’nun Şin Zen Bi adını taşıyan resim sergisi 12-31 Aralık’ta Çukurcuma’da bir hangarda sergileniyor. Geçen yıl aynı başlık altında büyük bir performans olarak açmayı planladığı sergiyi ekonomik kriz nedeniyle küçülten Kato, "Şin Zen Bi"de 30 eserine yer veriyor.

"Osmanlı ve Selçuklu kültürüne yakınım"
Sanatçı sergide yer alan resimlerinde Doğu felsefesini altın, gümüş varaklar ve kabartmalar kullanarak kağıt üzerine uyguluyor. Sergide bulunan resimlerinde kırmızı ve siyahı kullanan Kato, soyut kavramları ifade etmenin zor olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Doğanın beni en çok cezbeden yanları olan güneşi, ayı, denizleri, bulutları ve yıldızları sergimde soyut olarak anlattım."

Şu ana kadar hiçbir resim sergisini galeride açmayan Kato, bu sefer de arkadaşlarının Çukurcuma’da kullanılmayan hangarını mekan olarak seçti. Kato "Her zaman orijinal bir şeyler yaptığım için sergimi Çukurcuma’daki hangarda yapıyor olmak beni mutlu ediyor" diyor.

Doğu ve Batı kültürü arasındaki gidiş gelişler üzerine çalışan sanatçı, Osmanlı ve Selçuklu kültürüne daha yakın olduğunu belirtiyor. 1983 yılından beri Tokyo’daki okulunda yılda iki kez Türk minyatürü ve sanat tarihi üzerine dersler veren Kato, öğrencilerinin derse ilgilerinin çok fazla olduğunu söylüyor.
Kültür Üniversitesi’nde bu yıl Doğu Sanatları üzerine de dersler veren Kato "Öğrencilerimin dersi nasıl algılayacakları konusunda kaygıları oluyor. Ancak Doğu sanatlarının kendi kültürümüzle olan bağlantılarını gördüklerinde çok etkileniyorlar" diyor.

Doğu felsefesini içeren resimlerinin Türkiye’de anlaşılmadığını söyleyen Kato "Biz Doğu sanatını sanat tarihi derslerinde öğrenmediğimiz için insanlar resimlerime Japon ya da Çin diyorlar, eserlerimi bir türlü bir yere oturtamıyorlar. ‘Şin Zen Bi’ adlı sergim Japon gibi gözükse de aslında eserlerimde soyutlanmış bir Osmanlı var. Zaten Osmanlı, Çin’den etkilenmiş ve onu kendine göre sentezlemiş bir kültür. Bu kültürü anlatmam için çok fazla sergi yapmam ve ders vermem gerekiyor. Misyonum biraz ağır. Hiçbir zaman ticari düşünmedim. Resimlerimin tarihi ve kültürel açıdan tanınmasını, bilinmesini istiyorum. İpek Yolu’nun gelişi bizim toprağımızı nasıl etkilemiş, bunları göstermek istiyorum" diye ekliyor.

Japon öğrencilere minyatür eğitimi
İstanbul’da doğan Günseli Kato’nun resim çalışmaları 1974 yılında Prof. Dr. Süheyl Ünver’in Topkapı Sarayı Müzesi’nde yaptığı minyatür çalışmalarına katılmasıyla başladı. İki yıl sonra Topkapı Sarayı Nakışhanesi Süsleme Sanatları Bölümü’ne atandı. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nü 1980 yılında bitirdi. Ardından 1981 yılında kazandığı Japon Sato Bursu ile Tokyo Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Japon Resmi Bölümü Prof. Dr. Hirayama Ikuo atölyesinde eğitimini tamamladı.

1983 yılından beri Tokyo’da kendi okulunda Türk minyatürü üzerine dersler veren Kato 1985 yılında İslam Seramik Sanatı Uzmanı Takuo Kato atölyesinde seramik çalışmalarına başladı. 12 yıl burada çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü. 1994 yılında Asahi Gazetesi Kültür Merkezi’nde Günseli Kato Türk minyatür sınıfı açıldı. Kato yılda iki kez bu okulda ders vermeyi sürdürüyor. İstanbul Üniversitesi ve Özel Işık Üniversitesi’nde Doğu Sanatları üzerine dersler verdi. 2002 yılından itibaren ise bu dersleri Kültür Üniversitesi’nde devam ettiriyor.
Kato’nun 1978 yılında Türk Kültür Vakfı Genç Amatör Sanatçılar Yarışması’nda kazandığı başarı ödülü ile başlayan sanat yaşamında farklı ülkelerde düzenlediği birçok sergi yer alıyor.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz