reklam

Haberler
Aralık 2002 

Serkan Özkaya'nın Proleterleri

Kopenhag'da Charlottenborg Müzesi'nde açılan "Yeni Dünya Üzerinde Kökten Eğilimler" isimli sergiye Türkiye'den Serkan Özkaya "Tüm Dünya İşçileri" adlı yerleştirmesiyle katılıyor.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da dünyanın dört bir yanından güncel sanat eserleri 'Yeni Dünya Düzeninde Kökten Eğilimler' isimli bir sergide toplandı. Ülkenin en eski ve büyük müzelerinden Charlottenborg Müzesi'nde küratörlüğünü Lars Bang Larssen, Christina Recupero ve Charlotte Brandt'ın yaptığı sergi, farklı ama radikal olmalarıyla dikkat çeken yapıtları 15 Aralık'a kadar biraraya getiriyor. (www.charlottenborg-art.dk)

Üzerinde yaklaşık bir yıldır çalışılan sergide dünyanın değişik coğrafyalarından yaklaşık 30 sanatçı yer alıyor. Bu sanatçılardan, yapıtıyla serginin çehresini değiştiren Serkan Özkaya "Tüm Dünya İşçileri" isimli yerleştirmesini geçtiğimiz yıl, İstanbul Güncel Sanat Müzesi Proje 4L'de de sanatseverlerle paylaşmıştı. Sanatçı çalışmalarını on yılı aşkın süredir İstanbul'da sürdürüyor. Bunun yanı sıra Avrupa ülkeleri başta olmak üzere çeşitli şehirlerde projelerini gerçekleştiriyor. Bunlardan biri geçtiğimiz yıl Hollanda'da ortaya koyduğu "Utrecht'te Yaşıyor ve Çalışıyor" idi. Sergi, tıpkı 2000 yılında Özkaya'nın Yapı Kredi, Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde gerçekleştirdiği gibi onbinlerce dia'nın devasa bir binanın camlarına yapıştırılmasından oluşuyordu. Ancak Utrecht'teki tüm görüntüler uzun süren karşılıklı çalışma boyunca şehrin sakinlerinden elde edilmişti. Bu haliyle yapıt Hollanda'nın Utrecht şehrinin adeta özel bir panoramasını oluşturuyordu.

Yeniden Bak: KIR-MI-ZI
Serkan Özkaya geçtiğimiz yıl İstanbul'daki Proje 4L Güncel Sanat Müzesi'nde 'Yeniden Bak' sergisi içinde bir başka sergi meydana getirmişti. 'KIR-MI-ZI' isimli sergisinde öncelikle söz konusu müzenin kolleksiyonundan 28 tablo ve yerde 15,000 proleter bulunmaktaydı. Özkaya'nın dizaynı olan kırmızı renkli proleterler yaklaşık 5 cm büyüklüğünde ve süngerden yapılmıştı. Dolayısıyla üzerlerine basıldığında elastik olmaları nedeniyle önce yerle bir olup sonra yavaşça tekrar yükseliyorlardı. Bu çalışmasını Kopenhag Charlotenborg Müzesi'nde bu kez 40,000 proleter ile gerçekleştiren Özkaya, müzenin her üç katını da sünger heykelcikleri ile donatmış. Danimarka basını sergi açılışının ertesi günü, özelde Özkaya'nın yapıtını, genelde "Kökten Eğilimler" sergisini kaotik olarak nitelendirdi.

Erden Kasova'nın Yorumu
Erden Kosova, Nifca (Kuzey Ülkeleri Sanat Kurumu) sergi rehberinde de yayımlanmış Feuer und Flamme isimli makalesinde: "Serkan'ın işinde küçük kırmızı renkte binlerce proleter figür görüyoruz. Kaba biçimde süngerden biçimlendirilmiş 6-7 cm boyutunda adamcıklar bunlar; öne çıkan özellikleri havaya kalkmış sol yumrukları. Yere tutturulmuş figürler üzerlerine basıldıktan sonra deforme oluyor ama malzemelerinden ileri gelen esneklikle bir kaç saniye içinde yeniden ayağa kalkıyor, sol yumruklarını havaya yükseltiyorlar. Endüstriyel bir ürün olmaları, kendilerini yeniden üretebilmeleri, direngenlikleri ve kitlesel varoluşları bu kırmızı proleterlere sempati duyulmasını sağlayabiliyor ama biçimlerindeki kabalık, görüntülerindeki tektiplilik gibi unsurlar izleyicide sakınımlı bir tepki üretiyor ister istemez. 

Üstüne üstlük, izleyicinin işin bütünüyle deneyimleyebilmesi için gereken şey, bu proleterlerin üzerine basması. Ne kadar köşesinden bucağından kaçılmaya çalışılsa da, istemeden de olsa üzerlerine basılıyor. İzleyici ve konu alınan figürler arasındaki mesafeden de öte, bir zarar verme (zalimlik uygulama) zorunluluğuna giriliyor. Sergi izleyicisi ile proleter arasındaki negatif ilişkinin yanında, sergi mekanı olan Proje4L'nin sınıfsal bir ayrım çizgisinin, finans kurumlarının yükseldiği bir yapılanma alanı ile işçi sınıfı mahallelerinin arasında kalan bir hatta konumlanmış olması yeniden sorunsallaştırılıyor."
Özlem Özyurt

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz