reklam

Haberler
Mart 2004

Resimde ve yazıda çıplaklar...

Milli Reasürans Sanat Galerisi'ndeki Çıplak adlı sergide çıplak içerikli resimler üreten Türk ressamların eserleri, ünlü düşünür ve yazarların metinleri yer alıyor

Çıplak konulu resimler ve çıplaklığa ilişkin fikirler geliştirmiş yazar ve düşünürlerin metinleri bir sergide buluştu. Milli Reasürans Sanat Galerisi'ndeki serginin adı Çıplak. Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu'nun üstlendiği, 27 Mart'a kadar devam edecek sergide 1945'ten bu yana çıplak bedeni kendine malzeme yapan Türk ressamların eserleri bulunuyor.

Çalıkoğlu'na göre çıplak denince akla nü gelir ama çıplak bir bedenin kullanımı farklı nedenlerle olabilir: "İster canlı bir modelden isterse de üreticisinin erotik arzularını ifşa eden imgeleminden fışkırmış olsun, uzama aktarılan her çıplak, insana ait tek mekan olarak bedenin olası tüm hallerini kuşatabilir: Giysinin ardını gösterir, tecrit edilmenin, işkencenin hedef seçtiği yerdir, seyretmenin-dikizlemenin hazzını yaşatır, öteki cinsin tarifini üstlenir, güzelliğin metaforu olur, cinsel emarelerin dışavurumunu gizler veya haykırır, arzulanılan tenin yumuşaklığını duyumsatır..."

Çıplak bedeni kendine malzeme yapan Türk ressamları
Sergide yer alan ressamların listesi şöyle: Fikret Mualla, Naile Akıncı, Nuri İyem, Saip Tuna, İhsan Cemal Karaburçak, Hakkı Anlı, Avni Arbaş, Nejat Devrim, Nedim Günsur, Yüksel Arslan, Hamit Görele, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Leyla Gamsız, İlhan Berk, Altan Adalı, Erol Akyavaş, Burhan Uygur, İsmail Türemen, Ömer Uluç, Ergin İnan, Cihat Aral, Nevhiz, Zehra Aral, Fatma Tülin, Bedri Baykam, Mustafa Horasan, Temür Köran, Taner Ceylan ve Selahattin Yıldırım.

"Çıplaklığın hayal gücüyle ilintili olduğu unutulmamalı"
"Neden çıplak?" ve "Kim bakıyor?" sorularına cevap arayan yapıtlardan oluşan serginin diğer özelliği ise metinlere de yer vermesi. Resimlere; 20'nci yüzyılda bedenin, çıplaklığın, vücudun, erotizmin kullanımıyla ilgili tarifler getirmeye çalışan yazar ve düşünürlerin metinleri eşlik ediyor. Çalıkoğlu bu konuda şunları söylüyor: "Seçilen resimler benzerlik gösterebilecek bir gruplandırmaya tabi tutulmadan ilişkilendirildi, bazen de tek başlarına özgürce konuşmalarına olanak tanındı. Sergi mekanının içerisinde dolanacak yazı ise bir yol gösterici olarak değil daha çok sendeletici, imgeyi kıran bir işaret olarak kendi bağımsız akışına bırakıldı... Yapıtlar açık bir şekilde çıplak vücudu konu edinseler de çıplaklığın hayal gücüyle ilintili olduğu unutulmamalı."
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz