reklam

Haberler
Haziran 2004

Kıtanın ihtimal bölgeleri

Avrupa'nın göçmen bienali Manifesta, bu yıl İspanya'da Donotsia-San Sebastian'da açıldı. Türkiye'den Cengiz Çekil ve Hüseyin Alptekin'in katıldığı bienal, bulunduğu kentin sorunlarına çözüm önerileri üretiyor.

Avrupa Çağdaş Sanat Bienali'nin beşincisi İspanya'nın Donotsia-San Sebastian kentinde 11 Haziran'da açıldı. Küratörlüğünü Massimiliano Gioni ve Marta Kuzma'nın yaptığı bienal, 30 Eylül'e kadar izlenebilecek. Türkiye'den Cengiz Çekil ve Hüseyin Alptekin'in davetli olduğu bienalde yaklaşık 50 sanatçının yapıtları ve projeleri sergileniyor.

Amsterdam merkezli International Manifesta Foundation tarafından geliştirilen ve Doğu Avrupa ile Batılı sanatçıların aynı sahnede karşılıklı diyalog içinde olmasını amaçlayan bienalin ilki 1996 yılında Rotterdam'da gerçekleştirildi. Avrupa'nın bu göçmen bienali Manifesta daha sonra sırasıyla Lüksemburg, Ljubliana ve Frankfurt'ta organize edildi. Bu yıl ise bienale ev sahipliği yapmak üzere İspanya'nın belki de en sorunlu bölgelerinden, iki isimli, iki dilli Donotsia-San Sebastian seçildi. 1996 yılından bu yana Avrupa'da önemli değişiklikler oldu. Büyük Avrupa ütopyası hâlâ gündemde ve Doğu Bloku'ndan birçok ülke, Avrupa Birliği üyesi oldu bile. Öte yandan Avrupa tarihi ve güncel sorunlarıyla mücadele etmekte.

Çoktan seçmeli bienal
Manifesta'nın beşincisinde küratörler izleyiciye ipuçları, anahtar konseptler, bienali izleme seçenekleri lisetis sunuyorlar: Politik söylenti/ kültürel peyzaj/ gerideki yıkıntılar/ ihtimal bölgeleri/ inşa halinde/ manevi gürültüler/ tasarı ve töhmet/ peysaj talimnamesi/iki yüzlü ayna/ iki kutuplu kent...

Tek bir tema veya başlık yerine bir dizi tanımla izleyicilere yol gösterme amaçlarını, küratörlerden Massimiliano Gioni şöyle açıklıyor: "Bu bir bakıma bizim Manifesta formulasyonumuzun sonucudur. Birbirleriyle ilişkili başlıklar bir yapıttan diğerine nasıl ilerleyeceğimizin ipuçlarını vermektedir. Başlıkların bir kısmı hepimizin bildiği metinlerden, bir kısmı bienale katılan sanatçıların yapıtlarının adı, kimi tanımlar ise mimarlık teorilerindeki kavramlar."

Küratörler, Bask bölgesinin bu önemli tarihi kentinde sadece bir turizm kentini değil, Bask ayrılıkçı hareketinin gururunu ve gerilimini de görmenin mümkün olduğunu fark etmişler. San Sebastian kent merkezi ile eski liman bölgesi Pasaia arasındaki gerilimi araştıran küratörler, Manifesta'nın Pasaia bölgesine nasıl bir katkısı olabileceğini gözden geçirmişler. Bu çalışma Alternatif Kentsel Tasarım Bürosu ile birlikte sürdürdürülmüş. Çalışmanın bir amacı da birçok çağdaş sanat sergisinde rastlanan sıkı kuralları değiştirebilme olanaklarını araştırmak. Büronun araştırmaları, Pasaia'ya dair projeler geliştirirken Manifesta ekibinin önünü açmış; sanatçılara katkıda bulunacak fikirler geliştirilmiş.

Müanifesta'da birçoğu çok genç, arenaya yeni çıkan sanatçı ve sanat dünyasının iyi tanıdığı Bas Jan Ader gibi orta kuşak isimler de var. Manifesta 5'te daha önceki edisyonlarda rastlamadığımız ülkelerden sanatçıları da görüyoruz. Ukrayna'dan davet edilen ve olağanüstü video projeksiyonları ile izleyenleri etkileyen Iliya Chichkan ve Kyrill Protsenko bunlardan. Bir diğer akılda kalıcı yapıt ise Moskova'dan Victor Alimpiev ile Sergey Vishnevsky'nin 'Deer' adlı iki projeksiyonlu videoları Erik Satie'nin müziğinin de yardımıyla izleyenleri duygusal bir seyahate sürüklüyor. Birçok okumaya açık yapıtın sarsıcı görüntüleri akıldan çıkar gibi değil. Türkiye'den Cengiz Çekil 1976'nın Mart ayına ait gazetelerinden kesilmiş kupürlerden oluşan yapıtlarını San Telmo Müzesi'nde sergiliyor. Hüseyin Alptekin ise Pasaia bölgesinde bir yaya geçidinde dünyanın farklı otellerinin ışıklı tabelaları ile konukseverlik ve nefret gibi çelişen kavramlar üzerinden geliştirdiği yerleştirme ile bienaldeki yerini alıyor.

Altıncısı 2006 haziranında gerçekleşecek Avrupa Bienali Manifesta'nın ev sahibi kenti ise şimdiden belli: Lefkoşa. Hepimizi yakından ilgilendiren Avrupa'nın bu sorunlu bir başka kentinde bakalım nasıl bir gündem bekliyor bizi?
Radikal - Haldun Dostoğlu

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz