reklam

Haberler
Ağustos 2004

Henri Cartier-Bresson hayata veda etti

Ölüm nedeni açıklanmayan Cartier-Bresson dün toprağa verildi.

22 Ağustos'ta 96 yaşına girecek olan Fransız fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson'un, 95 yaşında Fransa'nın güneyindeki L'Isle-sur-la-Sorgue'da, iki gün önce hayatını kaybettiği açıklandı.

 

Paris yakınlarındaki Chanteloup'da dünyaya gelen Henri Cartier-Bresson, 20. yüzyılın en büyük fotoğrafçılarından biri olarak kabul ediliyordu.

Uzun süre foto muhabirliği yapan Cartier-Bresson'un 95 yıllık yaşamından geriye unutulmaz fotoğraf kareleri kaldı. O, fotoğrafın 'doğru zamanda doğru yerde' olan unutulmaz sanatfçısıydı.

Belge fotoğrafçılığının simgesi
Eserleri birçok sanat müzesinin duvarlarını süsleyen Cartier-Bresson, doğal, insancıl fotoğraflarıyla belge fotoğrafçılığının bir sanat biçimi haline gelmesine katkıda bulundu.

Fotoğrafın olağandışı berraklık anlarında dış görünümün altında yatan anlamı yakalayabileceğini savunan fotoğrafçı, bu kuramını 'Hırsızlama Görüntüler' adlı kitabında bu kuramını açıklamıştı.

Magnum Photos'un kurucusuydu
İkinci Dünya Savaşı'nda esir düşen sanatçı 1947'de Robert Capa ve David Seymour gibi fotoğrafçılarla birlikte Magnum Photos adlı fotoğraf ajansını kurmuş ve 1974'te ressamlığa başlamıştı.

İspanyol içsavaşı, Paris'in kurtuluşu, Mahatma Gandi'nin ölümü ve Çin Devlet Başkanı Mao'nun iktidardan inmesi gibi tarihi anları da ölümsüzleştiren oydu.

Henri Cartier-Bresson aynı zamanda, Stalin'in ölümünden sonra Sovyetler Birliği'ne girmesine izin verilen ilk Batılı fotoğrafçı olmuştu.
CNN Türk

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz