reklam

Haberler
Kasım 2004

İşaretler Şehrini Okumak: İstanbul: açık? gizemli?


Ayhan Ayteş

Londra Enstitüsü'nden altı sanatçı, Gérard Mermoz'un rehberliğinde Nisan 2003'te İstanbul'da iki hafta geçirerek, İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki meslektaşlarıyla işbirliği içinde sanatı bilgi üretme ve yayma faaliyeti olarak yeniden tanımlayan bir Eylem Araştırma sanat projesi üzerinde çalıştılar.

Proje, İtalyan yazar Italo Calvino'nun Görünmez Kentler adlı kitabında yer alan bazı önermelerden esinlendi. Calvino'nun kitabı, bir kentin potansiyel ziyaretçileri kadar o kentte yaşayanlara da kendini sunarken büründüğü maskelere şüpheyle yaklaşmamızı önermesi nedeniyle, Küresel Tüketim Turizmi çağında özellikle önem taşıyor: 'Bakışın, yazılı sayfalarmışçasına sokağı tarıyor: kent düşünmen gereken her şeyi sana söylüyor, kendi söylevini sana tekrarlattırıyor ve sen X'i ziyaret ettiğini sanırken aslında sadece kentin kendini ve tüm parçalarını tanımlarken kullandığı isimleri kaydediyorsun' (Görünmez Kentler, Kentler ve İşaretler, 1)

Dikkat çektiğimiz konular şunları kapsıyordu: görsel olana verdiğimiz gereğinden fazla önemin yanında -fon müziğinin giderek etkisini daha da azalttığı- sesler dünyasını yeniden keşfetme çağrısı; görme özürlülerinin deneyimlerini hafife alan varsayımlarımız; kitlesel tüketim ve sürdürülemeyecek seviyede paketleme ile yarattığımız kirliliğe karşı ilgisiz tutumumuz; Kentin giderek -yalnızca turistlerin kafasında değil küresel tüketici olmaya özenen herkes için- kent dokusu, halkı ve tarihinde bulunan zengin çoğulculuğun yerini alan sıradan kalıplara indirgenmesi; ve bu kalıpların yanı sıra kentin dokusunda yayılan çürüme (www.Xurban.net), hayatta kalma ile malî spekülasyon arasında kentsel yenilenme ve bölgeler arası çekişmeden doğan sorunlar.

Zaman Çizgisi, araştırmalarımızın nesnelerini olduğu kadar süreçlerini de belgeleyerek eleştirel olarak dile getiriyor. İstanbul Güncesi, Oryantalizmin epistemolojik simgelerinden ve hoşnutsuzluklarından özenle kaçınan bir tutumla, yurtdışında bir gezgin olmanın ne demek olduğuna dikkat çekerek; ırk, siyaset ya da ideolojilerle engellenmemiş etik kimlikleri ortaya çıkarmak amacıyla, bölücü ulusal tarihlerden ortak anıları kurtarabileceğimiz etik ve epistemolojik temeli araştırıyor. Kuşatma Sanatı bizi modern bir bağlam içinde 'kuşatma' metaforunun çağrıştırdığı meseleleri düşünmeye davet ederken Türk Nedir? ırkçı stereotiplerin tehlikesini ve çarpıklığını ortaya koyuyor. Kimlik Kaplama-PVC ise kabul görme ve ekonomik olarak hayatta kalabilme amacıyla bireysel kimliklerin büyük şehirde nasıl yeniden oluşturulduğuna dikkat çekiyor.

Bu serginin amacı, sanat nesneleri sergilemek değil, bir POLİLOG (çok sesli bir söylev) içinde önermeleri gözler önüne sermek ve izleyicileri aynı şeyi yapmaya davet etmektir...

Küratör:
Gérard Mermoz

Sergi tarihi:
04 Kasım- 11 Aralık 2004

Sanatçılar:
Ayhan Ayteş, İpek Duben, Graham Goldwater, Gérard Mermoz, Juliane Otterbach, Joanna Rucklidge, Rebecca Wright, xurban.

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz