reklam

Haberler
Kasım 2004

Galeri X-ist’den İki Yeni Solo Sergi


Nuri Kuzucan

Galeri X-ist genç sanatçılarımızdan Nuri Kuzucan ve Yasemin Erdin’in ‘solo’ sergilerine ev sahipliği yapıyor.

Sanat dünyasına Mehmet Güleryüz’ün ‘Erkekler ?’ adlı resim sergisi ile merhaba diyen Galeri X-ist ikinci sergisinde gençlere el uzatıyor. Eserleri daha evvel sergilenmiş olan Nuri Kuzucan ve genç sanatçı Yasemin Erdin’in ilk kişisel sergileri 4 Kasım- 27 Kasım tarihleri arasında görülebilecek.


Yasemin Erdin

“Otoportre İçin Eskizler”
Genç Sanatçı Yasemin Erdin’in bir anlamda elini uzattığı, tutmaya çalıştığı görüntüleri sergileyecek sanatseverlere. Doğa söylemini gizlice içinde barındıran kentli sanatçının kendi gerçekleriyle kurguladığı “doğal”a ulaşma fantezileridir.

Sanatçının tüm kadrajları, içinde bulunduğu ruhsal ve nesnel ortamın ipuçlarını vererek varmak istediği noktaya taşır izleyiciyi. Kademeli düzlemde nesneler kişileşir; bu bir anlamda ilk çıkış noktasıdır...

Erdin’in boşluğa duyduğu özlem, özneleşen bacaların ve yükseklerin ardından zorlu yolunu alır.

Sanatçı, belki hiçbir zaman tamamlamayacağı arayışının ilk adımlarını atar. Sergiyle birlikte, genç bir ressamın bu ilk adımlarının değerini okumak izleyicisi için de fark edilir özellikte olacaktır. Böylece, artık göz hizasına inmiş düşlerin keyfini çıkarır, sanatçının özneleriyle oluşturduğu düşlerine ortak olabilirler.

“Açık Mekan”
Nuri Kuzucan resimlerini oluştururken bir heykeltraş ile benzer özellikler gösteriyor. En son görüntü oluşana dek katmanlar halinde yüzeyler, geçirgenliklerini yitirmeden birbirleri ile ilişkili alanlar meydana getiriyorlar. Büyük boydaki akrilik resimlerinde sanatçı, teknik olarak kaynakçalarını Diebenkorn gibi isimlerden örnek gösterse de Picabia ile de ilişki kurulabiliyor. Resimlerin, izleyen üzerindeki ruhsal etkilere neden olan atmosferinde ve ışığında Hopper, Hokney gibi sanatçıların izlerini görebilirsiniz. Peyzajları, gündüz ve gece diye ayrılsalar da taşıdıkları dingin etki eşit. İç mekan resimlerinde ise figürsüz ortamlar belli bir yaşamın önerisini sunuyorlar. Geniş ve basık olmayan bu mekanların yapılış tekniklerinin getirdiği saydamlıkların yanı sıra, cam, parlak zeminler ve metal gibi dokuların betimlenmesi ile derinlikleri iki kat artıyor. Dışarısı ve dış dünyanın karmaşası bu mekanlara nüfuz etmiyor; onları bazen bir arabanın camından, bazen de geniş, rahat bir mekanın penceresinden görüyorsunuz. Sanatçının oluşturduğu seri, aralarında ‘kontrast atmosfer’ oluşturan resimlerle oldukça tutarlı.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz