reklam

Haberler
Kasım 2004

İstanbul'un yeni müzesi

Türkiye'nin Grafik Sanatlar Müzesi, modern sanat müzesinden de önce açılacak. Kısa adı IMOGA (İstanbul Museum of Graphic Arts) olan İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi'nin kuruluşu tamamlandı, resmi açılışı ise kasım ayı sonunda yapılacak. Özgün baskının 'usta'sı Süleyman Saim Tekcan'ın çabalarıyla hayat bulan IMOGA, yalnızca grafik ve özgün baskının değil, modern Türk sanatının belleği niteliğinde.

Türkiye'de adı özgün baskı ile özdeşleşen ve dünya çapında bu alanda pek çok başarıya imza atmış olan Tekcan, kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olduğu IMOGA ile 35 yıllık hayalini gerçekleştirmiş: "Biraz fedakârlık gerekiyor tabii. Eğer sanattan para kazanılıyorsa o para yine sanata harcanmalıdır diye düşünüyorum. Benim için öyle oldu. Bu binanın yapımında, gerçekleşmesinde benim 40 yıllık eğitimci ve sanatçı birikimim yatmaktadır."

Verimli bir atölye
IMOGA'ya ulaşan yolculuk Tekcan'ın 1974'te Kuyubaşı'nda kurduğu atölyeyle başlıyor aslında. Tekcan, her şeyini -tüm baskı makineleri de dahil- kendisinin yapmış olduğu Türkiye'nin bu ilk profesyonel özgün baskı atölyesini kısa zaman sonra başka sanatçılara da açar. Bir süre sonra küçük atölye yetmez hale gelir ve daha büyük bir yere geçilir. Burası artık sanatçıların buluşma noktasıdır. Sürüp giden sanat tartışmalarına çeşitli tekniklerde yapılan özgün baskı resimler eklenir.

1982'de Çamlıca'da kurulan, galerisi, baskı arşivi, kütüphanesi ve baskı atölyesi ile Artess Sanat Evi, IMOGA'ya gelmeden bir önceki durak ve özgün baskı resmin tarihinin yazıldığı yer olmuştur.

Kimler gelip geçmemiştir ki bu mekândan; Elif Naci, Nurullah Berk, Eren Eyüboğlu, Ferruh Başağa, Cihat Burak, Avni Arbaş, Turhan Selçuk, Adnan Çoker, Semih Balcıoğlu, Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Ali Teoman Germaner, Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz, Mustafa Pilevneli, Komet, Ergin İnan, Balkan Naci İslimyeli, Bedri Baykam, Zühtü Müridoğlu, Gülsün Karamustafa... Daha adını sayamadığımız onlarca sanatçı için farklı bir deneyim süreci, bir okul olmuştur Artess. "Ama bu okul hiç bilmeyen insanların değil de bu işi bilen insanların gelip tartıştığı ve kendilerini geliştirdikleri ve de bu müzenin oluşmasına neden oldukları bir atmosfer oldu."

Her ressam kendi resimsel dilini kalıplara aktarmaya çalışır, bu dile uygun bir baskı tekniği seçer. Kimi linol baskıyı dener; kimi litografi, serigrafi, gravür ya da ağaç baskıyı tercih eder. Konuk sanatçılar buradaki çalışmaları karşılığında bir bedel ödemezler, ancak baskılarından bir bölümünü atölyeye bırakırlar. Böylece, 1200 yapıttan oluşan IMOGA koleksiyonu oluşur. Süleyman Saim Tekcan'a göre Türk resim tarihinden bu kadar çok ve önemli ismin bir araya gelmesi zaten bir müzeyi de gerekli kılıyor. Çünkü 'üretilenler sergilenmeli ve görülmeli'.

Ünalan'da bir müze
Bu yıl inşaatı tamamlanan müze, Üsküdar sırtlarındaki Ünalan Mahallesi'nde, Barajyolu Caddesi'nde ziyaretçilerini ve orada çalışacak sanatçıları bekliyor artık. Altı katlı, 2000 m2'lik IMOGA binasında sergi salonları, baskı atölyeleri, çokamaçlı salon, kafe ve kütüphane bulunuyor. Ayrıca yurtdışından gelecek konuk sanatçıların konaklamaları için suit daireler de yapılmış. Müzede daimi serginin yanı sıra farklı sergilere de yer verileceğini belirten Tekcan, IMOGA'nın tıpkı temeli Artess'te olduğu gibi sanat tartışmalarına ev sahipliği yapacağını ve 'atölye geleneği'nin sürdürüleceğini ve özellikle çevre okullardaki gençlerin burada eğitilmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Müzenin neden kendi adını taşımadığı sorusuna yanıtı gayet net: "Fedakârlık yalnızca sanatçıların değil, tüm insanların yapabileceği bir şey. Bunu yaparken de sadece ceplerinden para çıkartıp vererek bir müze kurulmasına destek olmaları değil kendi isimlerinin de mütevazılığını kabul etmeleri lazım. Ben yalnız başıma bu müzeyi yapmadım. Bu müzede benimle beraber çalışan sanatçıların emeği var. Onlara minnettarım. Bu girişimin içerisinde yalnızca Süleyman Saim yok ki..."

Tekcan'ın 'Atlar ve Hatlar' başlıklı özgün baskı resim sergisinin de Ortaköy Sanat Galerisi'nde 16 Aralık'a kadar görülebileceğini hatırlatalım. Tel: 0216 470 92 92
Radikal - Zeynep Şanlıer

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz