reklam

Haberler
Kasım 2004

Türklerin 1000 yıllık yolculuğu

Türklerin Orta Asya'dan başlayıp, Avrupa'ya uzanan yolculuğu, dünyanın en önemli sergilerinden birine konu olacak.Londra'da 18 Ocak'ta açılacak “Turks: A Journey Of Thousand Years 600-1600” adlı sergide, Türklerin 600-1600 yılları arasındaki büyük yolculuğu, dünya müzelerinden seçilen 300'den fazla eserle gözler önüne serilecek.

Yavuz Sultan Selim'in değerli taşlarla süslü hançeri, 3. Murat'ın sedefle işlenmiş ahşap has oda kapısı, Uluğ Bey'in çekmecesi, Cizre Ulu Camiinin kapısı ile değerli taşlarla süslü miğfer, serginin en değerli parçaları arasında bulunuyor.

Royal Academy'de açılacak “Turks: A Journey Of Thousand Years 600-1600” adlı sergi için, dünyaca ünlü Metropolitan, Louvre, British Museum, Hermitage ve başta olmak üzere 11 ülkedeki 37 kurumdan çok sayıda eser biraraya getirilecek. Sergide Türkiye'den Diyarbakır ve Konya Müzeleri ile Topkapı Sarayı Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Sabancı Müzesi, Askeri Müze ve Süleymaniye Kütüphanesi'nden çeşitli eserler yer alacak.

Taşlı Miğfer, Zırhlı Gömlek...
Londra'da 12 Nisan tarihine kadar açık kalacak sergide, Sultan Yakup'a ait zırhlı gömlek ile 16. yüzyıla ait değerli taşlarla süslü miğfer de meraklılarına sunulacak. Ayrıca, Fatih'in gül koklarken resmedildiği çok bilinen ancak imzasız portresi de sergide yer alacak.

Uluğ Bey'in 15. yüzyıla ait çekmecesi ile Yavuz Sultan Selim'in kabzası yekpare neceften oluşmuş altın yaldızlı hançeri de serginin değerli parçaları arasında bulunuyor. sergide, 16. yüzyıl yapımı yakut ve zümrütlerle süslü altın satranç takımının da ziyaretçilerin ilgisini çekmesi bekleniyor.

3. Murat'ın sedef işlemeli ahşap has oda kapısı ile divanının da yer alacağı sergide, Cizre Ulu Camii'nin kapıları da sergilenecek. Ayrıca, Osmanlı dönemine ait tılsımlı gömlekler, seccadeler, halılar, kaftanlar, porselen matara, sürahi, ibrik ve maşrapalar, yazı takımları, kılıçlar, kalkanlar, at başlıkları, el yazması Kuran'lar ve bir mezar taşı da meraklılarına sunulacak.

Sergide, 14. yüzyıla ait Grekçe yazılmış “Ptolemaios'un Coğrafya Kitabı” ile 15. yüzyıla ait Fatih döneminin anlatıldığı “Kritovulos Tarihi” ile Kanuni'nin tuğrası da ziyarete açılacak. Mehmet Siyahkalem'in Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonunda bulunan kaotik figürlerin yer aldığı minyatürleri de sanatseverlerin izlenimine sunulacak.

Türklerin Orta Asya'da başlayan yaklaşık 1000 yıllık yolculuğu kapsamında Uygurlar, Timur dönemi, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerine ait eserlere yer verilecek.
Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz