reklam

Haberler
Haziran 2005

Mimarlar Kongresi'ne İstanbul Modern desteği

İstanbul Modern, 28 Haziran'da, yedi fotoğrafçının 33 çalışmasından oluşan Cityrama adlı sergiye ev sahipliği yapacak. Aylar süren çalışmalar sonucu fotoğrafları seçen serginin küratörü Engin Özendes, açılış öncesi çalışmalarının arka planını anlattı.

Cityrama neyi anlatıyor?

'City' ve 'Panorama', yani kenti panoramik bir bakış açısıyla sunuyor. İstanbul'a farklı bir bakış diyebiliriz. Her gün önünden geçtiğimiz yerlere yeniden bakmamızı sağlıyor.

Sergi için hazırlık dönemi ne kadar sürdü?

Altı aydır çalışıyorum. Serginin küratörlüğünü ben yapıyorum. Bir de danışma kurulumuz var. Ben ilk seçimleri yapıyorum, panolara yerleştiriyorum, kurulda tartışıyoruz. Ve sergiyi oluşturuyoruz.

Sergide yedi fotoğrafçıdan 33 çalışma var. İsimlere ve fotoğrafları neye göre seçtiniz?

Genelde çalışmaları biliyorum, hangisi sergiye uyar diye düşündüm. Yaklaşık 20 isimle başladım, yediye indirdim. Birbirine uyumlu ve konsepte uygun olanları seçtim.

Kaç çalışma değerlendirdiniz?

400'e yakın. Aralarından ağırlıklı olarak panoramik fotoğraflar seçtik. Birkaç tane de panoramik olmayan, kaldırım taşı gibi detaylar yerleştirdik. Sergi İstanbul'u anlatıyor ama İzmir'den de dört fotoğraf var.

Tanıtım rehberi olsun istemedik

İstanbul Modern çeşitli sergilere ev sahipliği yaparken bir yandan da İstanbul'un tanıtımı görevini üstlendi. Bu serginin de böyle bir misyonu var mı?

Kesinlikle yok. Bu serginin tanıtm rehberi olmasını istemedik. Aksine cici şehir görüntülerinden uzak durduk. Artistik bakışın ağırlıkta olduğu, gerçekçi görüntüleri bir araya getirdik.

Sergi Dünya Mimarlar Kongresi ile aynı gün başlıyor. Bunu özellikle mi yaptınız?

Evet. Öyle bir istek geldi. Kongre ile birlikte olsun, İstanbul'u anlatsın, önemini pekiştirsin istedik.

Cityrama'yı yurtdışına taşımayı düşünüyor musunuz?

Düşünüyorum ama henüz kesin bir gelişme yok. Sergilenmesini istediğim yerler var, onlarla karşılıklı anlaşma yapmak istiyoruz.

Küratör Özendes
Fotoğrafla ilgili çeşitli televizyon programları, kitaplar ve sergilere imza atan Engin Özendes, birçok gazete ve dergide de fotoğraf üzerine yazılar yazdı, araştırmalar yürüttü. 1976-81 yılları arasında sahibi de olduğu Yeni Fotoğraf dergisi ile 1978-80 yıllarında yayımladığı Türk Fotoğraf Yıllığı'nın yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

'Osmanlı'da Fotoğrafçılık', 'Fotoğrafçı Ali Sami', 'Türkiye'de Fotoğraf', '1839-1919 Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğraf' ve 'Abdullah Freres-Osmanlı Sarayı'nın Fotoğrafçıları' adlı kitapları yayımlandı. 1990'da 'Federation Internationale de L'Art Photographique' (FIAP) ona 'Excellence' unvanı verdi. Çalışmalarında Osmanlı ve Türk tarihinde fotoğraf sanatına yer veren Özendes, küratörlük ve yayın danışmanlığı yapıyor. İstanbul Modern'in fotoğraf danışma kurulunda yer alan Özendes, son olarak 'Buluşma/ Rendez-vous' adlı serginin küratörlüğünü yapmıştı.

7 Yıllık Program Hazır
Katalogların bütün sponsorluğunu Fuji Film yapıyor. İstanbul Modern, eylül ayında şef küratör Rosa Martinez'in 'Center of Gravity' sergisini ağırlayacak. Mayıs 2006'da ise dışarıdan gelip Türkiye'yi çeken isimlerin sergisinin açılması planlanıyor. Sergi programları 2012'ye kadar hazır. Ancak programların tarihleri gelişmelere göre değişebiliyor.

Kaynak: Akşam
Yazan: Nagehan Alçı

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz