reklam


Toplantılar

Kaçırmayın  Yeni

Yunus Aran Konferansları Üzerine bir Yazı

Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü 1999 mezunu mimar Yunus Aran'ın anısını yaşatmak için mesleğinde yapılacak akademik ve kamusal etkinliklerin O'nu anmanın en anlamlı yöntemlerden biri olduğunu paylaşan ailesi ve arkadaşları tarafından düzenlenmektedir.

Yunus Aran Konferansları, Prof. Dr. İlgi Aşkun, Prof. Mete Ünal, Prof. Nursel Onat, Doğan Hasol, Prof. Bülent Özer, Y. Doç. Dr. Hale Tokay ve Mehmet Aran'dan oluşan Akademik Danışma Kurulunun önerileri doğrultusunda biri Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin mesleki birikimlerine katkıda bulunmak, diğeri uluslararası üne sahip kimi mimarları ulusal mimarlık ailesi ile tanıştırmak amacı ile düzenlenmektedir. Bu ikinci türde yapılan toplantıların ilkinde Meksika'lı mimar Ricardo Legorreta 5.9.2001 tarihinde "Düşünceler ve Yeni Projeler" adlı konuşması ile konuk olmuştur.

Mimar Sinan Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerin ilkinde Mehmet Konuralp 19.3.2001 tarihinde "Tasarım Kaliteleri" adlı konuşmayı yapmıştır. Bu ilk konuşmayı ODTÜ Mimarlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Aydan Balamir'in "Mimaride Esinlenmeler" adlı konuşması (25.4.2001) izlemiştir. Yunus Aran Konferanslarının üçüncü konuşmacısı "Kentsel Doku ve Mimarlık" (21.5.2001) adlı konuşması ile ODTÜ Teknokent mimarı, şehir plancısı ve mimar Dr. Semra Teber olmuştur.

2001-2002 akademik yılının ilk konuşmacısı ise Türkiye'de şehir plancılığı mesleğinin kurucu ve öncülerinden olan Prof. Dr. Kemal Ahmet Aru olmuş. Prof. Aru'nun konuşması (15.11.2001), Yapı Endüstri Merkezi Yayınları arasında çıkan kitabı "Bir öğretim üyesinin yaşamının 80 yılı" ile aynı adı taşıyordu. Yunus Aran Konferansları Mimarlar Odası tarafından Büyük Sinan Ödülü ile ödüllendirilen mimarlarımızdan Turgut Cansever ve Şevki Vanlı ile devam etmiş. Dr. Cansever'in 28.2.2002 tarihindeki konuşması "Gelecek için bir mimari" adını taşıyor.Yunus Aran Konferanslarının 14 Mart 2002'deki konuşmacısı ise Or-an kentinin yaratıcısı Dr. Şevki Vanlı ve konuşmasının başlığı "Her Nesil Kendi Çevresini Oluşturmalıdır" olmuş.

2001-2002 Akademik yılı Yunus Aran Konferanslarının son konuşmacısı, 16 Nisan 2002'de "St. Petersburg'un 300 yıllık mimari mirası, günümüz planlama eğilimleri ve geleceğe bir bakış" başlıklı konuşması ile Rusya Federasyonunun Şeref Mimarı, St.Petersburg Mimarlar Birliği Başkanı ve Rusya Mimarlar Birliği Başkanlar Konseyi üyesi ve Şeref Madalyası sahibi V. V. Popov olmuş.

Yunus Aran anısına verilen konferanslar 24-29 Eylül 2002 tarihlerinde gerçekleşen Artİstanbul etkinlikleri kapsamında New York'lu sanat uzmanı Roland Augustine'in "Günümüzde Sanat Galerilerinin Çağdaş Sanat Dünyasındaki Rolleri" adlı konuşması ile devam etmiş.

Yunus Aran Konferansları'nın 2002-2003 Akademik yılında ilk konuşmacısı 23 Ekim 2002 tarihindeki "Bilim ve Kültür" adlı konuşması ile Prof. Dr. Erdal İnönü, 21 Kasım 2002 de "Değişim ve Mimarlık" adlı konuşması ile Doğan Tekeli olmuşlar.

Yunus Aran Konferansları'nın 17 Aralık 2002'deki konuşmacısı "From function to fiction" adını taşıyan konuşmasıyla Selanik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Constantin Spiridonidis olmuş. Yunus Aran Konferansları 20 Mart 2003'te Y.Müh.Mimar Güngör Kaftancı'nın "Kültür, Kimlik ve Kent" ve Doç.Dr. Özen Eyüce'nin "İzmir'de Mimarlık" başlıklı konuşmaları ile devam etmiş. 2002-03 Akademik yılının Yunus Aran Konferansları son konuşmacısı 30 Nisan 2003 tarihinde "Süreklilik" başlıklı konuşması ile Finlandiyalı mimar Juha Leiviska olmuş.

Yunus Aran Konferansları'nın 2003-2004 Akademik yılının ilk konuşması 6 Kasım 2003 tarihinde Prof. Maruf Önal'ın "Mimarlıkta geçen altmış yılın ardından" başlığını taşıyan konuşması ile gerçekleşmiş ve bu konferansı 5 Ocak 2004'te Prof. Nezih Eldem'in "Yaşamsal Mekan Kurgusu" başlıklı konuşması izlemiş.

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz