Yarışma Projeleri

Bitlis Merkez Hükümet Konağı Mimari Proje Yarışması

Tarih: Kasım 2008
3. Mansiyon Hakkında


Proje Müellifi

Burçin Cem Arabacıoğlu
Feride Pınar Arabacıoğlu

Danışmanlar
Emre Pusat
Necati Öcal Çağlın
Emre Akay

Bitlis Merkez Hükümet Konağı Binası programında bulunan birimler, hem yoğun ilişki içerisinde, hem de bağımsız bir yapıda işlemesi gereken özelliktedir. Yapının karmaşık işlevsel özelliği nedeni ile kullanıcı ve ziyaretçiler tarafından içeriden ve dışarıdan kolaylıkla okunabilen ve net algılanabilen sade, basit bir planlama tercih edilmiş, işlevsellik ön planda tutulmuştur. Valilik’in şeffaf, etkin ve verimli hizmet anlayışını, algılama ve yönlendirme açısından okunaklı ve saydam mekân kurgusu ile yansıtan öneri yapı, bürokratik kültürden vatandaş odaklı kamu hizmeti kültürüne geçişin de önemli bir simgesi olacak niteliktedir.

Hükümet Konağı, Valilik, Adliye, ortak tesisler ve nezarethaneye ait girişler dışarıdan bağımsız olarak tasarlanmış ancak blokları bağlayan omurga ile birimlerin içeriden kontrollü bir şekilde ilişkilenmesi de sağlanmıştır.

Ortak tesisler ve konferans salonu, yapı içerisinden kullanılabildiği gibi bağımsız olarak dışarılardan kullanıma da imkân vermektedir. Nezarethaneye giriş, nakil aracından doğrudan bina içerisinde olacak şekilde tasarlanmıştır.

Tasarımda, ihtiyaç programında belirlenen tüm mekânlara eksiksiz olarak yer verilmiştir. Ziyaretçilerle yoğun ilişkideki birimler zemin katta konumlandırılmış, yakın ilişkide bulunan birimler de birbirlerine yakın olarak tasarlanarak işlevsel verim arttırılmıştır.

Yapım tekniği olarak modüler aks sistemine sahip betonarme iskelet sistem tercih edilmiştir. Bölgenin iklimsel özelliklerinden yola çıkılarak tasarlanan ve yoğun kar yağışına uygun çatı örtüsü ile büyük açıklıkları olan konferans salonu ise çelik sistem yapılacaktır. Yapının statik sisteminin, modüler bir yapıda betonarme karkas olarak tasarlanması, sisteme imalat kolaylığı ve ekonomi getirmiştir.

Binanın planlamasında doğal aydınlatmadan en verimli şekilde yararlanılırken, sabit ve hareketli güneş kontrol elemanlarının kullanımı ile doğal aydınlatmanın saat ve mevsime göre kontrol edilebilmesi imkânı sağlanmıştır. Bu imkân ile yapay aydınlatma ihtiyacı azalırken, mekânların ısıtma ve soğutma maliyetlerinde de büyük ekonomi elde edilmiştir.

Ofis mekânlarının cephelerinde sağlanan doğal havalandırma imkânı ile havalandırma ve klimatizasyon tesisatı doğal yollarla desteklenmiş, sistemin yükü azaltılmıştır. Bu şekilde ilk yatırım maliyeti düşürülürken işletme maliyetleri açısından da avantaj sağlanmıştır. Ayrıca ana çatı örtüsü altında toplanan kütleler ile özellikle soğuk kış aylarında ısı kayıpları azaltılmakta ve yapının ısıtma giderlerinde de önemli ekonomi sağlanmaktadır.

Her katta ve ihtiyaç programında belirtilen diğer yerlerde, bayanlar, baylar ve engelliler için ayrı ve yeterli büyüklükte tuvaletler, lavabolar, çay ocakları ile genel temizlik malzemeleri odaları bulunmaktadır. Bina içerisindeki sıhhi tesisata bağlı mekânlar düşeyde aynı şaftlara bağlanmış, ıslak hacimler aynı çekirdeklerde toplanmıştır. Bu şekilde sıhhi tesisat ilk yatırım maliyetleri de düşürülmüştür.

Sığınaklar, Hükümet Konağı ve Adliye birimleri için ayrı ayrı ulaşılabilecek şekilde, mevzuatın zorunlu kıldığı standartlara uygun ve amacı dışında kullanılmasını engelleyecek şekilde düzenlenmiştir.Bitlis Merkez Hükümet Konağı Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bitlis Merkez Hükümet Konağı Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.