Yarışma Projeleri

Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması

Tarih: Mart 2009
Satınalma (Özgür Kerem Bulur, Kamil Kaptan)


Proje Müellifi
Kamil Kaptan
Özgür Kerem Bulur

Yardımcılar
Evgin Karadağ (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Halil Yılmaz (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Selman Ünal (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Karim Maarouf Halil Yılmaz (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Serkan Yalğı (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Cüneyt Başarık (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Halil Yılmaz (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Volkan Akyol (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Tolga Parlak (Öğrenci, Beykent Üniversitesi)
Zeynep Kuyumcu (İç mimarlık öğrencisi, MSGSÜ)

Statik Rapor
Turan Gökçelik (İnşaat Müh.)

Mekanik Rapor
Maksut Baltacı (Makine Müh.)

Elektrik Rapor
Kamuran Polat Tunçer (Elektrik Müh.)

Binanın kent meydanına daha hakim konumda buluan mevcut belediye binasından sonra yapılacak olması bir dezavantaj olarak düşünülebilir ama bu durum yerleşim açısından ilginç ve ülkemizde pek alışık olunmayan bir durumu meşrulaştırmaktadır da. Kamusal alanın binadan daha ön planda ve mecburen büyük olması.

Yapının akışkan ve içeri davet eden geometrik kurgusu, simgesel olarak ön plana çıkarılması istenen kent meclisinin etkisini arttırmak ve altında oluşan korunaklı alanı kullanılabilir kılmak için birinci bodrum katta bir çukur avluyla güçlendirilmiş ve araziye kaynatılmıştır. Bu çukur avluya açılan sergi yemek salonu ve ek tesis olarak düşünülen gençlik kültür merkezi hem bu avludan dönüşümlü olarak faydalanma şansına sahip olacak hemde yapıdan ayrı girişleri olması münasebetiyle mesai saatleri dışındada kullanılabileceklerdir. Aynı şekilde mesai saatleri dışında kullanılabilmesi öngörülen konferans salonuna birinci bodrumdan ayrı bir kontrol noktası oluşturulmuş ve asansörlerin mesai saatleri dışında expres olarak direkt çok amaçlı salona ulaşacağı düşünülmüştür. Bina kamu girişini sağlayan köprü çukur avlu ile kent meclisi tabanı arasındaki yüksekliğin yarattığı basıncı dengeleyen ara bir elemandır aynı zamanda ve ölçeği dengelemektedir. 


Yapı üzerinde boşluklar olan ve giderek yükselen bir duvarla başlar. Boşluklar duvarın önündeki tören alanını tanımlamakla beraber arkasında kalacak olan rekreasyon alanı ile görsel bir ilişki kurulmasınıda sağlar. Şekli mevcut belediye binasına değmeden inşa edilmesini sağlayacak oluşturulmuştur. Duvarın üzerindeki boşluklarda zemin katta Atatürk heykeli olacak kalanında ışık oyunları yapılacaktır. 


Zemin kattan itibaren iki katta bir oluşturulan setler ikinci kat meclis salonu ve dördüncü kat konferans salonu ile başkanlık önünde teraslar oluşmasını ve hemde binanin meydandan geriye doğru çekilerek ferahlamasını sağlamaktadır.


Kent meydanından yapı alanına giderek yükselerek ve sınırlarına akışkan bir şekilde dolan yapı, içinde yaşanan bir kent heykeli gibidir ve bellekte kalmaya aday bir biçimi vardır. Proje ve uygulama arasındaki farkların teknoloji sayesinde iyice azaldığı günümüz dünyasında artık konvansiyonel teknikler kullanarak yapılabileceklerin sınırı iyice genişlemiş ve çizilebilenin yapılabilir olduğu bir dünyanın kapılarını açmıştır. bu yüzden tekdüze ve birkere deneyimlenen bir yapı yapmak yerine farklı mekansal deneyimler sunan ve planının bile cephe olarak okunabileceği bir yapı tasarlamak çokta korkulacak bir şey değil ve bu projedede yapılmaya çalışılan tam olarak budur.

İmaj Galerisi Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.