Yarışma Projeleri

Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması

Tarih: Mart 2009
5. Mansiyon


Proje Müellifi
Yavuz Selim Sepin (
Y.M.Mimar, İDMMA -  Stuttgart TÜ)

Yardımcılar
Tayfun Yüksek Öğrenci (MSGSÜ)
Aygül Ceylan Mimar (YTÜ)
Özlem Yılmaz (Y.Mimar, Bilgi Üniversitesi)

Danışmanlar
Prof.Dr. Demet İrkli Eryılmaz
Prof.Dr. Halil Semih Eryılmaz

Uzmanlar
StatikBA

İrfan Sepin (İnş. Müh., YTÜ)

Mekanik-Tesisat
Esin Bahadır (Mak. Müh., EÜ)

Elektrik
Recep Güray (Elekt. Müh. İTÜ)

Yarışmamızın verili konusu, kesin ihtiyaç programı ve arsa verilerinin, projelememizde ele alınışı ve değerlendirilişi açıklama raporumuzda özetlenmiştir. Yaptığımız genel mimari planlama ile, önerdiğimiz belediye hizmet binası ve çevresi, yapı ekonomisi, işletme ve geleceğe dönük devamlılık açısından işlevine en uygun inşaat sistemi ve malzeme çözümleri gerçekleştirilmiştir.

"Kültürel, sosyal ve siyasal bağlamın getirdiği çağdaş dönüşümler içinde belediyeler salt yönetsel bir hizmet birimi olmanın ötesinde, kentle kentin paydaşları arasında oluşacak çok boyutlu ilişkilerin belirleyici kurumsal ortamını oluşturmaktadır. Bu anlamda belediye yapıları kolay ulaşılan, sahiplenilerek kullanılan, kent ve çağdaş kent yaşamı ile süreklilik kuran fiziksel ortamlar, kentin temsil edildiği simgesel değerler olarak algılanmalıdır. Benzer biçimde yapının mimari dili, kent kültürünün çağdaş mimarlık ve sanat ortamı ile kurduğu ilişkinin gücünü belirlemekte, bu kültürün çağdaş anlayışlara geçirgenliğini temsil etmektedir."

Proje alanı, kent merkezi içinde ana ulaşım akslarının kesişme noktasında yer almaktadır. Bu alan gerek büyüklüğü gerekse fiziksel sınırları nedeniyle yakın çevresinde yer alan mevcut dokunun dönüşümünde doğrudan etkili olacaktır. Bu nedenle önerimizde Belediye'nin gelişen ve büyüyen kurumsal yapısına altyapı sağlanması planlanmıştır.

Denizli Belediyesi Hizmet Binası, kentsel kurgusunda, Mevcut belediye binasının kaldırılarak elde edilecek meydanın şimdiki durumu ve oluşmamış çevresel düzeni, peyzajı ile yeniden ele alınarak, Kentsel dokunun önemli bir parçası haline getirilmesi ve tasarımın kent bütünlüğü içinde, kentin yaşamında önemli bir odak noktası oluşturması, çağdaş yönetimi ile de sosyal ve kültürel iletişimi sağlayacak bir tasarım geliştirilmiştir.


Basit bir kurgu üzerinden geliştirilen konsept
• Dikdörtgen, taransparent hibrit bir kafes
• Metal+cam+beton fanus içerisinde bağımsız yüzen açık mekan büro katları, sosyal ve kültürel mekanlar
• Ekolojik, Sürdürülebilir, yeşilin ve doğal enerji kaynaklarının optimum kullanıldığı mimari bir konsept.


Küreselleşen dünyamızda, çevre bilincinin yanı sıra çevre sorunlarının arttığı yerküremizde bu alandaki gelişmeleri ve duyarlılıkları kendi binasında uygulayarak öncü misyonunu üstlenmesi açısından da bir kamu binası olan Denizli Belediye Hizmet Binası'nda uygulanması son derece anlamlı olduğu inancını taşımaktayız.
Meydan'dan doğu-batı yönünde uzanan belediye hizmet binasında, çevreye uyum sağlayan ve topoğrafik verilerin en iyi şekilde tasarıma yansıtıldığı bir planlama benimsenmiştir. Planlamadaki en önemli ilkesel yaklaşım, basit ve net bir plan kurgusu üzerine yoğunlaşarak, mimaride sadeliğin ve okunabilirliğin yakalanmasıdır. Bu amaçla az malzeme kullanılmış ve detayda incelik taşıyan bir yapı felsefesi benimsenmiştir.


Bağımsız kendisini taşıyan ve cam çelik +beton bir kafes ve bunun altında 3-4 katlı içe ve kendi içinde dışa dönük zengin mekanların oluşturduğu dikdörtgen bir planlama. Altları yer yer iki kat boşaltılmış doğu batı istikametinde uzayan sergi, kokteyl, toplanma eylemlerine olanak sağlayan giriş holü ve fuayesi. 


• Zemin katlarda halkın kolay ulaşabileceği biçimde düşünülmüş gelirler md., sağlık, vezneler, basın yayın halkla ilişkiler ve çözüm masası, meclis salonu, kütüphane, sergi salonları, lokanta, toplantı ve gösteri salonu gibi kültürel etkinliklerin yer aldığı mekanlar
• Üst katlarda ise köprü şeklindeki tasarımıyla hem içe hem de meydana hakim bir başkanlık ve birbirleriyle olan ilişkilerine ve ziyaretçilerin yoğunluğuna göre katlara dağıtılmış birimler

İki bodrum katta 300 araçlık otopark, teknik mekanlar ve sığınak, birinci bodrumun devamında beraber kullanılmasına olanak sağlayan kent meydanının altında düzenlenen yaklaşık 170 araçlık otopark
Engellilerin her yere rahat ulaşabilmesi için asansör ve rampalar tasarlanmıştır. Kent meydanında ön görülen kültür merkezi ve sosyal aktivitelerin yer alacağı bir merkez oluşturularak meydanın odak noktası vurgulanmış ve bu meydanın kuzeydoğu tarafında kalan hareketli ticari alanlara açılması sağlanmıştır.


Tasarımımız ile sosyal yaşama ve çağdaş belediyecilik anlayışına uygun, vatandaşı ile kucaklaşan, demokratik, şeffaf, çalışanların içinde bulunmaktan keyif alacakları, ferah, insan ölçeğinde, çevreye saygılı, kendine özgün mimarisi ile çağdaş, çevreci, ekolojik ve sürdürülebilir bir hizmet binası hedeflenmiştir.

 

Planladığımız yapı kendi işlevlerinin yanı sıra Denizli kent merkezi kullanımına çok boyutlu bir zenginlik katacaktır. Denizli halkına yeni ve alternatif kentsel açık alan kullanım olanakları sunacaktır.

Önerdiğimiz çevre, kent ve kentin paydaşları ile belediye arasında çok boyutlu aidiyet ve temsiliyet ilişkilerinin gelişmesine; çağdaş, araştırmaya dayalı ve yenilikçi mimarlık anlayışlarının yaygınlık kazanmasına olanak sağlamaktadır. Mevcut merkez dokusunun iyileştirilmesi, canlandırılması, benimsenmesi ve dolaşım önceliklerinin yeniden belirlenmesine yönelik olanakları kullanan bir tasarımdır.


Önerdiğimiz yapı sürdürülebilir bir yaşam kavramına uygun biçimde enerji ve çevre duyarlılıkları bütün genel boyutlarıyla barındırmaktadır.

Denizli Belediyesi Hizmet Binası doğu-batı yönünde yerleştirilmiş iç mekânı orta avlu ile yükselen bütünsel tek bloktan oluşmaktadır.

Planlamadaki en önemli ilkesel yaklaşım, basit, sade ve okunabilir bir plan kurgusu üzerine yoğunlaşarak, mimaride sadeliğin ve okunabilirliğin yakalanmasıdır.

Bina yerleşim düzeni oluşturmada ise yapının belediye arsası ile bütünleşmesi önemli bir etken teşkil etmiştir. Binamız meydanın batısına açılacak şekilde yerleştirilmiştir.

Kitlenin zemin katında rüzgarı içine alarak dolaşmasını sağlayacak kısmi açıklık ve boşaltmalarla iklimlendirme açısından uygun hava hareketi sağlanmıştır.

İç avluda iklimlendirme açısından su öğeleri ve peyzaj elemanları kullanılarak bu bölgenin özelliğine uygun bir planlama benimsenmiştir.

Güney cephelerinde güneşe karşı korunmuş, kuzeye yönelik cephelerinde ise gün ışığı alacak şekilde düzenlenerek en uygun çalışma ortamı sağlanmıştır.
İklimlendirme, peyzaj ve ulaşım gibi ana etkenler projede detaylı ve ayrıntılı olarak sunulduğu için yarışmacıya sadece bu konum ve şartlara uygun bir tasarım yapması bırakılmıştır. Bu çerçevede en uygun tasarım sunulmuştur.

Malzeme olarak, elektrostatik boyalı metal doğrama, ahşap güneş kırıcıları, BA yapı+Brüt Beton ve cam kullanılmıştır.

Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.