Yarışma Projeleri

Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması

Tarih: Eylül 2009
Satın Alma - 2


Tasarım Ekibi:

Ayhan Abanozcu (Ekip Başı - Mimar)
Murat Cellat (Mimar)
Bahadır Yılmazlar (Mimar)
Turgay Erdoğdu (Şehir Plancısı)
Serkan Uluşal (Peyzaj Mimarı)

Denizli kentleşme sürecinde, sosyal ve kültürel farklılıklardan beslenerek gelişmeye devam etmektedir. Kentin kimlik oluşumlarıyla ilgili bölgenin özellikleri incelendiğinde, yerel dokular önemli bir öğe olarak önümüze çıkar. Ancak bu önemli doku (Pamukkale) geçen süreçte Denizli kentine mimari bir kimlik verememiştir. Kente, kentliye ve bölgeye ait olan bu izler tasarımımıza ait en önemli girdi olarak ele alınmıştır. Hem kentin hemde ulusal hafıza da yer alan bu izlerin soyutlanması, türetilmesi ile kente ait bir kimlik oluşturulması hedeflenmiştir. Bu kimlik varlığını birtakım kamusal yada özel mekanlara ismini vermesinin ötesine geçip, (Pamukkale üniversitesi v.b.) fiziksel bir hal alıp somutlaştırılması esas amacımızdır.

Bu yaklaşımdan yola çıkılarak Hükümet konağı ve yakın çevresi kentsel düzenlemesi gelişmekte olan bir kent için kimlik oluşturması, kentli ile sosyal ve mekansal ilişki içerisinde olması, bu ilişkiyi kurarken tarihi ve coğrafi mekanlara ait (örneğin leodikya, Pamukkale) ulusal bellekte oluşmuş simgelerden yola çıkılması öne çıkan en önemli unsurlardandır.

Alan içerisinde yer alan farklı fonksiyon ve birimlerin gerek kullanım gerekse kütlesel açıdan kendilerini ifade ederken ve konumlanırken bölgesel özellik, doku ve renklere referans vermesi amaçlanmıştır.

Bu sebeple tüm alan bir kent parkı olarak yorumlanmış, ihtiyaç programındaki donelerden yola çıkarak donatılmıştır. Kapalı, açık, yarı açık alan bütünlüğü konsept şemalarında ve vaziyet planında da vurgulanan ve kenti bir sarmaşık gibi sarması öngörülen strüktürel BEYAZ konstrüksiyonun yaratıcı kimliğine bırakılmıştır. Bu yapısal örgü kentin ve kentlinin belleğine göndermeler yapan yegane öğedir. Bunu açacak olursak;

Projenin temel girdisi; bölgenin en kuvvetli dokusuna sahip olan Pamukkale travertenleridir. Bu doku mimari konsept ve biçimlendirme için bulunmaz bir nimettir. Pamukkale'de su kendi izini bırakır. Ve bıraktığı bu iz bölge için planlaması imkansız faydalar sağlar. Aynı zamanda oluşan bembeyaz renkli tepelerin insan ruhunda bıraktığı "iz" ve şaşkınlık tanımlanamaz.

Hükümet konağı suyun başlangıç noktasıdır. Kent kendini örecek yeni fiziksel yapının formunu ve yerini belirlemiştir, belirleyecektir. Pamukkale'deki su havuzları gibi. Su kendi için belirlenen yerde durup dinlenecek ve tekrar yoluna devam edecektir.

Pamukkale'de "su havuzları" ulaşılmak istenen asıl mekandır. Beyazlar içindeki mavilikler algıyı kolaylaştırarak kendine ulaşılmasına imkan verir. Bölge bembeyaz bir dokuya sahip bir yamaç olsa güzel bir resimden farkı kalmayabilirdi. Ancak havuzlar ana mekana işlev katan asıl öğedir.

Kentsel tasarım tespit skeçlerinde belirtilen noktalar kentin yeni havuzlarıdır. Hareket (fiziksel oluşum) çöküş şeklindedir. Ve oluşan havuzun çeperleri kentin dinamikleri tarafından örülür. (sergi, alışveriş, eğitim atölyeleri vs.)

Bu hareket yeni hükümet konağından başlar ve aşağıdaki (kendi için tanımlanmış) mekanlarda sosyal ve kültürel havuzlarını oluşturur ve kentsel dönüşümün landmarkları olarak yeni fiziksel yapıları, kimlikleri ile kent yaşamına katkıda bulunmaya devam ederler. Bu mekanlar;

1-Bayramyeri
2-Atatürk parkı
3-Merkez bankası yanında yer alan yeşil alan.
4-Postane karşısında yer alan Candoğan parkı.
5-Çınar meydanı.

Yerleşimin odak noktası olan yeni hükümet konağı, Atatürk parkı, önündeki kavşak, kuzey tarafında yeniden hayat bulan çağdaş sanatlar merkezi (taş atölyeler), kent müzesinden (eski valilik binası) ve yapılacak olan yeni tramvay hattından gelen yaya trafiğini önündeki meydanda toplar, ve -3.50 kotunda meydan, yeni hükümet konağı yapısının içine doğru atrium'a süzülür. Atrium projenin ana tasarım kararlarını belirleyen bir öğe olarak ele alınmıştır. Atrium, tasarım konusu olan hareketin içe alınarak fonksiyonel ve fiziksel devamlılığını sağlar. Atrium doğal eğimden dolayı aynı kotta devamlılığını güney girişini karşılayacak şekilde sağlayamaz. Bir üst kota taşınması gerekir.

Hükümet binası birbirinden bağımsız çalışabilen 3 girişe sahiptir. Güneyde 0.00 kotunda üst zemin girişi , güneydoğuda 0.00 kotunda makam girişi ve kuzeyde -3.50 kotunda alt zemin girişi (ana giriş).

Böylelikle tüm yapı fonksiyonları projenin merkezi olan ATRİUM'a eklemlenmiştir. Bir avlu gibi ele alınan bu yaya aksı üç çeperinde yer alan fonksiyonlarla kent yaşamına katılmıştır.

Hükümet binası, " başkanlık", "ofis birimleri" ve "vatandaş ile direkt ilişkili birimler" olarak kullanım gereği üç ayrı kota ayrılmıştır. Bunun sebeplerinden biri de hmax=7.00 mt. sınırıdır. Verilen ihtiyaç programı dahilinde analiz yapıldığında ortaya çıkan kütlesel oluşum için en uygun çözüm arsa eğimi de dikkate alındığında üç ayrı kotta yapılanmaktır. Üst zemin ve alt zemin ilişkisi gereklidir. Aksi takdirde 5.000 m2 x 2 kat olarak ele alındığında (otopark, teknik merkez ve sığınak hariç) dolu ve iri bir kütlesel oluşum meydana gelmektedir. Arsanın yapısı üzerindeki mevcut yapılanmalar dikkate alındığında bu tercih edilen bir çözüm olamaz.

Ofis birimleri -3.50 kotundan +3.50 kotuna kadar devam eden süreklikte ihtiyaç programındaki birimleri içerir. Kotlarda sırası ile;

-3.50 :
Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Dernekler Müdürlüğü, Rezerv alanlar, Konferans Salonu, Revir

0.00 :
İl Yazı İşleri Müdürlüğü, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, İl İdare Kurulu Müdürlüğü, İl Mahalli İdareler Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

+3.50 :
Vali Yardımcıları, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü ve Valilik Makamı.

Bu birimler ulaşılabilirlik kriterlerine göre katlara yerleştirilmiştir.

Dış cephede beyaz beton yüzeyler ve arasında kalan boşluklar - cam - olarak iki malzeme ile düşünülmüştür. Genel kurgudaki akışkan ve dinamik formlar cephede aynı şekilde kendini ifade etmiştir.

Meydan sosyal etkileşime açık bir mekandır. Meydana hakim olan kuzey aksında Atatürk anıtı yer alır. Resmi günlerde tören alanı olarak kullanıma uygun bir yapı oluşturulmuştur. Eski hükümet konağı yapısı ile ilgili olarak haziran 2009 tarihli anıtlar kurulu kararı dikkate alınarak rekonstrüksiyonu önerilmiştir. Yapının arazi içindeki konumlanması da değiştirilmiştir. Kuzeye doğru kaydırılmış, yaklaşık 12 derece açı ile doğu yönünde döndürülmüştür ve eski taş atölyeler ile beraber bir kültür kompleksine dönüştürülmüştür. Yapı fonksiyonu tamamen değiştirilmiştir. Yapının yeni fonksiyonu kentin yakın tarihini sergileyen bir KENT MÜZESİ'dir. Fiziksel duruşu, cephe ve kütle organizasyonları aslına sağdık kalınarak yeniden yapılması öngörülmüştür. Alanın kuzeyinde yer alan taş atölyeler önündeki avlu ile beraber kent müzesinin devamı olarak ele alınmış ve Çağdaş Sanatlar Galerisi'ne dönüştürülmüştür. Artık tarihe tanıklık etmiş bu iki yapı restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları ile yepyeni bir peyzaj içinde yeni kimlikleri, yeni fonksiyonları kente ve kentliye hizmet etmeye devam edeceklerdir. Alanın kuzeyi kent için yeşil ve kültürel tesislerle donatılmış bir park olarak geri kazanılmıştır.

Mevcut Atatürk anıtı olduğu gibi ve olduğu yerde korunmuştur. Kent belleğindeki yeri ve sanatsal değeri dikkate alınarak yeni hükümet konağı önündeki meydana hizmet vermesi uygun görülmüştür.

Doğa Organik Mimarlık'ta olduğu gibi bir kamuflaj  malzemesi olarak kullanılmaz. Tam aksine "coğrafya"nın lineer çıplak beton çizgiler tarafından okunaklı kılınması esas amaçtır. Çıplak beton metropollere ait şikayeti ifade eden klişe bir terim (betonlaşma) olmak yerine; doğayı insana yaklaştıran mimari bir tercih ve malzemedir!

İmaj Galerisi Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.