Sanat

Yaşayan Likya / Akdeniz Gerçeği

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: Mayıs - Aralık 2006
Yer: Antalya, İstanbul, Ankara, İzmir
Batı uygarlığına esin kaynağı olan Likyalılar görsel bir şölenle Dünya turuna çıkıyor...

Ressam Aydın Çukurova’nın Likya Medeniyeti izleğinde 7 yıllık uğraşıyla oluşturduğu fotoğraf ve resim sergileriyle birlikte Prof. Havva Işkan’ın şiirsel öyküler yazdığı ‘‘Yaşayan Likya’’ Fotoğraf Albümü’ne eşlik eden saydam gösteriler bütünündeki ‘‘Yaşayan Likya / Akdeniz Gerçeği’’ Projesi 2 Mayıs’ta start alıyor.

Yurtiçi ve Avrupa’da iki yılı kapsayacak sergi ve sunumlarıyla Türkiye'nin kültür ve sanat alanında turizmini de içine alan tanıtımıyla birlikte Dünya platformundaki hak ettiği ilgiye dikkat çekecek olan proje 2 Mayıs 2006’da Antalya’dan başlayarak Likya’nın 6 kentinde 6 farklı sergi ve gösteri olarak peş peşe izlenime sunulacak.. 6 farklı sergi bütünündeki 120 fotoğraf ve 60 resimden oluşan ‘’Yaşayan Likya / YANKILAR’’ sergisinin bütün ana prezantasyonu ise Türkiye’mizin en onursal mekanlarında; başta İstanbul Arkeoloji Müzesi (15-30 Eylül 2006) olmak üzere Kasım ayında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Aralık ayında da İzmir Resim Heykel Müzesi’nde izlenime sunulacak.

08 Eylül 2006’da Kırmızı Korsan Yayınları ve Mavi Kum Kitap’ın ortaklaşa düzenlediği İstanbul’daki Dünya Akdeniz Yazarları Buluşması’nda konsept sergi ve gösteri olarak da bir bölümü yer alacak olan proje 2007 yılıyla birlikte Yunanistan, İtalya, Fransa, Avusturya, Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’de sergilenmek üzere Avrupa turnesine çıkacak.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü’ne atanan Kaş eski Kaymakamı Nurullah Çakır öncülüğü ile başlatılan "Yaşayan LiKYA / Akdeniz Gerçeği" Projesi’nin ana içeriği; Aydın Çukurova’nın Antalya-Elmalı-Fethiye üçgeninde Likya Medeniyeti izleğindeki 45 yerleşim yeri ve yöresinin fotoğraflarından oluşan ‘’Yaşayan Likya’’ Fotoğraf Albümü ve yine Çukurova’nın aynı izlekteki binlerce yıldır süre gelen Anadolu-Likya kültür ve sanat etkileşimlerinin yüzyıllar sonra çağdaş bir yorumla, resim sanatında bir ‘ilk’ olan ‘transparan’ tekniğiyle yapmış olduğu resimleriyle birlikte Likya Fotoğrafları’nın bir bütün olarak sergileneceği, sergi açılışlarında saydam gösterisinin de yapılacağı prezantasyonlardan oluşmaktadır.

Türkçe ve İngilizce olarak yayına hazırlanan “Yaşayan Likya” Fotoğraf Albümü Likya Medeniyeti’nin günışığına çıkmasında büyük katkıları olan ve halen Patara Antik Kenti kazı çalışmaları yanı sıra Tlos Antik Kenti Kazı Başkanlığı’nı da yürüten değerli bilim insanımız Prof. Havva Işkan’ın şiirsel dize ve öyküleriyle sanatı arkeolojiyle buluştururken 308 sayfa ve 716 görselden oluşacak.

Fotoğraf ve resim sergileri, saydam gösteriler ve albümüyle bir bütün olarak kültür ve sanat tarihinde benzeri yapılmamış olan, Fotoğraf Albümü baskısı ve proje ana işbirliği-sponsorluk için destek arayışları sürdürülen "Yaşayan Likya / Akdeniz Gerçeği" Projesi’nin fotoğraf baskıları özel olarak EPSON’ın son teknolojisiyle dış mekana uygun olarak basılırken proje kitapçığı da Funda Önkol’un özgün metni ve tasarımıyla Kırmızı Korsan Yayınları tarafından yayımlandı.

Anadolu’nun hemen her noktasını ve dünyanın birçok ülkesini gezen, gezi izlenimleri yurtiçi ve yurtdışında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan, pek çok kişisel resim sergisi yanı sıra kültürel projelere imza atan, Kaş-Eflatun Sanat Kampı’nın kurucusu da olan ressam Aydın Çukurova, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İzmir Resim Heykel Müzesi ve Antalya Müzesi sergiler işbirliğiyle oluşturulan projenin sadece projeyi hazırlayan bilim insanları ve sanatçıların değil bütün Anadolu ve Türkiye’nin projesi olduğunu söylüyor.

Proje detayları Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak www.aydıncukurova.com  / www.kasartcamp.com sitelerinde interaktiftir.

İletişim için;
Email
[email protected]
[email protected]
Sanat
Sanat Etkinlikleri Arşivi
Sanat etkinliklerine ulaşmak istediğiniz ayı listeden seçiniz.