Sanat

"Tanrıya Adanmış Halılar" sergisi

Tarih: 24 Nisan 2007 Kaynak: CNN Türk
Sakıp Sabancı Müzesi'nde bugün açılışı gerçekleştirilecek olan ''Tanrıya Adanmış Halılar: Transilvanya Kiliselerinde Anadolu Halıları'' sergisi tanıtıldı. Sergi 19 Ağustos'a kadar açık kalacak.

Serginin tanıtım toplantısında konuşan Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer, yüzyıllar boyunca dokunan kumaş ve halıların, Türk sanatının en belirgin ürünleri olarak dünyanın her yerinde arandığını, toplandığını ve koleksiyonlarda yer aldığını söyledi.

Ölçer, halıların yüzyıllar boyunca Müslüman cami ve mescitlerinde yer aldığını, üzerlerinde namaz kılınıp dua edildiğini belirtti.

Ölçer, "Başka bir inanca sahip ama aynı tanrıya inanan insanların kutsal mekanlarında, Transilvanya kiliselerinde bu yoğunlukta saklanması ilginç bir sentez sunmakta ve sanatın sınır, dil ve din tanımayan evrenselliğine işaret etmektedir. Toplumlar ve dinler arası diyaloğun çokça konuşulduğu günümüzde, bu serginin bizlere çok önemli bir mesaj verdiğine inanıyorum. Türk sanatının en çok bize ait dalı olarak addedilen halıcılık alanının fazla bilinmeyen örneklerini içeren Transilvanya halılarını, dokundukları topraklara bu sergiyle geçici de olsa geri getirmeyi zevk olduğu kadar görev bildik" dedi.

Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu da halıcılığın sosyal, tarihsel ve kültürel boyutları olan bir sanat dalı olduğunu belirterek, "Yünsa olarak sergiyi destekleyerek, sanat tarihinde özel bir yeri olan eserlerin günümüze taşınmasına katkıda bulunmayı hedefledik" diye konuştu.

Sergi Küratörü Michael Franses de sergide yer alan halılar hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını dile getirerek, "Eski halı desenlerini inceleyerek bilgi ediniyoruz. Konuyu dev bir bulmaca, 10 bin parçalı bir yap boz gibi görüyoruz. Yalnızca 20 tanesi elimizde. Yani tablo çok eksik" ifadesini kullandı.



Franses, Transilvanya'da yaşayan Sakson yerleşimcilerin, halıların çoğunu Manisa ve Uşak bölgelerinden getirdiklerini anlatarak, "Halılar, Anadolu'nun çok küçük bir bölgesinden geliyor. Bunlardan günümüze gelen çok az. Yalnızca 600 kadarı günümüze kadar kalabilmiş. Biz bu çalışmalarla sanat tarihine katkıda bulunuyoruz. Ümit ediyorum ki bir Türk araştırmacı çıksın ve halıları benim kadar sevsin. Onları o kadar çok sevsin ki araştırmaya karar versin. Çünkü araştırmanın daha çok başındayız" dedi.

Sergi 19 Nisan Perşembe günü açılıyor
"Tanrıya Adanmış Halılar: Transilvanya Kiliseleri'nde Anadolu Halıları" sergisi 19 Nisan Perşembe günü açılacak ve 19 Ağustos 2007 tarihine kadar gezilebilecek.

Sergide, büyük çoğunluğu Romanya ve Macaristan'daki kilise ve müzelerden seçilen 16'ncı ve 17'nci yüzyıllar arası Batı Anadolu halılarından 41 örnek yer alıyor. Sergide, aynı zamanda Braşov'un en önemli kültür yapısı ve Transilvanya Saksonları'nın 850 yıllık tarihinde inşa edilen ve dünyadaki en önemli Anadolu halıları koleksiyonuna sahip Kara Kilise'nin de bir maketi bulunuyor.

Basın mensuplarına sergiyi gezdiren Ölçer, sergi yapmanın aynı zamanda atmosfer yaratmak olduğunu ifade ederek, "Biz de halıların geldiği yeri sizlere gösterebilmek için böyle bir atmosfer yarattık ve müzemiz de müsait olduğu için Kara Kilise'nin bir maketini yaptık" diye konuştu.

1914'te Budapeşte'de düzenlenen sergiden bu yana ilk kez Sakıp Sabancı Müzesi, sergi sebebiyle Romanya Kültür Enstitüsü, Sibiu Ulusal Brukenthal Müzesi, Romanya Evangelist Kilisesi, Romanya Kültür ve Din İşleri Bakanlığı, Bükreş Ulusal Sanat Müzesi, Budapeşte Ulusal Müzesi ve Macar Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Berlin İslam Sanatı Müzesiyle iş birliği yapıyor.
Sanat
Takvim
<<Temmuz 2020>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.