Sanat

Bahadır Baruter’in ilk kişisel sergisi “Varlık Evhamı” x-ist’te

Tarih: 7 Mayıs 2007


Çizgi dünyasının ünlü ismi Bahadır Baruter, dergi sayfalarından taşıp duvarlara ‘bulaşan’ çizgilerini “Varlık Evhamı” başlıklı sergide buluşturuyor. x-ist’in ev sahipliği yapacağı Baruter’in bu ilk kişisel sergisi, 10 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında görülebilecek.

Sanat izleyicisini tanıdık, bilindik ve alışılagelmiş olanın ‘konfor’una teslim etmekten ziyade, yeni ve şaşırtıcı olanın tekinsizliğiyle baş başa bırakmayı ‘tercih eden’ x-ist, 10 Haziran’dan itibaren Türkiye’nin en iyi çizerlerinden biri olarak kabul edilen Bahadır Baruter’in resimlerine ev sahipliği yapıyor. Baruter’in ‘tekinsiz’ çizgilerinin buluştuğu “Varlık Evhamı” başlıklı sergi 2 Haziran’a dek sürecek.

Bahadır Baruter, “Varlık Evhamı”nda emin adımlarla gezilebilecek bir seyirlik oluşturmanın aksine, sergi izleyicisini beklenmedik bir şekilde çağrışımlara ve yüzleşmelere maruz bırakıyor. “Terkedemiyorum”, “Bırakamıyorum”, “Öldüremiyorum”, “Uçamıyorum”, “Tutamıyorum” gibi isimlerle izleyiciye sunduğu ‘interior / iç mekân’ resimleri, Baruter’in gündelik hayat ironisi olmanın ötesinde bir yerde durmanın yanı sıra, gerçek üstü bir dünya kuruyor.

Sergi Açılışı: 10 Mayıs 2007
Saat: 18:00
Sergi Tarihleri: 10 Mayıs – 2 Haziran 2007

Bahadır Baruter Kimdir?
Bahadır Baruter 1963 yılında Ankara’da doğdu. MSÜ Resim Bölümü’nde 14 yıl eğitim gördü. Karikatüre 27 yaşında başladı. Pişmiş Kelle’de 3 ay, Limon’da 1 yıl ve Avni’de 6 ay çalıştıktan sonra Leman’ın kurulmasıyla birlikte bu dergide yaklaşık 12 yıl süresince, Fatih Solmaz ile birlikte hazırladıkları Lombak adlı karikatür sayfasını çizdi. 1996 yılında, Selçuk Erdem ile birlikte Lemanyak dergisini çıkardı ve ilk bir yılı Selçuk Erdem ile birlikte olmak üzere yaklaşık 5 yıl süresince bu derginin editörlüğünü yaptı.

1997 yılında Orhan Acar ile birlikte Komik Şeyler Yayıncılık’ı kurdu. 2001 yılında 11 arkadaşıyla Lemanyak’tan ayrıldı ve Lombak dergisini kurdu; hemen ardından Bülent Üstün ile birlikte Lombak’ın eki olarak Kemik dergisini çıkarttı. 2002 yılında Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem ile birlikte Penguen dergisini kurdu. 2003 yılında Fatih Solmaz ile birlikte Kemik’i Lombak’tan ayırarak müstakil formatta yayınlamaya başladı.

Halen Lombak, Penguen ve Kemik dergilerinde çizerlik ve editörlük görevlerini sürdürüyor.

“Varlık Evhamı”, Türkiye’nin en sevilen çizerlerinden biri olan Bahadır Baruter’in ilk kişisel resim sergisi.

x-ist hakkında
Daryo Beskinazi ile Kerimcan Güleryüz’ün bir ‘proje’ olarak hayata geçirdikleri x-ist, varolan galeri anlayışına alternatif olmayı amaçlamaktadır. Sanatın bugününü temsil eden ve yarınına damgasını vuracak genç sanatçıları izleyicilerle buluşturmayı hedefleyen x-ist, değişime karşı çıkan kurumlara meydan okuyan sanatçıların buluşacağı bir ‘mekân’dır.

x-ist, risk alabilen genç ve zorlayıcı yapısıyla çağdas Türk sanatının geleceğine referans olmayı amaçlar, sanatın erişilebilir olduğunu savunur.

x-ist, sanatseverler ve koleksiyonerler ile yalnızca ‘resim alımı’na dayalı bir iliski kurmayı değil; sanatı öznesi yaparak yön göstermeyi, yeni önerilerde bulunmayı amaçlar. Böylelikle sanat, sanatçı ve izleyici arasındaki etkileşime katkıda bulunur.

Türkiye dünyada kendine has bir perspektife sahip; tarihsel, kültürel ve geleneksel yönlerden zengin aynı zamanda Avrupa’nın en genç toplumu olmakla övünen bir tolerans ve çeşitlilik tarihidir. x-ist, kimi zaman pazar koşullarının kimi zamansa beklentilerin dayattığı tekdüzeliği kırıp, bütün bu Türkiye çeşitliliğini yansıtabilmeyi önemsemektedir.

x-ist, genç ve gerilla ruhuyla “varolarak”, Türkiye’de plastik sanatların gelişimini sağlarken, tavrından ödün vermemekle de uluslararası sanat dünyasına katkıda bulunmaktadır. İnanıyoruz ki sunduğumuz eserler kimi önyargıları yıkmakta önayak olacaktır.
Sanat
Takvim
<<Temmuz 2020>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.