Sanat

Ahmet Umur Deniz Resim Sergisi "Yürümek"

Tarih: 29 Mayıs 2007 Kaynak: Çekirdek Sanat
Günümüz Türk resminde, toplumsal gerçekçiliği kendi üslubunda yorumlayarak, özgün bir anlatıma ulaştıran Ahmet Umur Deniz’in altıncı kişisel sergisi “Yürümek”, 22 Mayıs – 12 Haziran 2007 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde devam ediyor. Çağdaşları arasında, insani duyarlılığı, sağlam duruşu ve resimsel yetkinliğiyle dikkat çeken Deniz, bu sergide ağırlıklı olarak, şehir insanlarının gündelik hayat içinde tekrarladığı, gruplar halindeki yürüyüşlerini konu ediyor.

Sanat tarihinde de örneklerine rastlanılan bu çok figürlü kompozisyonlarda, insan ve yaşam gerçeğinin çelişkileri yoğunlukla hissediliyor. Bir yerden bir yere yetişmeye çalışan insanın, kalabalıktaki yalnızlığı ve akışı içinde farkına varamadan katıldığı, kendiliğinden oluşan bu yapıda sergilediği hareketler gözlemleniyor. Serginin ana temasını, özellikle Haydarpaşa mekanında geçen görüntüler oluşturuyor. Resimlerde; Haydarpaşa, Sirkeci ve Karaköy hattından varoşlara akanlar, yaşam mücadelesine devam edenler izleniyor. Bazen aynı, bazen karşıt yöne hareket eden insan gruplarında, tüm bu karmaşa içerisindeki dinamizm ve ritim olgusu fark ediliyor.

Anadolu’dan binbir umutla gelen milyonlarca insanın İstanbul’ a ayak bastığı, denizle karşılaştığı ilk yer olan tarihi Haydarpaşa Garı ve limanının, yeni dönüşüm projesi ile yok edilmesi planlanıyor. Bütün kaygı ve çelişkilerini içinde barındıran ve bu mekana duyarlılığını ortaya koyan Ahmet Umur Deniz, resimlerini Haydarpaşa mekanı içinde kurgularken, insani olmaktan uzak bu gelişmeye dikkat çekiyor. Bu mekanın kaybedilme tehsi, Haydarpaşa’dan şehre dağılan ve çoğunlukla İstanbul’un varoşlarına akan insanların yaşadığı çelişkilerle birlikte betimleniyor. Deniz’in kompozisyonlarında, Anadolu’dan İstanbul’a göç etmiş, daha çok varoş kesimlerde yaşayan, büyük şehri kavrama çabası içindeki insanlar yer alıyor.

Geri bırakılmışlık ve yokluklar içinde yaşarken, taşı toprağı altın diye Anadolu’dan İstanbul’a gelen ve burada yaşam mücadelesi veren insanın yaşadığı çelişkiler, Ahmet Umur Deniz’in resminde yoğunlaştığı anlatımları oluşturuyor. Figürlerde büyük şehirde yaşamanın zorluğuyla mücadele eden insanın içinde bulunduğu durum gözlemleniyor. Hem içerik hem de resimsel temelde çelişkileri yakalamak üzerine resimlerini oluşturan Deniz, kente ait olamayan insanları, karmaşanın tekrarı içinde resmediyor. Resimler, karmaşa ve kalabalığa rağmen gürültü hissini duyumsatmıyor. Çok figürün bir aradalığına ve resimdeki dinamizme rağmen, derin bir sessizlik algılanıyor.

Resim sanatı geleneklerini önemseyen ve eski ustalarla olan yakınlığını sürdüren Ahmet Umur Deniz sergide desenlerine de yer veriyor. Desenler, resimlerin ön hazırlıkları olmalarının yanısıra bağımsız çalışmalar olarak değerlendirilebilir.

Ahmet Umur Deniz’in “Yürümek” adlı sergisi, 22 Mayıs – 12 Haziran 2007 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde görülebilir.

Evin Sanat Galerisi, Bebek - İstanbul
Tel: 0212 265 81 58
Faks: 0212 257 76 75
Sanat
Takvim
<<Mayıs 2020>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.