Sanat

Merih Akoğul’dan yeni bir sergi “Standards”

Tarih: 24 Mart 2008


Fotoğrafın bulunuşunun resmi olarak ilan edilmesinin üzerinden tam 170 yıl geçti. Bugün; bilimden casusluğa, foto muhabirliğinden reklam dünyasına, belgeden sanata kadar birçok farklı alanda dolaşımını sürdüren fotoğraf, dünyanın en etkili görsel mecrası olarak yaşamımızın ayrılmaz bir parçası oldu.

Günlük yaşamın sıradan detaylarını bağrına basan fotoğraf, hatıra ile sanat arasında gelip giden bu görsel alanda kendi alt dilini oluşturur. Zamanın böylesine hızlı bir biçimde akıp gitmesi, fotoğraf okumalarımızın omurgasını da biçimlendirir.

Bugün yeryüzünde ne yazılmamış bir şiir, ne de çekilmemiş bir fotoğraf kalmıştır. Her bir fotoğraf birbirleriyle örtüşemeyecek bir biçimde farklı zamanlarda saptanmış da olsalar, ister istemez birbirlerini tekrarlarlar. Ama her fotoğrafçı, kendi bakış açısını fotoğraflarına taşır.



İşte tüm bu tekrarların yorum farklarıyla bir bütünlük oluşturması, tıpkı caz müziğinde farklı yorumcular tarafından seslendirilen ve “standard” olarak adlandırılan parçalardan oluşan bir repertuara karşılık gelir. “Standard”lar, yalın, anlaşılır, melodik ve akılda kalıcı özellikleriyle, konserlerin ve albümlerin vazgeçilmez yapıtları olurlar.

Sergide yer alan fotoğrafların adları, caz tarihinde standard olarak bilinen parçaların adlarıyla ("If I Should Loose You", "How Deep Is The Ocean", "Nature Boy", "Time After Time", "Everything Happens To Me” gibi) eşlenmiştir. Farklı topluluklar tarafından binlerce kez seslendirilen ve albüm yapılan bu parçalar, sergi boyunca CD üzerinden sergi salonuna verilecek ve serginin açılışında caz saksafoncusu Yahya Dai, caz standardlarını seslendireceği bir konser verecek.

Yaşanan anlar ya da nesnelerin karşısında alınan tavrın sonucunda ortaya çıkan sergi fotoğrafları, modern ile post-modern, majör ile minör, Doğu ile Batı, resim ile fotoğraf arasında sıradan anlar üzerinden bir köprü kurmayı da amaçlıyor.

2004 yılında "Otuz Kuş", 2006 yılında ise "Bit - ki" sergisiyle Merih Akoğul’u izleyicilerle buluşturan Pg Art Gallery son yıllarda fotoğraf sanatını daha geniş kitlelere yaymak amacıyla fotoğraf sergilerine ağırlık vermeye devam ediyor. Merih Akoğul'un yeni sergisi "Standards" 10 Nisan - 04 Mayıs 2008 tarihleri arasında görülebilir.

Merih Akoğul
1963 yılında İstanbul’da doğdu. M.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nı (Lisans) 1985, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nı (Yüksek Lisans) 2001 yılında bitirdi. “Grup 9” Fotoğraf Grubu’nu kurdu. Birçok dia gösterisi gerçekleştirdi, yurt içinde ve yurt dışında (Avusturya, Bulgaristan, Güney Afrika, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Japonya, ABD, Kosova) çeşitli sergilerde fotoğrafları yer aldı. Fotoğraf sanatı ve kuramı konularında çalışmalar yaptı. Seminer, sempozyum ve açıkoturumlara katıldı, bildiriler sundu, paneller yönetti, seçici kurullarda yer aldı. Reklam sektöründe tanıtım fotoğrafçısı ve yazar olarak çalıştı. Çeşitli özel kurumlarda eğitmenlik, özel radyolarda kültür ve sanat programları, televizyon programlarında sanat danışmanlığı yaptı. Fotoğrafları; fotoğraf kuramı, plastik sanatlar ve müzik üzerine yazıları ve eleştirileri birçok gazete ve dergide yayımlandı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Akoğul, Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Eyüboğlu Koleji’nde de dersler veriyor.

2003 yılının yaz döneminde Avusturya Başkanlık Sanat Dairesi tarafından verilen bursla çalışmalarını Viyana’da sürdürdü. 1992’de “Son Dokunuş”, 1995’te “Kuğunun Ölümü” isimlerini taşıyan iki şiir kitabı; 1999’da “Klasikler”, 2001’de “Bronz Askerler” ve “Klasikler/Neo-Klasikler”, 2002’de “Başarmak”, 2004’te “Geçen Yaz Viyana’da”, 2005’te “Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi 22 / Merih Akoğul” ve “Bit-ki” fotoğraf albümleri, yine aynı yıl, denemelerinden oluşan “İkizim Söyledi Ben Yazdım” ve “Saklı Günlükler” (çocuk edebiyatı) kitapları okuyucularla buluştu. 2006 yılında “Siyah Beyaz Afyonkarahisar”, 2007’de de “Sanki” adlı allbümleri yayımlandı.
Sanat
Takvim
<<Temmuz 2020>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.