Sanat

Karismus VI

Tarih: 31 Mart 2008
Haydar Çelik, Karismus VI resim sergisiyle 17 Nisan - 8 Mayıs 2008 tarihleri arasında Taksim Atatürk Kültür Merkezi'ne konuk oluyor.

"Karismus insanın sanat aracı ile estetik olarak kendini yeniden biçimlendirmesi ve kendini yetiştirme ölçüsüdür. Yani sanatsal yaşamı boyunca öğrendiklerini kendi bilgi süzgecinden geçirerek estetik bir yapı olarak ortaya koymasıdır: sanatçı yaşamı boyunca öğrendikleri ile kendini diyalektik olarak şekillendirir.

Bu şekillendirmesini insana dönük olarak sanatta ortaya koymak zorundadır. Sanatın özsel oluşumu, insanın kendi özündeki doğal diyalektiğin çekirdeğinde yatar. Karismus teori olarak keşfettiği bu uyukşukluğu uyandırarak yeniden sanat objesi değilde, sanat eylemi olarak hayata kazandırma çabasındadır. Tarih boyunca kendine sanatçıyım diyen sayısız insan gelip geçmiştir. Ancak bunlardan sayılacak kadar az insan sanat eleğinin üzerinde kalarak tarihe girebilmiştir.

Sanat eleği diyalektik kural olarak acımasızdır. Bu acımasızlığa direnmeyeni ve denk düşmeyeni aşağıya düşürür ve tarihe yazmaz. Bu nedenle sanatçının üstüne düşen insani sorumluluk ve ödev büyüktür.

Bu sorumluluğu üstlenebilen ve görevini yerine getirebilenler sanat ürünü (eylemi) geçekleştirebilir. Kendini diyalektik bilinçle estetik olarak beslemeyen - biçimlendirmeyen kişi hiç bir zaman sanatçı olamaz olsa olsa başkasının gölgesinde kalır ve taklitçisi olur.

Karismus başkasının gölgesine sığınmayı ve taklitçiliği şiddetle ret eder. İşte bu temel ilkeler üzerine karismus sanat teorisini ortaya koyan haydar çelik sanatı şöyle tanımlar: 'İnsanın sanat aracıyla estetik ve yaşam biçimi olarak kendini yeniden üretmesidir'”. - Prof.Dr. Edit Riesse, Estetik ve Sanat Tarihçisi

Haydar Çelik
1964 Malatya’da doğdu.
1992 Marmara Üniversitesi A.E.F. Resim İş Bölümü'nden mezun oldu.
1992 Troya yayıncılığı kurdu ve 1996 yılına kadar 22 kitap yayınladı.
1994 - 96 Trakya Üniversitesi'nde arkeoloji ve sanat tarihi dalında yüksek lisans yaptı.
1993 - 08 Türkiye’de sanat ve sanat tarihi üzerine on tane kitabı yayınlandı.
1997 Avusturya’ya yerleşti.

Avusturya’da bugüne kadar çok sayıda kişisel resim sergisi açtı ve çok sayıda karma sergiye katıldı. Resimleri birçok özel ve resmi kolleksiyonda yer alıyor. 2006 yılında kendi sanat teorisi olan, “karismus” adlı kitabını yayınladı. Ternitz Şehir Müzesi ve Lackenbach Doğa Müzesi'nde eserleri bulunan sanatçı; halen serbest ressam ve sanat tarihçisi olarak Avusturya`da çalışmalarını sürdürüyor.
Sanat
Takvim
<<Mayıs 2020>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.