Sanat

Göç bu, düştüğü yeri yakar

Tarih: 6 Ekim 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Olkan Özyurt
Magnum Fotoğraf Ajansı üyesi Nikos Economopoulos'un küratörlüğünü yaptığı, santralistanbul'daki Kent Sokakları sergisi, göçün kentleri nasıl değiştirdiğini işliyor.

Suyun öte yakasından bir fotoğrafçı Nikos Economopoulos, fakat yakından tanıdığımızı söyleyebiliriz. Ama o da bizi, en bizim onu tanıdığımız kadar iyi tanıyor. Türkiye üzerine olan çalışmalarını 2000'li yıllardan itibaren ülkemizde sergiliyor. Fakat, MAGNUM'lu Economopoulos bu sefer fotoğrafçı olarak değil küratör olarak karşımızda. santralistanbul Galeri 1'de açılan Kent Sokakları başlıklı fotoğraf sergisinin direksiyonundaki isim o. British Council Yunanistan, Yunanistan Göç Politikaları Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen, 30 Ekim'e kadar açık olan Kent Sokakları fotoğraf sergisi, aslında iki yıla yayılan bir proje çalışmasına sırtını dayıyor ve genç fotoğrafçıların gözünden, Atina'nın değişen yüzünün izini sürüyor. Projede amaç, göç, toplumsal katılım ve bir arada var olma gibi konularda gençlerin farkındalıklarını artırmak. Bunun için de farklı kültürlerden 14 genç fotoğrafçı, Economopoulos tarafından yürütülen bir dizi atölye çalışmasına katıldı ve 14 dört ay boyunca Atina sokaklarında dolaşıp Yunanistan'ın başkentindeki yaşamın izlerini sürdü. Ayrıca bu süre içerisinde Atina'daki on farklı ilköğretim okulundan 85 öğrenci bir dizi fotoğraf atölyesine katıldı. Öğrenciler mahalle, ev ve okullarında günlük yaşamın kaydını tuttular. Bu çabalar sonucu ortaya sergide yer alan fotoğraflar çıktı. Sergide yer alan metinler ise projenin göç konularındaki danışmanlığını üstlenen antropolog Nadina Christopoulou'nun, Yunanistan'daki göçmenlerin anlattıkları hikâyelerden ve onlarla yapılan röportajlarından derlendi. Fotoğraflardaki görüntülere aslında hiç de yabancı değiliz. 'Çekim merkezi' olan her büyük kentte benzer görüntüler mevcut. Projenin evrenselliği de burada zaten. Böylece sergi, göç alan bütün kentlerin benzer bir değişim ve dönüşümden geçtiğini hatırlatıyor bizlere. Bilgi: (0212) 444 0 428
Sanat
Takvim
<<Eylül 2020>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.